Poli dă tinerilor multe minute de preţ contra campioanei Dinamo încă din prima repriză a optimilor Cupei României, laureata o taxează cu toată „crema”: 28-39 (12-18)

SCM Politehnica a abordat cu cei mai experimentaţi dintre veterani optimea eliminatorie acasă cu septuplii campioni ai ţării şi totodată deţinători ai Cupei României, iar timişorenii chiar au condus iniţial prin „dubla” lui Sadoveac, 2-0 şi 3-2, dar odată ce favoriţii dinamovişti au răsturnat scorul la 3-6, şi „mânjii” alb-violeţilor au fost introduşi treptat în teren cu tot mai mult curaj – chiar 4 la un moment dat concomitent încă din prima parte, bucureştenii cu titlul deja în buzunar luând avans până la pauză pe superiorităţi numerice şi contraatacuri, încet şi sigur spre o calificare cât se poate de anticipabilă: 28-39 (12-18). 

Politehnicii nu i-ar fi trebuit o întâlnire tocmai cu Dinamo înaintea vitalei deplasări de sâmbătă la ora 18 în antepenultima etapă a returului de campionat la Vaslui – nimeni alta decât vecina la egalitate de puncte de pe locurile de baraj pentru menţinerea în Liga Zimbrilor, dar dacă astfel i-au hărăzit sorţii, o optime de finală acasă în Cupa României cu multipla laureată bucureşteană, descinsă în Banat cu toată „crema”, atunci timişorenii au profitat de ocazie pentru a oferi cât mai multe minute cu putinţă tinerilor din lot, nepreţuită experienţă competiţională în faţa unei pleiade de străini a campionilor.

Vezi Ponturile la Pariuri de Azi (+15 ani de experienta in pariuri sportive)

Bineînţeles şi fără doar şi poate, oricum nu s-ar fi pus problema calificării în sferturi, mult mai preocupantă pentru „violeţi” fiind încleştarea care pe care de sâmbătă din Moldova, aşa încât nici jucătorii exponenţiali ai bănăţenilor n-au fost expuşi şi turaţi peste măsură în eliminatoriul de „2” solist, ci mai degrabă pentru a rămâne „în priză” în perspectiva unei dispute cheie.

De partea cealaltă, Xavi Pascual, totodată selecţioner al României care a şi anunţat lotul „tricolor” pentru „dubla” finală din preliminariile Euro 2024, din 26 şi 30 aprilie, la Bucureşti cu calificata Austria şi pe terenul neutru al Germaniei, la Gummersbach, cu Ucraina, a putut rula în voie efectivul campion, unul cu o bancă lungă, consistentă în profunzimea sa.

Apropo de selecţionabili, a convocat internaţionali de la 7 cluburi din Liga Zimbrilor, plus 2 „stranieri iberici”, tocmai ex-polişti, Călin Dedu şi Grigoraş – „Vultur” al Benficăi, grosul venind bineînţeles de la Dinamo, portarul Bucătaru, Racoţea, Militaru, Negru şi naturalizaţii Humet şi Kuduz – cu toţii jucaţi deja din prima parte a eliminatoriului de la ora 18 din sala „Constantin Jude”, în faţa a circa 850 de spectatori, câte 3 handbalişti fiind chemaţi de la vicecampioana Minaur, CSA Steaua şi CSM Bucureşti, câte 2 de la Potaissa şi CSM Constanţa – viitoare şi ultimă vizitatoare pe Bega, iar unul de la CSU din Suceava, Daniel Stanciuc, viitor dinamovist şi el. 

Dinamo cu atâţia internaţionali, nu neapărat doar români, dar şi relaxată după păstrarea în avans a titlului, favorită fiind şi la păstrarea Cupei României, „Poli” în schimb cu grijile sale înaintea „triplei” din aprilie-mai la Vaslui, cu dobrogenii şi la Bacău, Rohozneanu apelând la start la Pal – Marjanovic, Szabo, Fenici, Sadoveac, Cîmpan şi Baican.

Nici palmaresul apariţiilor recente în Cupa României nu mai era oricum de partea „violeţilor”, finalişti în 2018 şi 2019, când cedau gazdelor la Constanţa dar şi îi înfrângeau peste un an pe localnici la Focşani, însă apoi în treptat regres, semifinalişti în septembrie 2020 la Sfântu Gheorghe, depăşiţi fiind de „marinari”, doar sfertfinalişti pe 27 mai 2021 în capitală cu aceiaşi dobrogeni, 24-29, iar în ultimii 2 ani nici atât, numai şi numai în optimi, 28-34 în 6 aprilie 2022 la Sighişoara cu CSA Steaua, pe-atunci a doua clasată, astăzi în faţa unei „misiuni imposibile”.

Şi totuşi, gustată de public, văzând la lucru atâţia handbalişti străini, dar şi „mânji” ai Timişoarei, iar poliştii au părăsit scena Cupei României cu fruntea sus, în ciuda deficitului de pe tabela de marcaj, nici acesta nefiind ieşit din limita normalului, în condiţiile în care Dinamo s-a impus în medie în jocurile de campionat la 9-10 goluri diferenţă meci de meci.

Chiar nu s-ar fi putut mai mult în contextul actual, repetându-se de fapt handicapul de scor înregistrat tot aici şi-n campionat în februarie, -11, atunci cu ceva mai puţine goluri marcate.

Primul l-a înscris Sadoveac după o pătrundere pe centru, şi tot el a dublat avantajul polist, spre deliciul publicului, care s-a bucurat cât a putut, bucureştenii limitându-se a puncta mai întâi din 7 metri, prin stângaciul Akiimenko, în minutul 3.

Tânărul portar Pal a evitat egalarea dar Akiimenko a înscris şi de pe extrema dreaptă, cu bara la colţul lung, 2-2 în minutul 6, Baican preluând pentru ultima dată conducerea pentru polişti, 3-2.

Humet n-a egalat, bară, dar Fenici s-a văzut eliminat şi a făcut-o Negru în minutul 8, 3-3, la care Darius Bran a intrat în locul lui Baican.

În inferioritate numerică şi înlocuind portarul pe atacuri, „Poli” a pierdut rapid teren, 3-4 în minutul 10, când Kukic prelua în premieră conducerea pentru „roşii”, Negru 3-5, iar acelaşi Akiimenko 3-6.

Jocul intra pe făgaşul anticipabil, şi totuşi, intervenţia lui Pal şi golul interului Szabo, 4-6, stopa seria bucureşteană. Akiimenko nu rata din nou de la 7 metri, 4-7, dar şi Sadoveac izbutea o aruncare întoarsă de pe interul stânga, Sorhaindo înscriind şi el, 5-8.

Szabo a scos un 7 metri, Marjanovic a lobat cu fentă, 6-8, gustată de public, după care Humet a trimis în bară, Cîmpan în plasă, 7-8. Cîmpan şi rata însă apoi posibilitatea egalării, după mijlocul primei reprize. 

Era pentru ultima dată când poliştii se apropiau atât de mult de „Dulăi”, care înscriau şi prin experimentatul Ghionea, 7-9 în minutul 17. 

La care Cristescu a intrat la localnici în locul lui Baican, Pascual permiţându-şi luxul de a schimba linia de 9 metri.

Având în poartă un recrut la naţională, Bucătaru, care a salvat în faţa lui Păiuş, scăpat la 6 metri, ibericul solicitând un time-out şi apelând la Kasparek, marcator de la distanţă: 7-10.

Campionii cu rutinaţi precum Ghionea şi o serie de străini, „violeţii” marcatori prin tânărul Răzvan Trif, 8-10. Şi într-adevăr tocmai Ghionea înscria pentru Dinamo, aspect suficient de semnificativ al întâlnirii, căci în vreme ce bănăţenii au avut şi 4 „mânji” concomitent în teren, spaniolul rula dintre cei 11 străini din efectiv dar şi rutinaţi sau chiar veterani români.

Se rupea din nou meciul, contraatac Pascual şi 8-12, contră Cristescu şi 9-12.

La care şi Sadoveac s-a văzut eliminat, pe o altă superioritate „roşii” luând decisiv avans, prin Kuduz şi Kasparek, aruncând cu poarta goală: 9-14. Rohozneanu a insistat în favoarea scoaterii portarului pe atacuri şi Ghionea a taxat şi el situaţia, tot de la distanţă.

Decalajul, niţel cam mare în economia generală a jocului, eliminaţii din Champions League exploatând eliminările pieselor cheie ale „violeţilor”, dictate de cărăşeni, şi prinzându-i lejer pe contraatac.

Time-out Rohozneanu, cu ocazia căruia a mărit numărul tinerilor în teren, şi Chira, şi longilinul Bordeanu, şi Moldovan, şi Bran, dar tot „vulpoiul” Ghionea a scuturat plasa, 9-16.

Însă şi un „mânz”, Darius Bran din 7 metri, 10-16, la care acelaşi veteran Ghionea a refăcut avansul, 10-17. Cât se poate de sugestiv. Politehnica, încercând să crească tineri autohtoni, campioana axându-se pe „bătrâni” şi străini. 

Sau de ce nu mai avem cu adevărat naţională şi handbal în general.

Poli iarăşi în inferioritate numerică, şi Chira eliminat, Kasparek 10-18 în minutul 27.

Până la pauză înscriind doar pivotul gazdelor, Baican, care, după ce Pal a apărat în faţa lui Ghionea, a stabilit scorul pauzei: 12-18. Onorabil.

Deficit însă dublat rapid în partea secundă, Akiimenko dând tonul unui parţial de 0-6 până în minutul 35: 12-24.

Atâtea variante pentru Pascual, încât Da Silva a apărut şi el pe teren, 12-21, iar Poli n-a mai marcat nici din 7 metri, un nou lob al lui Marjanovic fiind intuit de Bucătaru.

Ibericul naturalizat român Javier Humet a înscris apoi de două ori, 12-23, egalând diferenţa din februarie, pe acelaşi parchet, în returul de campionat. Şi era doar minutul 35. 

Se mai punea doar problema diferenţei de scor, momentan majorată după ce Bucătaru a apărat în faţa lui Sadoveac iar „Dulăii” au „muşcat” din nou, 12-24, însă Sadoveac n-a ratat și mai apoi, 13-24.

Acolo, în jurul diferenţei de 10 goluri, când şi când sub aceasta, a curs meciul de „2” solist, cu Rohozneanu dozând eforturile jucătorilor de impact înaintea ieşirii în Moldova şi plusând la capitolul minute jucate în contul tinerilor. 

Procedură exemplară la ora întâlnirii multiplei campioane, Dinamo cu calificarea în sferturi la chiar debutul său în actuala ediţie a Cupei, „Poli” câştigătoare morală, cu străini în minoritate absolută şi o pleiadă a tinerilor, eliminată la al doilea hop, după ce trecea tot aici la limită în februarie, în 16-imi, de băcăuani.

Un adversar accesibil i-ar fi adus poate altceva la zestre, dar aşa, primele sfertfinaliste sunt Minaur, CSM Bucureşti, Dinamo şi secund divizionara Craiovei, învingătoare acasă într-un meci de ligă secundă cu cei din Târgu Jiu.

Pentru conformitate, iată-i şi pe selecţionabilii lui Pascual la naţională pentru „dubla” de la finele lunii, în poartă cu Ionuţ Iancu (CSA Steaua), Dan Vasile (CSM Constanţa) şi Alexandru Bucătaru (Dinamo), respectiv Călin Căbuţ (Minaur), Ante Kuduz,  Javier Humet, Dan Racoţea, Robert Militaru – toţi de la Dinamo, Tudor Botea şi Octavian Bizău de la CSM Bucureşti, Demis Grigoraş (Benfica), Cristian Ghiţă (Potaissa Turda) şi Daniel Stanciuc (CSU Suceava), pe extreme Nicuşor Negru (Dinamo), Sabin Constantina şi Alexandru Tărîţă (CSA Steaua), Ionuţ Nistor (CSM Constanţa) şi Tudor Buguleţ (Minaur), iar ca pivoţi Gabriel Dumitriu (Potaissa Turda), Robert Nagy (Minaur), Vlad Rotaru (CSM Bucureşti) şi ex-polistul Călin Dedu (Cisne Balonmano).

*Ultimele rezultate din Liga Zimbrilor şi programul etapei a 24-a, antepenultima, pe coloana clasamentului la zi în secţiunea Handbal.

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Handbal și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


7 + = unsprezece

 


Ultimele articole din categoria Handbal: