Poli înscrie din nou peste 30 de goluri și face primul pas spre menținerea locului 7

SCM Politehnica și CSM Focșani 2007, ultimele două clasate din grupa I valorică după sezonul regular tur-retur al Ligii Zimbrilor, n-au reușit să răstoarne ierarhiile în faza pe serii patrulater din play-off, reîntâlnindu-se implicit în disputele finale în sistemul ”două din trei” pentru locul 7 în clasamentul ediției 2018-2019, de păstrat în cazul alb-violeților, pe această treaptă în urma celor 26 de runde. Iar primul pas în acest sens l-au făcut cu bine, 33-28 (16-16) miercuri seară în sala ”Constantin Jude”, cel de-al doilea fiind programat miercurea viitoare în Vrancea, cu șanse deloc de neglijat în dreptul timișorenilor de a lichida conturile înainte de termen și fără necesitatea unei a treia partide pe Bega, dat fiind că n-au pierdut în aparițiile pe Milcov din această stagiune, remiză în campionat și victorii în Final4 al Cupei României, inclusiv împotriva moldavilor.  

Triumf în turneul final ce a salvat sezonul ”violeților”, adesea dând impresia că ar putea izbuti o clasare mai bună înaintea fazei play-off, dar sfârșind în cele din urmă pe locul 7, la numai două puncte de ocupanta locului 4, nici cât o victorie, ceea ce spune multe despre micile marje care au făcut diferența. Două puncte în plus cât o oportunitate de a juca în finala mică pentru ”bronz”, demarată tot miercuri în capitală cu duelul CSM București – Potaissa Turda 24-29 (12-18), ardelenii fiind deținătorii acelor doar două puncte în plus în fața bănățenilor după parcursul de 26 de runde din sezonul regular.

Iar cât de bine s-au descurcat elevii lui Pero Milosevic contra lui CSM București s-a văzut atât la finele returului cât și la încheierea fazei play-off, miercurea trecută, 34-31 în sala ”Constantin Jude”, semn că orice ar fi fost posibil în cazul unei mai bune clasări după sezonul regular. 

Așa însă, ”violeții” au fost nevoiți s-o ia și pentru ultima oară de la capăt în mai puțin apetisanta misiune a conservării locului 7, și în aceleași condiții, cu indisponibilități, în dreptul interilor de forță Dragas, Sadoveac și Șania, dar în plus și a lui Păiuș, care și-a ispășit cea de-a doua etapă de suspendare, ceea ce însă nu i-a împiedicat să-și impună autoritatea, cu greu și pe parcurs, de la un moment dat, dar totuși exercitată. Rezultatul, tot cu peste 30 de goluri marcate…

În special de combinata sârbo-croată, golgheterul de pe extremă Filip Marjanovic și pivotul Antonio Pribanic, cu câte 7 fiecare, dintre care 5 din aruncări de la 7 metri în cazul sârbului, un compatriot de-al său, Milos Orbovic, înscriind de 5 ori, căpitanul Fenici și Vuk Milosevic câte patru, Cîmpan trei, juniorul Trif două și chiar și Sadoveac, deși accidentat, întrat pentru o aruncare de la 7 metri, simbolic, la ora recepționării titlului de cel mai bun jucător alb-violet al sezonului, pe baza unui sondaj de opinie în rândul fanilor și staff-ului polist. 

Apărările au fost mai puțin articulate, ca pe final de sezon, cu toată oboseala acumulată, înscriindu-se mult, mai ales în prima repriză, la mijlocul căreia preluau și poliștii conducerea, cu 8-7, în revenire de la 2-5, fără însă a reuși desprinderea: 16-16.

Lăsată pe partea a doua, cu o primă tentativă până la 22-19, curmată din fașă de vrânceni, 22-22 în numai 3 minute, fără a mai egala însă ulterior. Căci Orbovic a dat semnalul desprinderii decisive, completat într-un șirag de 6 goluri de Cîmpan – de două ori, Vuk Milosevic, Fenici și pivotul Pribanic, iar din poartă de Tcaciuc, eficient în intervenții… 28-22 în minutul 49.

Avantaj conservat și în penultimul minut de tânărul Trif, 32-26, după care moldavii mai că au copiat rezultatul cu care pierdeau aici în sezonul regular. 33-29 atunci, 33-28 în primul meci pentru locul 7 în clasamentul final. Raporturile de forțe, similare, indicând eventualitatea intrării alb-violeților în vacanță încă de săptămâna viitoare.  

Că totul este posibil s-a putut constata și cu ocazia poate ultimului meci acasă din acest sezon, prilej ce n-a fost scăpat pentru punctarea retragerii fostului președinte al CS Universitatea, ulterior CS Universitar Politehnica, Mircea Chiș, sub a cărui diriguire echipele de handbal feminin și masculin ale respectivelor cluburi au fost mai mereu codașe peste ani în eșalonul secund, dar a cărui imagine a fost ajustată în deceniul în curs printr-o eronată percepție asociindu-l în termeni laudativi cu o cu totul altă grupare, SCM Politehnica Timișoara, ceea ce este cât se poate de inexplicabil. O chestiune simplă de logică într-un centru universitar cu pretenții… Și încă un crâmpei din curiozitățile și aberațiile nesfârșitei tranziții spre nicăieri, cu praf în ochi. Adică nu-ți merg mai deloc formațiile grupării pe care o conduci dar ai o decisivă implicare pozitivă la trupa dintr-un eșalon superior al unui club pe care nu-l conduci. Formațiile cu mingea mică ale cluburilor ministeriale pe care le-a păstorit au fost neajutorate și la limita subzistenței în liga a doua, pierzătoare în mare măsură, dar n-au mai prididit elogiile în privința aportului aceleiași persoane în slujba cauzei handbaliștilor prim-divizionari de la SCM Politehnica. Cât de ciudat! Dar de fapt nu prea, căci așa-i la noi… Se răsplătește, scoate în evidență, ridică în slăvi și pune în luminile scenei convenabilul conformism sistemic al formelor fără fond, corb la corb nu-și scoate ochii. 

Și nici nu se va încheia probabil vreodată cu aceste ieftine balcanisme, a ne bate mereu complice peste umeri, de unde și starea de fapt într-o nație decedată moral.

Viața merge însă invariabil înainte, pe semicerc momentan cu jocurile de clasament în Liga Națională, AHC Dobrogea Sud – Dinamo 26-33 (10-15) în meciul inaugural al finalei, la Constanța, dar și cu posibilitatea ca trofeul european Challenge Cup să rămână în bătătura ”Zimbrilor”, după ce CSM București a remizat 22-22 în manșa I a finalei, în Madeira.    

  

Acest articol a fost publicat în Handbal și etichetat cu , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


opt − = 5

 


Ultimele articole din categoria Handbal: