Poli învinge la Bacău în premieră în acest deceniu și urcă pe podium. În premieră și în față la pauză în deplasările turului

Handbaliștii Timișoarei au câștigat în această seară pentru a doua oară în deplasare în primele 11 etape ale campionatului în curs iar astfel au completat implicit a doua serie de 5 apariții fără eșec în Liga Națională, urcând momentan pe podium înaintea ultimelor două runde din tur. Iar dacă în prima ieșire a sezonului regular, pe 15 septembrie, SCM Politehnica se impunea în etapa a II-a pe terenul campioanei Dinamo, de la ora 19 a triumfat cu 23-26 (14-16) în fieful băcăuanilor reveniți după 3 ani în elită, izbândă în premieră pe Bistrița în acest deceniu, în a cărui primă jumătate ceda de 5 ori la rând galben-albaștrilor moldavi.

Era pe vremea Științei Municipal Dedeman Bacău, care trăgea pe-atunci la titlu, rămânând însă de fiecare dată în umbra Constanței, dar în ceea ce-i privește pe alb-violeți, lungile deplasări în Moldova au fost fără folos, cele mai amare înfrângeri fiind la 9 goluri diferență, 30-21 în septembrie 2010 și 28-19 în martie 2013.

De această dată însă, ”Poli” se întoarce cu 3 puncte de pe terenul pe care-l va vizita și luna viitoare, peste două săptămâni și jumătate, cu ocazia optimilor Cupei României, meci eliminatoriu contra aceleiași nou-promovate CSM Bacău, de pe locul 10 în campionat.

Până atunci însă, cu tempouri suplimentare la dispoziție pentru a-și mai linge rănile indisponibilităților, ”violeții” vor completa săptămâna viitoare seria reprezentațiilor mai abordabile prin a inaugura penultima etapă a turului miercuri de la 17:30 acasă cu CSM Focșani 2007, depășită astăzi acasă cu 25-27 în deschiderea rundei de AHC Dobrogea Sud, după care vor aborda din capitală tripleta deplasărilor de luna viitoare, marți 4 decembrie de la 17:30 la liderul CSM București. Va urma revenirea la Bacău pentru un loc în sferturile Cupei României, pe 8 decembrie, și startul returului pe 12 decembrie, miercurea, la Turda, coincizând cu căderea cortinei peste 2018.

Pe moment însă, savurarea celei de-a doua seri consecutive de miercuri cu o victorie în calitate de favorită în dauna unei formații sosite din Divizia A, SCM Politehnica nefiind absolut deloc condusă la Bacău, unde s-a desprins și la 3 goluri în prima repriză dar și până la 6 avans după mijlocul părții secunde.

Băcăuanii, care au izbutit cel mult să egaleze la trei și la 4-4, în minutul 10, s-au apropiat apoi până la pauză de opt ori la un gol handicap iar de 4 ori și pe începutul reprizei a II-a, însă n-au mai ținut pasul spre mijlocul părții secunde, când poliștii s-au desprins decisiv prin înscrierea a patru goluri fără replică, de la 18-19 la 18-23, tronson pe care s-a tranșat meciul

De fapt, precum precedenta gazdă cu șansa a doua a celor de pe Bega, CSM Făgăraș, care nu mai înscria în ultimele peste 11 minute, de la 23-21, fiind egalată de bănățeni, și CSM Bacău n-a mai marcat din minutul 38, când se apropia la 18-19, vreme de un sfert de oră, până în minutul 53, când tocmai ex-polistul de pe extremă Gabriel Mihai Cotinghiu a mai fructificat o aruncare de la 7 metri, 19-23, însă era deja prea târziu.

În consecință, o primă zi a rundei a 11-a în tur cu victorii ale oaspeților, CSM Făgăraș – CSA Steaua 22-28 (11-13), CSM Bacău – SCM Politehnica 23-26 (14-16) și CSM Focșani 2007 – AHC Dobrogea Sud 25-27, favoritele întărindu-și pozițiile de play-off, cu mențiunea că bucureștenii și constănțenii mai au în paralel în program și partide internaționale, în vizor cu cătare în viitor și pentru elevii lui Pero Milosevic.

Care, după succesul la Dinamo, remiza la Călărași, eșecul de pe litoral și rezultatul de egalitate de la Făgăraș, au triumfat în Moldova, urcând pe podium, pe care ar putea și rămâne, în funcție de rezultatul jocului televizat de joi de la 17:30, Potaissa – Dunărea Călărași. În schimb băcăuanii n-au mai semnat și cea de-a treia victorie consecutivă acasă după cele cu buzoienii și CS Minaur, ci au cedat în premieră pe teren propriu din 3 octombrie, când Potaissa le aplica al doilea eșec pe Bistrița, 30-36, urmând trecerii de succes a celor din Focșani prin fieful galben-albaștrilor, cu 23-27.

Iar ”Poli” s-a impus tot pe fondul anumitor absențe, în poartă dar și în teren, compensate încă din start, Marjanovic și Cîmpan înscriind primele goluri ale partidei. Ulterior, Vuk Milosevic ducea scorul la 1-3 iar Cristian Fenici, în acest deceniu și jucător al Bacăului într-o stagiune nu prea fericită pentru bănățean, prelua din nou conducerea, 3-4, așa cum proceda apoi și Irimescu, 4-5, Vuk Milosevic semnând tot o desprindere la două goluri diferență.

Prima replică a gazdelor venea din aruncarea lui Cotinghiu de la 7 metri, la a doua încercare de acest fel a băcăuanilor, iar primul lor gol din acțiune cădea abia în minutul 7, 2-3, după care Sadovyi egala la 3 și 4.

Atât avea să le fie însă moldavilor, căci, după ce a ratat de la 7 metri, autorul deschiderii scorului a punctat din nou, 5-7 Marjanovic. Ambele echipe și-au fructificat apoi atacurile, prin Anton respectiv sârbul Orbovic, prin Rareș Păunică respectiv tot Orbovic, după care Anton a micșorat din nou handicapul, 8-9. Secvența a continuat neabătut, gol Marjanovic, gol Serhel, gol Sadoveac – ieșit la rampă după accidentare, gol Serhel, mai apoi intrându-și în rol coordonatorul de joc al favoriților, Cristian Fenici: 10-12. Tărâță replica, Fenici plusa, Cotinghiu fructifica încă o aruncare de la 7 metri.

Dar și Sadoveac iar Orbovic semna cea mai mare diferență a reprizei I, 12-15 în minutul 27. Anton a marcat din nou dar și Sadoveac de la 7 metri cu eliminarea lui Bologa, același Anton decizând scorul primei părți: 14-16.

Poli, în premieră la conducere la pauză în deplasările acestui campionat…

Mânați din spate de un public partizan, care a prins din nou gustul jocurilor acasă în elită, băcăuanii s-au ținut scai la reluare de timișoreni, Păunică reducând la minim handicapul, la fel și Păunescu, atât după golul lui Orbovic cât și cel al lui Fenici, dar și Anton, după cel al lui Marjanovic… 18-19.

La care Sadoveac a ratat o aruncare de la 7 metri dar și poliștii au ridicat în schimb un zid de netrecut în apărare, Marjanovic transformând în schimb o altă aruncare liberă la mijlocul părții secunde, 18-20 în minutul 46.

Arici defensiv, ”Poli” a mai punctat prin Sadoveac iar apoi Marjanovic a fructificat superioritatea numerică pe eliminarea lui Păunică, tot el ratând un 7 metri dar și revanșându-se din acțiune, 18-23. Transformarea lui Cotinghiu nu-i abătea pe poliști de pe drumul spre victorie, Fenici și Marjanovic desprinzându-i la 19-25, iar după golul lui Maksimov, și Sadoveac la 20-26.

Mai erau exact 3 minute de joc iar punctele erau în cont, deconectarea ducând la eliminările lui Vuk Milosevic și Șania, dar și la golurile în șirag ale lui Anton, Juverdianu și Cotinghiu, care au făcut diferența mai suportabilă și onorabilă… 23-26.

Extrema sârbă Filip Marjanovic – foto a fost golgheterul partidei, cu 8 reușite, urmat de la poliști de Fenici și Sadoveac cu câte 5 goluri, Orbovic 4, Vuk Milosevic două și Cîmpan cu Irimescu câte unul, de la CSM Bacău principal marcator fiind Anton, cu 6 goluri, completat de ex-polistul Cotinghiu cu 4, Serhel cu 3, Sadovyi, Păunică și Păunescu cu câte două, iar Gal, Tărîță, Maksimov și Juverdianu cu câte un gol.

La final, antrenorul muntenegrean Pero Milosevic a spus că ”este o victorie muncită și importantă! Puteam să luăm avans mai clar încă din prima repriză, dar lucrurile s-au îmbunătățit în partea a doua. Ne-am apărat mai bine după pauză, ne-a ajutat și poarta în repriza a doua, puțin câte puțin am făcut diferența. Singurul lucru care m-a nemulțumit a fost că pe final de meci nu am ținut acea diferență. Dar sunt importante cele trei puncte și în perspectiva meciului cu CSM Focșani, unul foarte, foarte dur. Bacău a încercat de multe ori să se țină aproape, a reușit și datorită unui public extraordinar, unul dintre cele mai frumoase din România!”

Clasamentul actualizat și programul etapelor 11-12, pe coloana datelor tehnice.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Handbal și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


× 4 = opt

 


Ultimele articole din categoria Handbal: