Poli învinge și mai clar acasă, două din două la aniversare

Actualele generații din colectivul Politehnicii Timișoara, veteranii și tinerii din noul val, au onorat cum se cuvine aniversarea la sfârșitul acestei săptămâni a 75 de ani de la înființarea secției de handbal studențești alb-violet, câștigând de la ora 17 în sala ”Constantin Jude” și cel de-al doilea meci jucat pe Bega în noul campionat al Ligii Zimbrilor, de astă dată mai clar, 35-29 (17-13) cu nou-promovații de la CSM Odorheiu Secuiesc, rămași fără victorie după primele 5 etape.

SCM Politehnica Timișoara a păstrat în această după-amiază punctajul maxim în aparițiile pe teren propriu în noua ediție a Ligii Naționale de handbal pentru seniori, desprinzându-se de harghitenii reveniți în elită, mai clar decât o făceau în runda secundă la prima reprezentație pe Bega, 32-30 cu buzoienii. 

Desigur, gruparea din Odorheiu Secuiesc nu mai are calibrul celei câștigătoare de cupă europeană în acest mileniu, cu timișoreanul Vlad Caba la cârmă, actuala garnitură a harghitenilor fiind mai fragedă și neexperimentată, și implicit depășită la scor în primele 4 etape, pe teren propriu la 8 respectiv chiar 15 goluri diferență de fruntașele Potaissa Turda și CS Dinamo, campioană egală a danezilor de la GOG în Scandinavia în reuniunea secundă din grupele Champions League, iar în deplasare tot la 8 respectiv 7 goluri diferență la Bacău și Buzău.

În efectivul lui Sipos Lorant, mulți etnici maghiari, mai bine de jumătate din efectiv, printre care și portarul Varo, însă și alte mai vechi cunoștințe ale iubitorilor handbalului de pe Bega, Vuk Milosevic ori Aron Dedu, dar și jucători latini

Care va să zică harghitenii au înregistrat astăzi cel mai strâns eșec de la promovare, ceea ce nu știrbește însă cu nimic din meritele poliștilor, învingători de justețe. Cu alte cuvinte, precum în sezonul trecut, chiar dacă vor naviga eventual din nou în zona barajului, alb-violeții din Banat vor avea în mod cert alte oponente inferioare valoric pe prima scenă, în ediția anterioară din Cluj și Alexandria, în noua campanie din Odorheiu Secuiesc și Oradea, cu mențiunea că bihorenii n-au promovat pe teren din Divizia A, învinși fiind la barajul de accedere în Liga Națională – inclusiv de timișoreni, dar au preluat poziția vacantă, eliberată de reșițeni, care au declinat dreptul de participare adjudecat prin revenirea în elită.

Lăsând considerațiile la o parte, timișorenii aveau nevoie de victorie după eșecurile previzibile în deplasare la CS Dinamo și Suceava, oarecum apăsătoare doar prin proporțiile deficitului, de 10 respectiv 9 goluri, dar și prin prisma momentului sărbătoresc al propriei secții de handbal, ”stropit” ca atare, cu un succes de moral.  

La peste 30 de ani de la unicul titlu național adjudecat în handbalul în 7, ”Poli” e departe de zăpezile de altădată, fiind în reconstrucție, însă e măcar ”în grafic”, cu victorii necesare acasă în condițiile în care deplasările au fost dintre cele mai dificile.

Puncte adjudecate după ce elevii lui Atilla Horvath n-au mai fost nici măcar egalați în partea secundă, în care harghitenii s-au apropiat în cel mai bun caz pentru oaspeți la 3 goluri – de 3 ori în primele câteva minute din repriza a II-a, SCM Politehnica desprinzându-se în schimb la 7 goluri deja în minutul 38, 24-17 prin Sadoveac, în general conservat până spre final, când, în ultimele 7 minute, bănățenii au plusat de 4 ori la 8 goluri diferență.

”Violeții” izbuteau desprinderea decisivă în ultimele câteva minute dinaintea pauzei, de la 13-13, columbianul Mosquera fructificând o aruncare de la 7 metri în minutul 26 iar Cîtu profitând de superioritatea numerică a gazdelor după eliminarea lui Ferenczi, 15-13 la care Marjanovic și același Cîtu au dublat avantajul până la ultima sirenă: 17-13.

Altfel, poliștii au condus până atunci cel mult cu două goluri diferență – în 5 rânduri, de la 3-1 în minutul 6 până la 12-10, CSM Odorheiu Secuiesc trecând și ea la conducere, de la 3-1 la 3-4 dar și ulterior, de la 4-4 la 4-6 în minutul 11, ultima oară când a și condus, ”dublele” lui Cristescu și Sadoveac răsturnând brusc diferența, 8-6.

Și totuși, oaspeții din secuime au mai egalat de 3 ori în ultima treime a reprizei I, de exemplu la 10-10 în minutul 21 și ca ultimă bucurie în minutul 26, 13-13, fiind lăsați ulterior în urmă. 

O victorie conturată treptat de SCM Politehnica Timișoara dar cât se poate de clară și meritată, extrema stângă Filip Marjanovic înscriind de 6 ori până la pauză iar Marius Sadoveac 4 goluri tot în prima repriză, când au mai punctat Cristescu și Cîtu de câte două ori, Trif, Fenici și Mosquera. Și mai multe reușite bănățene în partea secundă, cinci dintre marcatori punctând din nou, Marjanovic și Fenici de câte 4 ori fiecare, Sadoveac și Mosquera cu câte 3 goluri, iar Cristescu două, pe listă adăugându-se extrema Furak și portarul Lazăr.  

Șase dintre reușitele învingătorilor, din aruncări de la 7 metri, două până la pauză, în condițiile în care alte două au fost ratate în prima repriză, respectiv 4 la reluarea jocului, poliștii înregistrând 7 eliminări, marea majoritate după pauză, 6. Învinșii au concretizat 5 aruncări de la 7 metri, dintre care 3 după pauză, când și ratau una, la capitolul eliminări contabilizând câte două în fiecare repriză.

Una peste alta, clară victorie polistă, anticipabilă, la moment aniversar. Și urmează deplasarea la Focșani, de unde sârbul Marjanovic, golgeter astăzi cu 10 reușite, urmat de Sadoveac cu 7, Cristescu 5 și Fenici respectiv Mosquera câte 4, a revenit în această vară. Revenirea pe teren propriu, în etapa a 7-a, la mijlocul turului, miercuri 5 octombrie cu Clubul Sportiv al Armatei.

Rezultatele etapei a V-a, cea mai compactă din noul campionat, cu un meci jucat joi, altul vineri și toate celelalte astăzi, pe coloana datelor tehnice a secțiunii Handbal, laolaltă cu programul viitor și clasamentul actualizat.

Acest articol a fost publicat în Handbal și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


3 + patru =

 


Ultimele articole din categoria Handbal: