Poli o surclasează pe CSM București și o trage în grupa ei de play-off. Secund clasata, numai 13 goluri din acțiune la Timișoara

Handbaliștii Timișoarei au încheiat de o manieră senzațională sezonul regular, spulberând-o după pauză pe secund clasata CSM București, pe care au privat-o astfel de două puncte din oficiu la startul fazei play-off, aducând-o totodată în calea Politehnicii, în patrulaterul calificatelor de pe locuri impare, și cu liderul Dobrogea Sud Constanța și Dunărea Călărași. Și să te tot întâlnești cu o echipă pe care ești capabil să o surclasezi cu 27-17, numai 13 goluri fiind înscrise din acțiune în sala ”Constantin Jude” de proaspăta semifinalistă a Challenge Cup.

Cu biletele pentru cupele europene deja în buzunar, așadar fără presiunea psihologică de pe drumul spre atingerea unor obiective, dar și fără presiunea psihologică a rezultatului imediat, dat fiind că ar fi încheiat returul pe același loc 7, indiferent de deznodământul partidei televizate de la ora 16, SCM Politehnica Timișoara a dezarmat-o din start pe CSM București, de care s-a desprins la 4-0 iar ulterior și la 11 goluri avans, de două ori spre finele întâlnirii în care a condus permanent: 27-17 (9-7) cu oaspeții mai bine clasați.

”Violeții” au intrat astfel de o manieră entuziasmantă și dătătoare de speranțe în faza play-off pentru care aveau oricum biletele asigurate, turneu patrulater tur-retur al ocupantelor pozițiilor 1, 3, 5 și 7 după retur pe care îl vor aborda fără puncte din oficiu, spre deosebire de viitoarele lor oponente, AHC Dobrogea Sud, la start cu 6 puncte, CSM București, cu 4, respectiv Dunărea Călărași, cu două. Alta era în schimb miza pentru vizitatorii din capitală, care, dacă ar fi fost să înceapă cu 6 puncte grupa ocupantelor locurilor pare, de pe locul 2, ar fi fost nevoiți să-și păstreze poziția ierarhică, prin a nu pierde pe Bega. Însă înfrângerea la scor, coroborată cu succesul dinamoviștilor la Baia Mare, i-a coborât pe locul 3, privându-i de două puncte în perspectiva debutului în minicampionatul următoarelor 6 runde, pe care în alte condiții l-ar fi disputat cu Potaissa Turda, Steaua și CSM Focșani. Dar așa, CSM București a alunecat în raza de acțiune a poliștilor, și a înghițit în sec la corecția recepționată în fața tribunei timișorene. Care abia așteaptă de-acum apropiatul debut în play-off…

Iar diferențele de puncte nu sunt mari, numai șase la startul patrulaterului între câștigătoarea de pe litoral a sezonului regular și câștigătorii Cupei României. Iar și mai mică a fost într-unul dintre cazuri diferența după retur între două viitoare oponente în play-off, Dunărea încheind cu numai un punct în fața poliștilor la capătul celor 26 de etape, ceea ce sugerează că orice se poate întâmpla în următoarele șase runde. De fapt, SCM Politehnica a încheiat sezonul regular cu numai 7 puncte în urma învinsei sale de astăzi, CSM București, care etape bune a fost lider, ceea ce, din nou, poate spune multe. 

Pe rând, Poli va juca în weekend la Constanța, apoi miercuri 17 aprilie, după jocurile naționalei, acasă cu Dunărea Călărași, pe 24 aprilie la CSM București, în 1 mai acasă cu dobrogenii, pe 4 mai la Călărași și în 8 mai acasă cu CSM București.

Echipă de moral, Poli a început meciul ca-n povești, cu goluri fără replică din partea a patru jucători diferiți, mai puțin extremele, atacând variat și combinând exact. Grație și portarului Cristi Tcaciuc, bucureștenii au înscris abia în minutul 7, 4-1, prin Tioumentsev, care avea să fie accidentat la atacul următor, pe o pătrundere, când Vuk Milosevic l-a blocat la gât pe o aplecare a rusului, semn al dârzeniei defensive a alb-violeților, chiar și peste limitele regulamentare. N-a mai putut continua, ceea ce a luat cu atât mai mult vântul din pânza oaspeților, altfel bine garnisiți pe banca rezervelor.

Într-atât de bine s-au apărat poliștii încât secund clasata a marcat doar 3 goluri până la mijlocul primei reprize, cel mai mare handicap al primei părți, 7-1, fiind redus cu atât mai mult de Ramba, 7-3. Tot Ionuț Ramba i-a ținut în meci pe elevii lusitanului, iar după ce Marjanovic a ratat la 8-4 o aruncare de la 7 metri, ochind transversala cu o boltă, vizitatorii au mai înscris de 3 ori la rând, inclusiv prin același Ramba, chit că și Vrazalic a ratat un 7 metri la 8-5, sau mai bine zis Ludovic Varo l-a intuit.

Cea mai modestă perioadă de joc a gazdelor, blocate în câteva atacuri la rând, a fost întreruptă după o pauză de aproape 10 minute, și numai din 7 metri, fructificat de Marjanovic: 9-7. Scor la pauză

Același Antonio Pribanic avea să înscrie primul gol și în repriza a II-a, pe parcursul căreia le-a scos peri albi apărătorilor bucureșteni, grație și bunelor angajări ale pivotului croat, care își dubla norma, la șase, golgheter al confruntării locurilor 7 și 2.

După 4 goluri înscrise la rând în debutul reprizei I, chiar și cinci marcate consecutiv de aceiași poliști după ce Bera a redus temporar din handicap, 15-8, diferență balonată și de ”tripla” succesivă a lui Milos Dragas.

CSM riposta numai din 7 metri, însă nici măcar din acest procedeu nu mai scutura apoi plasa alb-violeților, același Vrazalic fiind intuit de Tcaciuc de la 7 metri. Dacă grizonatul Pribanic i-a albit pe vizitatori, urcând scorul la 17-9, Tcaciuc în schimb i-a exasperat de-a binelea cu paradele sale, și nu numai el, completat fiind de Ludovic Varo.

Începea să se pună doar problema diferenței de scor, amplificată fie și din preajma propriului semicerc de Andrei Păiuș, ce mai, dezinvoltură totală, pe când CSM București era ca și în genunchi, dezlânată în atac și ușor depășită în apărare, tehnicianului lusitan rămânându-i doar sarcasmul, aplauze ironice la o decizie de arbitraj, pentru care s-a ales cu ”galbenul”. Ba chiar de-a dreptul neputincioasă, Sadoveac fiind stopat doar prin dezbrăcare…

Locul 2 era deja dus, Pero Milosevic își permitea luxul să reintroducă în focuri componenți cheie absenți datorită accidentării, precum interul Orbovic, sârb de Mondial care n-a iertat, și nu doar o dată. Atingea în premieră maximul de 11 avans, 26-15, ”Poli” etalându-și și garda tânără, cu Neamțu și Furak pe extreme, cu Trif dar și cu Rusu în poartă, care se făcea la rândul său remarcat, intervenind intuitiv în dreapta sa, lângă bară, cireașa pe tortul unui triumf reconfortant și de moral.

Neverosimil scor al părții secunde, 18-10, în condițiile în care 4 dintre reușitele bucureștenilor după pauză au fost din aruncări de la 7 metri, de unde că golurile lor din acțiune au fost chiar și mai rare în repriza a II-a, șase, față de cele 7 până la pauză. Dezastru din punctul de vedere al semifinalistei din Challenge Cup, calificată sâmbătă la scor la Banja Luka, grație aceluiași avantaj de 6 goluri din partida tur din capitală.

Bucurie în tabăra merituoșilor învingători, care pot începe încrezători cele 6 etape din play-off, la finele cărora, în cazul răsturnării tuturor calculelor și ierarhiei, ar putea juca fie chiar și finala Ligii Naționale. Dobrogea Sud are 6 puncte, CSM București 4, Dunărea Călărași două iar Poli nici unul, dar astăzi, îndulcind un negativ palmares acasă cu cei din capitală, au demonstrat că pot smulge orice victorie. Pe cealaltă jumătate a tabloului, campioana Dinamo demarează cu 6 puncte, Potaissa cu patru, CSA Steaua cu două iar vrâncenii cu nici unul, iar play-off-ul bate la ușă din weekend…

Până una alta însă, savurarea unui succes chiar memorabil, lecție de handbal într-o după-amiază perfectă, la finele unui retur reluat în 2019 prin depășirea dinamoviștilor și completat prin câștigarea Cupei României. ”Violeții”, într-o primăvară de grație, care însă nu s-a încheiat încă.  

*

SCM Politehnica – CSM București 27-17 (9-7)

Evoluția scorului:

(în repriza I) 1-0 Pribanic, 2-0 Sadoveac, 3-0 Fenici, 4-0 Dragas / 4-1 Tioumentsev / 5-1 Marjanovic – 7 metri, 6-1 Fenici, 7-1 Sadoveac / 7-2 Vrazalic, 7-3 Ramba / 8-3 Pribanic / 8-4 Ramba, 8-5 Bera, 8-6 Georgievski, 8-7 Ramba / 9-7 Marjanovic 7 metri.

(în repriza a II-a) 10-7 Pribanic / 10-8 Bera / 11-8 Marjanovic, 12-8 Dragas, 13-8 Dragas, 14-8 Dragas, 15-8 Pribanic / 15-9 Vrazalic 7 metri / 16-9 Vuk Milosevic, 17-9 Pribanic / 17-10 Vrazalic / 18-10 Cîmpan / 18-11 Rotaru / 19-11 Pribanic / 19-12 Teixeira 7 metri / 20-12 Marjanovic 7 metri, 21-12 Cîmpan, 22-12 Sadoveac / 22-13 Teixeira 7 metri / 23-13 Marjanovic 7 metri / 23-14 Ramba / 24-14 Dragas, 25-14 Păiuș / 25-15 Rotaru 7 metri / 26-15 Orbovic / 26-16 Bera, 26-17 Georgievski / 27-17 Orbovic.

Marcatori…

Poli (9 jucători): Pribanic 6 goluri (2 în repriza I + 4 după pauză), Dragas 5 (1+4), Marjanovic 5 (2+3), Sadoveac 3 (2+1), Fenici 2 (2+0), Cîmpan 2 (0+2), Orbovic 2 (0+2), Vuk Milosevic 1 (0+1), Păiuș 1 (0+1).

CSM (7 jucători): Ramba 4 goluri (3 în repriza I + 1 după pauză), Vrazalic 3 (1+2), Bera 3 (1+2), Georgievski 2 (1+1), Rotaru 2 (0+2), Teixeira 2 (0+2), Tioumentsev 1 (1+0).

Aruncări de la 7 metri: Marjanovic 4/5 – Vrazalic 1/3, Teixeira 2/2, Rotaru 1/1.

Eliminări: Vuk Milosevic la 5-1, Dragas la 15-8, Fenici la 22-12, Trif la 26-17 / -.

Intervenții ale portarilor: Tcaciuc 7+5 (1x7m), Varo 1×7 metri, Rusu 0+1 / Krupa 2, Maghais 3.

Timeout: Pero Milosevic la 8-4, la 23-14 / Fereira la 16-9.

Bare: 1-1.

Rezultatele parțiale din etapa a XXVI-a și clasamentul, pe coloana dreaptă. 

 

Acest articol a fost publicat în Handbal și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


opt + = 14

 


Ultimele articole din categoria Handbal: