Poli pierde la scor primul joc din sferturi, 31-22 (14-10) la Turda. Meciul 2 cu Potaissa, duminică la 4 la Timișoara

Că ar fi pierdut la limită, precum era eliminată în urmă cu 64 de zile din sferturile Cupei României tocmai la Turda, că s-a înclinat astăzi de la ora 18 la un handicap sever, 31-22 pentru Potaissa în primul joc după sistemul două victorii din 3 meciuri din sferturile fazei play-off a Ligii Naționale, SCM Politehnica este obligată să învingă duminică de la ora 16 în revanșa cu ardelenii din Sala ”Constantin Jude”, ca unică variantă de împingere a duelurilor bănățeano-ardelene pentru accederea în semifinale într-o încleștare decisivă, programată joia viitoare tot în județul Cluj.

Alunecată sâmbătă seară în calea turdenilor prin eșecul suferit la încheierea returului la Suceava și implicit căderea pe locul 7 după sezonul regulat, gruparea alb-violet s-a prezentat de la ora 18 fără accidentatul Simovic la debutul fazei play-off în redutabila ”fortăreață” a galben-albaștrilor pe val, semifinaliștii Cupei României devenind duminică și semifinaliști continentali în Challenge Cup, după două succese acasă cu luxemburghezi în zile consecutive din weekend, la capătul unei săptămâni trecute în care HC Potaissa își asigura totodată și poziția secundă după sezonul regulat de campionat tur-retur, cea mai înaltă din bilanțul participărilor în elita masculină.

Deși apăsată de meciurile în picioare și indisponibilitățile din efectiv, Potaissa ex-polistului Horațiu Gal a exploatat ascendentul moral indus de recenții pași înainte pe trei fronturi, pliindu-se peste cel conferit de dubla victorie în dauna timișorenilor în sala ”Gheorghe Barițiu” în acest început de 2017, mai întâi în reprezentația inaugurală din 31 ianuarie, eliminatorie în Cupa României, iar apoi în returul de campionat, 31-25 pe 1 martie.

Iar gazdele și-au valorificat clar avantajul terenului propriu, prin a mări și mai mult avantajul final față de vizitatorii poliști, de la un gol diferență în ianuarie și 6 în martie, la nu mai puțin de 9 la prima strigare din sferturi. Și viitoarea adversară în semifinale a câștigătoarei manșelor Potaissa – ”Poli” se va decide din niște dueluri inaugurate astăzi tot cu un succes acasă, CSM București – HC Vaslui 27-24, partida a doua urmând a avea loc sâmbătă de la ora 18,30 în Moldova, semn că n-a fost deloc o primă zi a surprizelor pe jumătatea de tablou competițional din 1-8 implicând grupările de pe pozițiile 2 și 7 respectiv 3 și 6. Și nici pe cealaltă…

Diferența de 5 locuri și 7 victorii în plus în favoarea gazdelor turdene în sezonul regulat s-a resimțit încet și sigur odată ce jocul a curs spre pauză, Potaissa marcându-l prin rotație de sus pe centrul ”violet” Fenici și clădindu-și un avantaj și de 5 goluri încă din prima parte.

Amplificat brusc imediat după pauză, de la 14-10, scor cu care se intra la vestiare, până la 17-10, iar mai apoi cu nu mai puțin de 7 goluri la rând înscrise odată cu intrarea în ultima treime a partidei, galben-albaștrii atingând după mijlocul reprizei a II-a maximul de 26-14, superior până și celei mai grele înfrângeri înregistrate în acest întreg sezon de elevii lui Pero Milosevic, 30-19 pentru gazdele slovene din Ribnica în returul fazei a III-a de calificare din EHF Cup.

Iar spre final, doar faptul că Horațiu Gal a preferat să-și mai menajeze piese cheie și așa lipsite de aportul unor coechipieri accidentați, trimițând în schimb în teren și alți tineri din efectiv, a făcut ca alb-violeții să evite ceea ce ar fi fost egalarea celui mai strașnic eșec încasat în ultimii ani în campionat, un 24-34 acasă în februarie 2014 cu pe-atunci campioana națională implicată în grupele EHF Cup, HCM Constanța.

Însă chiar dacă au pus punct cu o bară deplasării de tristă amintire din această seară, poliștii măcar n-au reeditat sus amintitul neplăcut deficit datând de peste 3 ani, Furak stabilind scorul final la 31-22 în penultima acțiune ofensivă a învinșilor, pe contraatac.

Până atunci însă, ”Poli” s-a arătat tot mai dezorientată și pe alocuri iritată de decizii de arbitraj odată ce a rămas de căruța turdeană în primul sfert de oră după pauză, deși încheia favorabil și cu oarecare cât de mici speranțe repriza I.

Căci, într-adevăr, după ce Potaissa se desprinsese și pentru a treia oară la 5 goluri, 14-9, Savic a ferecat poarta polistă în fața lui Huta iar Fenici a finalizat sec și cu podeaua în cross la colțul lung un contraatac pe care a obținut și eliminarea lui Cîntec, 14-10 pe care timișorenii ar fi putut la o adică reclădi la reluare.

Dar a fost doar o amăgire. Din contră, al treilea cel mai prolific atac al sezonului regulat, cel instrumentat de Gal la Turda, i-a venit de hac cu varietate grupării cu a doua cea mai impenetrabilă defensivă din parcursul tur-retur, jocul ofensiv având câștig de cauză iar Adomnicăi și Cîntec ieșind la rampă cu câte 4 reușite după pauză, completați cu câte 3 goluri de Zacaciurin, golgheter al partidei până atunci marcator doar din aruncări de la 7 metri, respectiv Pavel, cu porții egale pe reprize.

Obosiți, obosiți după sferturile câștigate sâmbătă și duminică în Challenge Cup acasă cu luxemburghezii, și lipsiți de alde Dragoș Iancu, Ionuț Rotaru, Amihăesi sau Lucian Ignat, însă nu suficient pentru a uita dintr-odată să adauge mediei de 29,58 goluri marcate pe meci în partidele sezonului regulat. În replică, poliștii și-au arătat limitele ofensive sugerate de aspectul că doar HC Vaslui a înscris mai puțin decât ”violeții” în aparițiile din primele 26 de etape dintre grupările intrate în play-off, iar în consecință scorul s-a balonat ca atare: 31-22 (14-10).

Însă, fără doar și poate, chiar și un sever eșec la 9 goluri diferență tot doar 0-1 la meciuri reprezintă în ecuația sistemului competițional după regula ”calificare cu două victorii din 3 partide”, așa încât intrarea în semifinale se joacă. Și nici un meci nu seamănă cu altul.

Dacă anul trecut, pe același palier competițional al sferturilor, ”violeții” au trecut tur-retur de Steaua cu un prim succes în deplasare, în schimb de această dată au în față un oponent cu certitudine mai închegat și omogen, dar în special pe val de dată recentă. De fapt, turdenii au sfârșit returul cu o serie de 4 victorii și o remiză, fără eșec în Liga Națională din 24 februarie, 30-24 la CSM București, totul fiind completat de pătrunderea în ”careul de ași” al întrecerii Challenge Cup.

În aceste condiții, misiunea timișorenilor ușor pierduți în tranziție pe un final de retur ce le-a adus o singură victorie într-un șir de 5 apariții începând cu nefastul 31-25 tocmai la Turda, a fost cât se poate de dificilă, ceea ce n-a părut inițial, la prima vedere.

Golgheterul poliștilor de pe extrema stângă, sârbul Filip Marjanovic, al doilea puncher al campionatului, chiar a și deschis scorul, 0-1 în ”Gheorghe Barițiu” dintr-o aruncare de la 7 metri, însă cu excepția celor 4 egalări izbutite apoi de timișoreni până la 5-5, jocul a continuat să curgă tot mai mult în favoarea amfitrionilor.

Care îl abordau în componența Țenghea – Thalmaier, Adomnicăi, Nenad Savic, Pavel, Lazăr și Cîntec iar cu Laslo introdus pe primul atac, pe când ”violeții” cu Adam Savic – Marjanovic, Vaidasigan, Fenici, Milosevic, Lasica și Santeiu. Pivot care a obținut aruncarea de la 7 metri, transformată de sârb în minutul 3: 0-1.

Cîntec a egalat însă rapid iar Pavel a preluat conducerea pentru ardeleni pe contraatac, luându-l apoi în primire pe Fenici într-o apărare 5+1. Pe fondul unui echilibru total, Adomnicăi a avut și a doua aruncare ratată, la care Vuk Milosevic a ochit bara, însă nu și Lasica, marcator pe colțul scurt, după ce era bine angajat de Vaidasigan: 2-2.

Tânărul Thalmaier a țintit de pe extrema dreaptă însă a mai egalat și Santeiu, 3-3 în minutul 7, fără ca Vaidasigan să preia și conducerea, lesne intuit de Țenghea. Erau minutele portarilor, și Adam Savic deviind în transversală aruncarea de la 7 metri expediată de clujeanul Laslo.

La post Țenghea, printr-o ieșire dintre buturi și intercepție pe aruncarea lungă a lui Savic, la care Thalmaier a făcut 4-3 și Vaidasigan a văzut ”galben”, dar și același Adam Savic și-a reintrat în rol, parând contraatacul lui Pavel dar mai apoi și în fața lui Thalmaier.

Portarul bosniac dădea speranțe că ar putea contura o seară mare iar Lasica egala, 4-4. Zacaciurin l-a învins doar din 7 metri, obținut de Huta la mijlocul primei părți, după care Vuk Milosevic a forțat în atac dar și Adomnicăi a ochit transversala. Lazarov, intrat între timp, precum și Neamțu, a egalat la cinci, însă avea să fie și pentru ultima dată. Insistând cu schimbul atac – apărare între Laslo și Huta pe de-o parte și Savic cu Lazăr pe defensivă, Potaissa a preluat un avantaj pe care nu-l va mai risipi, 6-5 prin Laslo, chiar dacă în faza imediat următoare ambele formații au rămas în inferioritate numerică, Huta faultându-l pe Lasica dar considerându-se oarecum controversat că și muntenegreanul își adusese aportul, deși fusese culcat la podea.

A urmat contraatacul lui Pavel, 7-5 în minutul 17 și o premieră, două goluri avans, replica polistă venind prin căpitanul Fenici, care a obținut o aruncare de la 7 metri dar și eliminarea sârbului Savic, lăsând gazdele în 4 jucători de câmp. Moment psihologic, golgheterul Marjanovic a ratat însă aruncarea de la punct fix, cu Varo în premieră între buturile Potaissei, parcă ferecate: peste bară, cu podeaua.

Și Adam Savic părea a avea un magnet în buturile poliste la aruncările lui Adomnicăi iar Fenici reducea din handicap la 7-6 cu ajutorul barei de la colțul lung, dar atât le-a cam fost vizitatorilor.

Cărora li s-a rupt parcă filmul la faza eliminării temporare a lui Vuk Milosevic, contestată de căpitanul Fenici, care a solicitat o forțare în atac la Huta, însă constănțenii n-au vrut să audă iar stângaciul Zacaciurin și-a continuat imperturbabil rolul de multiplu marcator din aruncări de la 7 metri: 8-6 în minutul 20.

Potaissa a exploatat momentul și a intensificat rotația paznicilor lui Fenici, tocmai ”timbrul” Huta recuperând, ideal pentru Lazăr: 9-6 în minutul 21. Țenghea n-a avut în replică probleme la aruncarea telefonată a lui Vaidasigan, pe când Pavel a punctat din nou, determinându-l pe Pero Milosevic să solicite time-out.

În care Gal a mutat prin a-l plasa pe Zacaciurin avansat la internaționalul Fenici, chiar și așa Leonard Ștefan pivotând pentru 10-7. Time-out și Horațiu Gal, cu folos, Laslo urcând avantajul la 11-7 iar Thalmaier la 12-7. Primă diferență de 5 goluri indicând cursul viitor al jocului.

Poli n-a dezarmat, Lasica înscriind dar și Adomnicăi smulgând un 7 metri pe seama lui Lazarov, la care a intrat în premieră și Daskaloski în poarta polistă, fără succes și el în fața lui Zacaciurin: 13-8. Țenghea a parat în fața lui Vuk Milosevic, dar și Adam Savic, după care Fenici a aruncat peste bară însă Marjanovic a finalizat un contraatac, 13-9, fiind însă ulterior și eliminat: 7 metri la Huta, transformat de același Zacaciurin. Trei din trei și 14-9…

Deși rata primul atac al reprizei a II-a, Potaissa era salvată de același Țenghea, în fața lui Lasica, Pavel dând semnalul desprinderii decisive a gazdelor, 15-10 amplificat apoi de Adomnicăi, printr-o ”dublă”.

Prima eliminare a părții secunde a fost în contul lui Thalmaier însă Lazarov a dovedit că nu-i în mână, ceea ce n-a fost cazul lui Lasica, 17-11 în minutul 36. Cântec a ripostat iar Daskaloski a reintrat între buturi, la cealaltă poartă consemnându-se premiera ca ”Poli” să înscrie de două ori la rând, prin Vuk Milosevic, 18-12 și 18-13 în minutul 39. Cîntec a fredonat în dauna lui Santeiu, 19-13, iar Lasica a fost din nou bine valorificat, 19-14, dar filmul s-a rupt de tot după ce Laslo a scos un 7 metri pe o pătrundere ca prin brânză și pe seama lui Pejovic, la care același Zacaciurin a transformat liftat: 5 din 5 și 20-14, ca prim gol dintr-o viitoare incredibilă serie de șapte.

Începută cu eliminarea lui Lazarov, de care au profitat Laslo și Pavel, ridicând scorul la maximul parțial de 22-14, la mijlocul părții secunde. Zacaciurin a semnat și din acțiune, pe un contraatac, 23-14, iar degeaba Pero Milosevic a mai solicitat time-out. Istoria primului meci era scrisă iar Horațiu Gal o completa și prin postarea veteranului Marian la același încercat Fenici. Cîntec și Adomnicăi de încă două ori au împins diferența la neverosimilul 26-14, balonat și de intervențiile lui Țenghea la Lazarov și Furak, la care doar eliminarea lui Zacaciurin a creat spații pentru primul gol polist după 9 minute, prin Neamțu… 26-15.

Finalul a constat într-un exercițiu de diminuare a proporțiilor scorului, îngreunat inclusiv de cel de-al treilea portar tudean, Fleșer, cu două intervenții, dar cât de cât reușit, până la -9.

Poliștii au pierdut așadar și pentru a treia oară acolo unde își adjudecau în primăvara trecută ”bronzul” național, însă nu sunt încă și scoși din cursă. Intrarea în semifinale se joacă, oricât de dificil de cucerit ar putea părea arena ”Gheorghe Barițiu”, un partizanat în galben-albastru, dar pentru asta timișorenii ar trebui să-și recalibreze prestațiile pe măsura acelor mai bune performanțe din totalul celor 16 victorii stagionale, și să șteargă din cusururile ivite în acest al 12-lea eșec înregistrat în întregul campaniei 2016-2017, deja cu 34 de apariții.

+

Evoluția scorului… (în repriza I) 0-1 / 2-1 / 2-2 / 3-2 / 3-3 / 4-3 / 4-4 / 5-4 / 5-5 / 7-5 / 7-6 / 10-6 / 10-7 / 12-7 / 12-8 / 13-8 / 13-9 / 14-9 / 14-10 la pauză.

(în repriza a II-a) 17-10 / 17-11 / 18-11 / 18-13 / 19-13 / 19-14 / 26-14 / 26-16 / 27-16 / 27-17 / 28-17 / 28-20 / 29-20 / 29-21 / 30-21 / 31-21 / 31-22 final.

7 metri: Potaissa 5/7 (transformate de Zacaciurin, 4 în repriza I / ratate de Laslo în repriza I și Thalmaier după pauză) – SCM Politehnica 1/3 (transformat de Marjanovic pentru 0-1 / ratate de Marjanovic în repriza I și Lazarov după pauză).

Eliminări temporare:

Potaissa 5 – Huta, Savic, Cîntec (rI), Thalmaier, Zacaciurin (rII) / SCM Politehnica 4 – Lasica, Milosevic, Marjanovic (rI), Lazarov (rII).

Marcatori…

Potaissa (7 jucători): Zacaciurin 7 goluri (4 în repriza I / 3 după pauză; 5/5x7m: 4+1), Pavel 6 (3/3), Thalmaier 5 (3/2), Cîntec 5 (1/4), Adomnicăi 4 (0/4), Laslo 3 (2/1), Lazăr 1 (1/0).

SCM Politehnica (9 jucători): Lasica 5 goluri (3 în repriza I / 2 după pauză), Fenici 5 (2/3), Furak 3 (0/3), Marjanovic 2 (2/0), Santeiu 2 (1/1), Milosevic 2 (0/2), Lazarov 1 (1/0), Ștefan 1 (1/0), Neamțu 1 (0/1).

Time-out: Gal la 10-7 și 28-20 / P. Milosevic la 10-6 și 23-14.

*

HC Potaissa Turda i-a convocat pe 1. Țenghea – portar, 2. Cîntec, 3. Marian, 8. Thalmaier, 10. Zacaciurin, 12. Varo – portar / cpt., 13. Laslo, 17. Pavel, 18. Adomnicăi, 19. Lazăr, 21. Huta, 22. Ștef, 23. Savic, 28. Amihăesi, 33. Pințoiu și 88. Fleșer – portar.

SCM Politehnica Timișoara i-a convocat pe 5. Wokan, 6. Milosevic, 7. Claudiu Șimicu, 8. Vaidasigan, 9. Neamțu, 10. Lasica, 12. Savic, 13. Ștefan, 17. Marjanovic, 18. Gurănescu, 23. Lazarov, 24. Daskaloski, 28. Furak, 33. Pejovic, 34. Fenici – cpt., 89. Santeiu.

Arbitri: Mihai Moldoveanu și Adrian Georgescu – Constanța.

Pe cealaltă jumătate a tabloului competițional din play-off, liderul campion Dinamo a primit vizita Dunării Călărași, de care a dispus cu 31-26, partida a doua fiind sâmbătă la 12, iar joi seară HC Odorhei joacă meciul 1 cu HC Dobrogea Sud, între pozițiile 4 și 5.

* Tragerile la sorți ale sferturilor de finală din cupele europene la handbal masculin propun dublele manșe Grundfos Tatabanya – Fuchse Berlin, St. Raphael – Melsungen și Helvetia Anaitasuna – SC Magdeburg în EHF Cup respectiv THW Kiel – Barcelona Lassa, MOL-Pick Szeged – PSG, Telekom Veszprem – Montpellier și Flensburg-Hadewitt – Vardar în Champions League.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Handbal și etichetat cu , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Handbal: