Poli, primul succes la limită într-un sezon cu 4 eșecuri la un gol diferență: 30-29 (20-16) cu CSM Vaslui, Sadoveac 12

S-a întors roata iar SCM Politehnica a avut în sfârșit satisfacția unei prime victorii la limită în acest campionat al Ligii Zimbrilor, la penultima apariție acasă, ”violeții” rămânând însă tot la 4 puncte în urma buzoienilor învingători și ei pe teren propriu, timișoreni pe primul loc de baraj pentru menținerea în elită înaintea ultimelor două etape din retur.

Revedere a alb-violeților cu proprii simpatizanți după o lungă așteptare, încă din 26 martie, iar astăzi este 5 mai!, bănățeni învinși atunci cu 30-36 de Minaur Baia Mare – între timp calificată în finala întrecerii europene inter-cluburi numărul 3, și iată că SCM Politehnica a câștigat de această dată în sala ”Constantin Jude”, 30-29 (20-16) cu CSM Vaslui în antepenultima rundă a sezonului regular în Liga Națională de handbal masculin.

Campionat reluat cu o ”intermediară” pentru bifarea ultimelor sale 3 etape din retur, aceasta fiind prima rundă din Liga Zimbrilor după schimbarea la vârful Federației Române de Handbal, ex-arbitrul Constantin Din președinte în locul ex-polistului Alexandru Dedu. 

Marea pauză competițională din aprilie, căci din 3 aprilie, de la victoria la Bacău – prima ”afară”, poliștii n-au mai jucat în campionat, a fost programată încă de la începutul sezonului în speranța că ”tricolorii” vor fi implicați în a doua fază decisivă a barajului de calificare la turneul final ”Mondial”, ceea ce nu s-a întâmplat, așa că sprintul final din retur a fost lăsat pe prima jumătate a lunii mai, cu mici speranțe pentru timișoreni de a evita barajul de menținere pe prima scenă.

Măcar însă s-au putut bucura și ei de o victorie la limită, după cele nu mai puțin de 4 înfrângeri la un gol diferență din acest campionat, în tur la nou-promovata din Cluj, acasă cu CSM București și la Baia Mare, iar în retur la Focșani. 

”Violeții” au semnat al șaselea lor succes pe teren propriu în această ediție a elitei, față de cele 5 înfrângeri și o remiză acasă, un 30-29 (20-16) de moral cu vasluienii mai bine clasați, dar fără a schimba cu ceva datele problemei înaintea ultimelor două etape.

Un rezultat similar celui din tur, atunci 32-29 pentru moldavi. care va să zică încă un meci cu multe goluri, în special în prima repriză, nu mai puțin de 36, față de cele 23 după pauză, vasluienii cedând prin a încasa tot 30 de goluri, precum în precedenta lor deplasare, pierdută și aceea la Focșani.

Un succes meritat al timișorenilor, deși cu emoții pe final, după ce în marea majoritate a timpului au condus pe tabela de marcaj, cel mai clar la finele primei treimi a partidei, 15-10 în minutul 20.

Vasluienii doar au deschis scorul și au egalat apoi la 2, însă aveau a rămâne de căruță, revenind prin a egala din nou în minutul 38, 23-23, ulterior și la 26, după care au preluat de 3 ori la rând conducerea în ultimele 10 minute, când conta mai mult. ”Poli” a răsturnat însă scorul pe final, egalând la 29 iar extrema Flavius Cîmpan înscriind golul victoriei în ultimul minut: 30-29.

Însă cum și buzoienii s-au impus acasă, prin a înscrie de tot atâtea ori, 30-26 (17-13) cu finalista de eurocupe Minaur, Politehnica este obligată să câștige ambele sale partide de la încheierea returului, miercurea viitoare la Alexandria și pe 18 mai acasă cu constănțenii, astfel încât să mai poată spera la evitarea barajului prin trecerea în clasament peste cei din Buzău, pe 10, asta însă și cu condiția ca trupa din Cîmpia Română să nu câștige nici la Bacău și nici în apariția finală pe teren propriu cu vasluienii, dar nici măcar să nu remizeze cu ambele lor oponente. 

Chiar și așa însă, în tot cazul, ”Poli” este mare favorită certă în turneul de baraj pentru menținere/promovare, în care va juca 3 meciuri în 3 zile consecutive cu două secund divizionare dintre CSM Oradea, CSM Sighișoara, CS Medgidia sau CSM Făgăraș – se decide mâine, respectiv cu colega de suferință de pe locurile de baraj, CSM Bacău. CSM Sighișoara se arată a fi o certitudine, a doua adversară urmând să se aleagă din duelul Medgidia – Oradea, în care dobrogenii au nevoie de victorie acasă, dar oricare dintre oponente pot fi depășite în mod normal detașat de către timișoreni. 

Până atunci, poliștii lui Horvath Atilla și-au făcut astăzi datoria, ce depindea de ei, în special pe mâna golgheterului Ligii Zimbrilor, veteranul evergreen Marius Sadoveac, cu 12 goluri în ”felii” egale” pe reprize, completat în special de alți ”violeți” de mare rutină, centrul Fenici și extrema Cîmpan, trio a cărui experiență a tras trupa bănățeană la liman. 

Victorie în dauna unei trupe alunecate în consecință pe locul 9, vasluienii nefiind în apele lor în 2022, cu nu mai puțin de 3 înfrângeri acasă, unde au înregistrat și o remiză, pe când în deplasare s-au impus doar la codașa din Alexandria, în schimb pierzând drastic de exemplu la Baia Mare, cu 37-26.

Astăzi de la ora 17, în etapa a 24-a, au deschis scorul prin Amihăesi, însă veteranii Păiuș și Fenici au răsturnat scorul iar gazdele n-au mai fost egalate până la pauză după ce Cristescu, Csog și Sadoveac au ridicat avantajul la 5-2 în minutul 4.

Întreaga repriză avea să fie în nota debordantă a începutului de meci, cu goluri multe, iar după ce Soare și Popa au redus din handicap pentru oaspeți, Marius Sadoveac a semnat o ”dublă”, 7-4.

Karamyshev devenea primul jucător eliminat, din șaptele vasluian, Csog, Ignat și Fenici menținând pe rând avantajul de 3 goluri pentru poliști. Se dictau și alte eliminări, lui Vancea respectiv Sadoveac, iar Cîmpan contura cea mai mare diferență de până atunci, înaintea mijlocului primei reprize, 11-7 în minutul 14.

Politehnica s-a distanțat și mai mult până la pauză, o ”triplă” a lui Fenici și Cîmpan ridicând scorul la 15-10 în minutul 19 – maximum al partidei.

Vizitatorii s-au redresat iar Krivokapic și Popa cu două reușite au comprimat deficitul la 16-14 în minutul 23. Sadoveac înscris și al șaselea său gol în prima parte, 18-14, repriza I încheindu-se cu 4 goluri avans pentru ”violeți”, de la care mai punctau și Cîmpan, de 4 ori, Fenici cu 3 goluri, Csog, Ignat și Cristescu cu câte două iar Păiuș o dată.

Oaspeții mai bine clasați au înscris și primul gol al reprizei a II-a, dar nu s-au rezumat la doar atât, Soare și Vancea cu două reușite reducând deficitul la minimum, 20-19.

La care Chiratcu a fost eliminat de la moldavi, însă și Ignat a ratat aruncarea de la 7 metri. În cele din urmă, fie și abia după 5 minute, Politehnica spărgea gheața și în partea a doua, 21-19 prin Fenici.

Ca un semn că golurile vor veni mai greu, mult mai greu, doar 10 marcate de gazde după pauză, față de cele 13 ale vasluienilor.

Fenici și Sadoveac mențineau avantajul de două goluri, însă nu pentru mult timp, căci Chiratcu avea să egaleze în minutul 38, 23-23, pentru prima oară după circa 35 de minute.

”Dublă” Sadoveac, 25-23, dar și o dublă moldavă, Chiratcu și internaționalul Cumpănici, 25-25. În premieră, CSM Vaslui avea să preia conducerea la intrarea în ultimele 10 minute, prin Acatrinei, dintr-un 7 metri în minutul 51, 26-27.

Fenici a egalat, Acatrinei a ratat de la 7 metri dar oaspeții au preluat totuși din nou conducerea, prin Popa, 27-28, la care Vancea a fost eliminat însă Sadoveac a ratat până și el de la 7 metri, revanșându-se în schimb din acțiune: 28-28.

Oaspeții preluau însă conducerea și pentru a treia oară, prin Chiratcu, 28-29, fără totuși ca Sadoveac să mai dea greș de la 7 metri, cu al șaselea său gol și după pauză. Doar că la 29-29 poliștii au suferit și ei o eliminare, la Trif, vasluienii ratând însă atacul pe superioritate numerică, profit alb-violet, triumfător prin reușita lui Cîmpan din ultimul minut, doar al treilea marcator al bănățenilor în partea secundă. Dar și al treilea realizator al ”violeților”, în ordinea Sadoveac 12, Fenici 6, Cîmpan 5, 23 de goluri din cele 30 ale câștigătorilor. 

De la învinși, după pauză au înscris Chiratcu – de 4 ori, Vancea și Cumpănici câte 3 goluri, iar Soare, Popa și Acatrinei câte unul fiecare. Popa marca mai adesea până la pauză, de 5 ori, iar Amihăesi, Acatrinei și Soare de câte 3 ori în prima repriză, Krivokapic cu două goluri. Așadar tot 7 marcatori și la vasluieni. 

Taxați cu 5 aruncări de la 7 metri, 3 transformate de poliști, care s-au ales cu două eliminări, oaspeții fiind taxați și cu 5 eliminări, în condițiile în care au beneficiatr de două aruncări de la 7 metri, una transformată.

Rezultatele etapei și programul celei viitoare, pe coloana clasamentelor la zi a secțiunii Handbal. În duelul codașelor, ”lanterma roșie” CSM Alexandria a învins la Cluj, poliștii urmând a juca tocmai în Teleorman.

În principiu, dacă poliștii nu vor recupera în ultimele două etape rămase deficitul de 4 puncte față de buzoienii de pe locul 10, și care au și avantajul criteriului golaverajului în meciurile directe tur-retur, atunci ”violeții” vor juca luna aceasta la barajul de menținere/promovare programat peste două săptămâni, baraj al căror foarte mari favoriți ar fi, într-un handbal românesc în care decalajele valorice sunt semnificative. La baraj va mai merge, cel mai probebil, și CSM Bacău, a 12-a și antepenultima în elită și după ce a pierdut miercuri cu 40-33 la CSM București meciul inaugural al antepenultimei etape, grupare moldavă învinsă tur-retur de poliști, precum și două secund divizionare de nivel modest. În condițiile în care CSM Reșița și CSM Odorheiu Secuiesc le vor înlocui în Liga Zimbrilor prin promovare directă pe U Cluj și CSM Alexandria, ocupantele locurilor 3-4 în play-off-ul eșalonului 2 se vor alege după runda finală de vineri dintr-un grup de echipe cu bilanțuri neconvingătoare, și anume CSM Oradea. actualmente cu 20 de puncte, CSM Sighișoara și CS Medgidia cu câte 18 fiecare respectiv CSM Făgăraș cu 16 puncte, programul căderii de cortină fiind Galați – Sighișoara, Medgidia – Oradea și Făgăraș – Reșița. Situația la zi în acel play-off al ligii secunde, aici.

 

Acest articol a fost publicat în Handbal și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


+ 8 = saptesprezece

 


Ultimele articole din categoria Handbal: