Poli răstoarnă şi acasă scorul după pauză cu nou-promovata CSM Oradea. O victorie „mică” dar de folos: salt de pe 12 pe 10

Tare mult a fost nevoită Liga Naţională de handbal masculin, ditamai „Zimbrii”, să sufere în plin retur o pauză competiţională de două săptămâni şi jumătate, chiar 3 în cazul oaspeţilor de astăzi ai Timişoarei, de la CSM Oradea, iar ditamai întreruperea pentru o nouă constatare anticipabilă, previzibilă şi deloc de mirare că „tricolorii” României pot ceda în calificări până şi Insulelor Feroe, care astfel au stabilit un record istoric de scor în propriul palmares al preliminariilor Euro. Iar cum la naţionala de seniori a FRH nu joacă 11 străini, precum are laureata Dinamo marcatorii într-un meci de campionat, ci doar 2 naturalizaţi, concluzia ar fi că sportivii autohtoni ar trebui crescuţi mai bine şi în număr mai mare, dar şi jucaţi mai mult în întâlniri mai competitive, greu de găsit la semicercul intern.

Iar dacă multipla campioană la zi a ţării n-are timp să-i crească, mult prea preocupată fiind de „recrutările” externe, îi poate ademeni şi înrola „gata crescuţi” de alte partenere de întrecere din Liga Zimbrilor, cum tocmai procedează în cazul căpitanului naţionalei de tineret, fiu al Sucevei, Daniel Stanciuc, la 19 ani implicat în „dubla” cu feroezii şi anunţat din vară la alb-roşii din capitală.

S-a stat aşadar pe tuşă din 1 martie, odată cu runda de la mijlocul returului Ligii Naţionale, în aşteptarea etapei inaugurale a ultimului sfert al campionatului, totul pentru constatarea altor daune, la Atlantic sau a juniorilor sub 17 ani, sever şifonaţi în „dubla” din Ungaria, şi nici nu poţi înlocui reprezentativa de seniori cu campioana mustind de „stranieri”, Dinamo, fofilată în play-off-ul spre sferturi al Champions League, a cărei ascensiune tocmai pe mâna unor sportivi născuţi peste hotare poate conferi indirect indicii legate de neajunsurile selecţionatei „tricolore”, una cu acelaşi tehnician precum pe banca „Dulăilor”.

Deşi unii mai slabi de înger ar fi în stare să se lepede în cuget şi-n simţiri de naţională şi să adopte steagul fluturat pe scena internaţională de Dinamo, căci mai uşor e a fi fan de vreme bună, de rezultat.   

Iar atunci când „interesele o cere” reluarea întrecerii e mai grăbită, de joi în cazul meciului găzduit de Dinamo în etapa a 21-a, „o distracţie” spunând şi aceasta multe, 38-22 tocmai cu vicecampioana Minaur Baia Mare, alte şi alte sugestii la nedumeririle atâtora. 

Sâmbătă la ora 16 a reintrat pe teren şi SCM Politehnica, în sala „Constantin Jude” din Timişoara, într-un antepenultim duel acasă în retur, cu „lanterna roşie” fără niciun punct CSM Oradea, întâlnire a unor grupări în suferinţă din subsolul ierarhiei, cea bănăţeană, a 12-a şi antepenultima, deşi cu acelaşi număr de succese, 6, precum moldavele de pe locurile 10-11, din Suceava şi Vaslui, respectiv cea bihoreană.

Care şi-a vândut pielea cât de scump a putut în mai multe partide din actualul campionat, inclusiv în cea tur cu poliştii, la Oradea, unde nou-promovaţii de pe Criş au condus la pauză şi au forţat surpriza, evitată de favoriţi, avertizaţi însă în perspectiva revederii din retur.

Anunţându-se a fi orice altceva decât o floare la ureche, iar CSM Oradea i-a întins într-adevăr din nou până la pauză pe alb-violeţi, conducându-i în Banat cu 12-14, fără a smulge totuşi primele puncte în elită după promovare, 27-25 favorabil timişorenilor care au răsturnat situaţia pe final, ajutaţi şi de poartă. Şi cu Marius Sadoveac evergreen şi golgeter, autor a 10 reuşite, 5 venind din mâna pivotului Baican, trei semnate de Trif respectiv Fenici, iar câte una de Moldovan, Marjanovic, Cîmpan, Sabin Ignat, Cristescu şi Chira, în vreme ce principalul marcator al întâlnirii a fost Djukic, cu 11 goluri pentru CSM Oradea.

O victorie relativ „mică” şi chinuită, pe alocuri trasă de păr, pentru care alb-violeţii mult au asudat, dar preţioasă prin faptul că poliştii au săltat două locuri în clasament, urcând pe 10 – ultimul salvator, fără a implica disputarea barajului, dat fiind eşecurile în deplasare ale sucevenilor, la limită la Focşani, respectiv vasluienilor, spulberaţi până la pauză la Turda, 20-10, 32-27 rezultat final. Iar timişorenii s-au şi apropiat la 3 puncte de buzoieni, înfrânţi acasă la limită de CSM Bucureşti.

Să fi fost alt deznodământ, „violeţii” ar fi putut fi percepuţi şi judecaţi grăbit şi greşit, în pripă, când de fapt toată presiunea era pe umerii lor, „condamnaţi” să câştige în faţa codaşei fără niciun punct.

„Poli”, având în efectiv şi un handbalist adus vara trecută de la bihoreni, Szabo, s-a ţinut în cele din urmă tare şi a dat uitării eşecurile legate cu cei din Focşani, tot aici, respectiv steliştii, în capitală, un al şaptelea triumf necesar înaintea unor examene mai grele, la Baia Mare şi tot luna aceasta din nou pe teren propriu cu CSM Bucureşti. 

După care în prima jumătate din aprilie primirea dinamoviştilor în optimile Cupei României şi ieşirea la Vaslui, într-un meci care pe care în zona celor două locuri de baraj, dar şi sosirea constănţenilor, finalul găsindu-i pe elevii lui Mihai Rohozneanu la Bacău, în mai. Iar aşa şi-ar dori, ca sezonul să-l încheie pe Bistriţa, fără „apendicele” unui nou turneu de baraj pentru supravieţuire, la care poliştii ar fi oricum mari favoriţi.

Rezultatele etapei a 21-a şi programul viitor în Liga Zimbrilor, pe coloana clasamentelor la zi.

  

Acest articol a fost publicat în Handbal și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


− 5 = doi

 


Ultimele articole din categoria Handbal: