Poli salvează în ultima secundă din 7 metri un punct în sala UVT în fața vicecampioanei aflate la al 3-lea joc în ultimele 90 de ore în 3 competiții diferite

Etapa de la mijlocul turului s-a încheiat astăzi de la 11 cu cea de-a opta remiză în primele 7 runde, înregistrată în sala de sport a UVT de pe Popa Șapcă, gazdă în premieră a unui joc din Liga Națională de handbal masculin, între SCM Politehnica, în căutarea reabilitării după eșecul cu 25-19 sâmbăta trecută la Constanța, și vecina ierarhică la mijlocul clasamentului CSA Steaua, vicecampioană care se alinia pe Bega chiar după două înfrângeri la rând în campionat, dar și după încă alte două meciuri disputate miercuri și vineri în competiții diferite.

Nu este doar un clișeu, ci echilibrul în joc și finalul pe muchie sunt în general garantate în dueluri cu miză dacă handbaliștii alb-violeți sunt pe teren. Cel mai adesea foarte greu de înfrânt, dar uneori la rândul lor insuficient de complecți pentru a face diferența.

Aspecte probate și astăzi de la 11 în fața micuței și neîncăpătoarei tribune a sălii de sport a Universității de Vest, gazdă în această duminică a două meciuri divizionare pe semicerc. Dintre care primul a consemnat și pentru al treilea sezon consecutiv un scor de egalitate între ”violeți” și steliști, de astă dată 23-23 după 11-12 la pauză pentru vizitatorii din capitală, reamintind de remiza 25-25 din campionatul trecut, pe terenul bucureștenilor, respectiv un 26-26 în sala ”Constantin Jude” tot în octombrie, în 2016, în urmă cu două campanii.

Iar rămânând strict la deznodământul final, sunt așadar 3 ediții de când poliștii n-au mai dispus pe propriul teren de roșu-albaștri, de la un 28-26 în decembrie 2015, în stagiunea trecută cedând de exemplu cu 20-27 în sala ”Constantin Jude”, dar și 3 partide la rând în care nu i-au mai depășit pe câștigătorii sezonului regular precedent, ultimul triumf fiind în primăvara anului trecut, ca revanșă în sudul țării, 15-20.

Egală în Timișoara în runda inaugurală Potaissei, 26-26, dar și Dunării la Călărași la finele lunii trecute, ”Poli” a smuls astăzi în ultima secundă un punct din aruncare de la 7 metri vicecampioanei fără succes din 1 octombrie, și care, după ce a pierdut în ultimele apariții în ligă, cu 30-25 la AHC Dobrogea Sud și 24-27 acasă cu concitadina CSM București, a mai avut de jucat săptămâna aceasta și miercuri, pe teren propriu în Cupa României, respectiv alaltăieri, în Croația, în SEHA League.

Așadar un adevărat tur de forță pe 3 fronturi pentru steliști, calificați la mijlocul săptămânii cu 28-21 (13-10) în optimile Cupei României după unicul meci eliminatoriu între prim-divizionare din 16-imile competiției, cu CSM Făgăraș, dar și pierzători alaltăieri în Croația, în runda a șasea din 9 în tur în SEHA League, 28-23 (12-11) pentru RK Nexe, urcată astfel pe podium la egalitate de puncte cu fruntașele Vardar Skopje și PPD Zagreb, fiecare cu câte 5 succese, urmate de Tatran Presov cu 4 și Meshkov Brest din Belarus respectiv bucureștenii, cu câte 3 fiecare.

Ca o paranteză în completarea contextului acestui joc la matineu de astăzi, spre deosebire de steliști, care au fost eliminați recent din turul 2 preliminar al EHF Cup în returul din Israel, RK Nexe va juca în faza a treia dinaintea celei a grupelor cu Olympaicos SFP, fază în care din Liga Națională mai apare doar AHC Dobrogea Sud, într-o dublă cu HK Malmo, și în care învingătorii roșu-albaștrilor, de la Maccabi Srugo Rishon Lezion, vor da piept cu francezii cu români în efectiv de la St. Raphael Var.

Apropo de care, dat fiind că SCM Politehnica – CSA Steaua a constituit și ultimul meci de campionat înaintea dublei seniorilor României la startul preliminariilor pentru Euro 2020, noul selecționer iberic înaintea debutului Manuel Montoya a convocat pentru partidele de miercuri din Portugalia și duminica viitoare la Cluj cu Franța un efectiv de 19 handbaliști inclusiv de la grupări de peste hotare, portarul Popescu tocmai de la St. Raphael, Franța, dar și din campionatul celorlalți oponenți ai ”tricolorilor”, Ghionea de la Sporting CP, precum și din Polonia și Ungaria, pe ex-polistul Grigoraș.

Din Liga Zimbrilor, 4 de la liderul încă neînvins CSM București, 3 de la steliștii oaspeți astăzi ai Timișoarei, și anume portarul ex-polist Tudor Stănescu, Alin Roșu și Javier Humet, respectiv câte doi de la Dunărea Călărași, Minaur dar și SCM Politehnica, și nu-s greu de ghicit, centrul Cristi Fenici și Marius Sadoveac, care a fost parcă mai mult cu gândul la meciul din Portugalia, respectiv câte un convocat de la campionii dinamoviști, pivotul Szasz, precum și de la CSU din Suceava, viitoare oponentă a bănățenilor, peste două săptămâni, în ”Constantin Jude”, și care suceveni au fost drastic depășiți acasă la 11 goluri în această rundă, de AHC Dobrogea Sud.

În continuare lipsită de masivul pivot Milos Dragas, accidentat la finele deplasării la Călărași, ceea ce s-a resimțit în ieșirea imediat următoare pe litoral, ”Poli” a început de astă dată mai bine, ca o schimbare față de debuturi ratate de meci, mai ales acasă, și a condus în prima jumătate a reprizei I cu unul-două goluri, consolidându-și un avans dătător de speranțe, crescut la trei goluri după mijlocul primei părți, 8-5 în minutul 18.

Steliștii, care au apelat și astăzi inclusiv la câțiva marcatori alaltăieri în Croația, au trecut apoi la aplicarea unui marcaj avansat la Cristi Fenici și au dezlânat combinațiile elevilor lui Pero Milosevic pe linia de 9 metri, interceptând pentru contraatacuri purtate de extrema Alin Roșu, ceea ce a dus la prima răsturnare de scor, 8-9 la intrarea în ultimele 10 minute din repriza I. În care oaspeții, egali și ei în prealabil Dunării la Călărași, 20-20 în runda inaugurală, și câștigători în deplasare doar la Baia Mare, la două goluri cu Minaur, au conservat minimul avantaj, 11-12 la intrarea la vestiare.

Același scor dar în oglindă avea să fie oferit de o și mai echilibrată dar mult mai încrâncenată pe final parte secundă, extrema sârbă Filip Marjanovic, care a mai și ratat cam meci de meci de la 7 metri în noul sezon, smulgând totuși un punct prin acest procedeu, fructificat înaintea ultimei sirene, 12-11 polist în repriza a II-a și 23-23 final, ceea ce le menține pe oponentele de astăzi la un punct diferență în partea inferioară a zonei 1-8 de play-off.

După pauză s-a mers practic cap la cap, din scor egal în scor egal cu ambele echipe de puțin la conducere, și cu excepția care a confirmat regula, 15-17 pentru steliști după 10 minute din partea a doua, nici una dintre formații nefiind însă capabilă să se desprindă. ”Poli” s-a apărat dârz, și avându-l în spate pe masivul portar Kocic, salvator din nou de la 7 metri, iar în ofensivă a angajat mai bine extremele, autoare a aproape jumătate dintre golurile violeților.

Odată cu apropierea ultimelor minute, tensiunea jocului și greșelile au părut cu atât mai mari dar și evidente, ex-polistul Krsto Milosevic, inter care i-a înțepat astăzi de 5 ori pe timișoreni, fiind descalificat pentru stoparea lui Orbovic, Hendrea și Fânață înfățișându-i și cartonașul albastru. La care au apelat apoi și în direcția taberei gazdă, pe adresa lui Alin Șania, care a ratat o aruncare de la 7 metri la fața lui Babasafari, ceea ce i-a atras cartonașul roșu, și pe cel albastru.

Vujic, unul dintre steliștii mai proaspeți, care n-au efectuat deplasarea în Croația, menajați vineri în SEHA League fiind printre alții și portarul Stănescu, Roșu, Krsto Milosevic, Grbovic sau Georgescu, i-a readus pe vizitatori la limită în frunte, 22-23, lui Poli rămânându-i șansa de a egala în secundele rămase. Iar Filip Marjanovic n-a ratat de la 7 metri, 23-23…

Un punct acasă cu vicecampioana, întinsă în aceste zile pe 3 fronturi, unii dintre marcatorii de astăzi ai lui Ovidiu Mihăilă fiind printre principalii autori ai reușitelor Stelei în eșecul de alaltăieri, Vegar cu 7 goluri în Croația, extrema Florea cu 5 iar Johansson, Stavrositu și Răpciugă cu câte 3, în condițiile în care nici bucureștenii nu sunt în efectiv complet, Mihalcea și Aslanian fiind accidentați.

Așadar o pauză pentru poliști în fața unei serii de meciuri mai facile, cu sucevenii, la Făgăraș, acasă cu nou-promovații clujeni dar și la Bacău respectiv pe teren propriu cu CSM Focșani 2007, toate înaintea vizitării actualului lider CSM București la început de decembrie, în ultima etapă a turului, cu 3 zile înaintea optimilor de finală ale Cupei României. Pentru CSA Steaua în schimb un meci și miercuri 31 octombrie, acasă cu ultima în ierarhia SEHA League, Izdivac din Bosnia și Herțegovina, iar apoi primirea Potaissei. Care va fi de fapt și ultima gazdă în ligă pe 2017 a bănățenilor, în prima etapă din retur, pe 12 decembrie, cu care se va pune punct parcursului pe acest an în sezonul regular.

*

Marcatori… SCM Politehnica (8 jucători): Marjanovic 6 goluri, Orbovic 4, Fenici 4, Cîmpan 3, Șania 2, Pribanic 2, Vuk Milosevic 1, Sadoveac 1.

CSA Steaua (7 jucători): Roșu 6, Krsto Milosevic 5, Vujic 5, Grbovic 3, Johansson 2, Vegar 1, Florea 1.

Rezultatele etapei a VII-a în Liga Națională și programul rundei a VIII-a, pe coloana clasamentelor.

 

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Handbal și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


3 + opt =

 


Ultimele articole din categoria Handbal: