Poli Timişoara, cea mai prolifică în cinstea ex-golgeterului Stan

Antrenorul Gligore Czari a păşit cu bine sîmbătă seară, la debutul în faţa suporterilor alb-violeţi, CS U Politehnica Timişoara confirmînd statutul de mare favorită a disputei cu codaşa Dinamo printr-un prim succes după aproape o lună şi jumătate cu 3 înfrîngeri succesive, şi stropind astfel cum se cuvine aniversarea interului dreapta Ioan Claudiu Stan, care duminică împlineşte 23 de ani.

Ioan Stan a fost de departe cel mai prolific marcator polist pînă la accidentarea suferită în primăvară, rolul său fiind preluat prin achiziţionarea altui inter de gabarit şi forţă, Andrei Grasu. Cu cei 2 în formă maximă, violeţii ar putea fi foarte de temut pentru oricine, însă aniversarea a 23 de ani nu-l regăseşte încă pe arădeanul Stan în plenitudinea forţelor...

Mai mult, deşi în absenţa a numeroşi titulari de drept, cu accidentări mai vechi sau mai recente, poliştii s-au lepădat cu ocazia antepenultimei etape a turului Ligii Naţionale de minusul ineficacităţii, al doilea cel mai slab atac al elitei înaintea rundei a noua înscriind cu 9 goluri în plus faţă de jocul cu cele mai multe reuşite în „Constantin Jude” în actuala campanie: 31-21 (15-10).

Iar după cum arată şi scorul, ofensiva a contribuit constant şi în porţii aproape egale la o permanentă distanţare de posesoarea unei unice victorii în 9 etape, Andrei Grasu devenind pentru a şasea oară golgeterul timişorenilor, iar de-această dată cu cele mai multe reuşite, 11, pe parcursul a 60 de minute, în vreme ce defensiva a redovedit că este a doua cea mai bună apărare a primei divizii, şi graţie reflexelor portarului Antonaru, un evident cîştig de la cooptarea sa în vară din fieful cărăşean.

Ca un alt cîştig, Marius Ignat şi-a demonstrat şi utilitatea ofensivă, dovedită mai întîi luni seară, în eşecul de la Odorhei, unde cele 4 goluri ale sale dădeau Timişoarei speranţe pe final, de această dată intrîndu-şi şi mai bine în rol, cu nu mai puţin decît 9 goluri, total atins în acest sezon, cu excepţia puncherului Grasu, doar de acum accidentatul Mihai Timofte, la Suceava.

Iar cea mai clară victorie stagională, prima obţinută la 42 de zile după precedentul cel mai categoric succes pe 2012-2013, 29-22 pe 13 octombrie, la Plopeni, cu CSM Ploieşti, a căzut la ţanc atît pentru moralul alb-violeţilor cît şi în cinstea golgeterului pre-accidentare, Ioan Claudiu Stan, care duminică împlineşte 23 de ani.

Inter de forţă din generaţia 1989, masivul stîngaci Stan a parcurs din păcate pentru sine şi echipa timişoreană un anevoios an 2012, marcat de accidentarea din primăvară, ce l-a trimis la bisturiu şi apoi în convalescenţă, fostul cîştigător în luna mai 2009, la vîrsta de 19 ani, a Challenge Cup, cu UCM Reşiţa, şi care la vremea respectivă înscria 10 goluri în returul semifinalei cu Besiktas JK, trăgînd acum din greu pentru a reveni la forma ce îl propulsase sezonul trecut în naţională.

Aşadar, fără Timofte şi Mrakic, adăugaţi după eşecul de la Odorhei infirmeriei cu Băiceanu şi Cristescu, antrenorul Czari a obţinut un prim triumf sub flamura alb-violet, punîndu-i în special în valoare pe interul Grasu şi Marius Ignat, cu două treimi dintre reuşite, însă avînd totodată ocazia să le dea credit, împotriva unei oaspete cu jucători în general foarte tineri şi fără valenţe aparte, şi mai cruzilor Szentpeteri, autor a două goluri, Arseni precum şi fiului său, Roland Czari, la debutul la polişti.

Totuşi, nu se pot trage prea multe concluzii dintr-un succes în dauna unor dinamovişti care în ultimele două sezoane au jucat şi sub numele Braşovului respectiv al Călăraşiului, şi care au pierdut în această toamnă cu 12 diferenţă la Constanţa, cu 7 la Reşiţa, la 5 goluri la Târgu Jiu şi chiar 19 (!) la Bacău, iar pentru care veteranul Mihai Cojocea, din generaţia ´77, a fost principalul marcator, de pe extremă.

Mai elocvente rămîn probabil precedentele rezultate poliste pe teren propriu, şi anume 21-18 cu CS Caraş Severin, 22-20 cu Pandurii Lignitul şi 21-24 cu Ştiinţa Dedeman Bacău, lăudabil fiind însă că alb-violeţii s-au descurcat şi apelînd la înlocuitori destoinici în acest caz.

Ca evoluţie a scorului, doar începutul a aparţinut oaspeţilor, care au condus cu unul, două goluri diferenţă, 0-2, 3-5, în minutul 12, însă doar pînă la jumătatea primei reprize, cînd timişorenii au stins focul de paie, preluînd pentru prima şi ultima oară conducerea, scor 6-5.

Chiar dacă Ignat a fost eliminat de două ori, elevii lui Czari şi Dumitru s-au desprins decisiv pînă la pauză, intrînd deja mai liniştiţi la cabine, cu 15-10.

Diferenţa a crescut apoi treptat în favoarea timişorenilor, pînă la un maxim de 31-17 în minutul 53, chiar dacă au mai avut câte un jucător eliminat, permiţîndu-şi totodată luxul să-i introducă în poartă şi pe Djuricin şi Vâlceanu, care şi-au făcut la rîndul lor datoria.

Rămîne de văzut dacă investirea în plin sezon, după 7 etape, a ex-reşiţeanului Czari, va resuscita într-adevăr lotul polist, care, intrînd de-acum într-o a doua pauză competiţională de 3 săptămîni, venită după numai alte 3 etape ale Ligii Naţionale, are timp să se regrupeze pentru asaltul final pe 2012, în 10 decembrie la o altă codaşă, Universitatea Transilvania Cluj, de unde a sosit Grasu şi încotro a fost redirecţionat de constănţeni Hagiu, iar apoi pe 15 acasă cu campioana en-titre de la malul mării…

***

Au marcat pentru CS U Politehnica: Grasu 11 goluri, Marius Ignat 9, Spahic 3, Szentpeteri, Lela şi Stan, fiecare cîte două, Vasile şi Fenici, cîte un gol.

Pe finalul partidei au mai intrat: Sărăndan, Arseni şi Czari jr.

Au marcat pentru CS Dinamo: Cojocea 5, Constantin 4, Băluţ, Dumitru şi Avram, cîte 3, Ivan – două, Săulescu, un gol.

***

Total goluri înscrise în 9 etape (12 marcatori): Grasu 65 goluri, Timofte – 38, Fenici – 26, Mrakic – 19, Marius Ignat – 17, Stan 13, Cotinghiu – 9, Lela – 9, Sabin Ignat – 9, Spahic – 7, Vasile – 4, Szentpeteri – două, Arseni – unul.

***

Principalii marcatori polişti în noul sezon… 

cu Dinamo: Grasu 11, M. Ignat 9, Spahic 3;

la Odorhei: Fenici 7, Grasu 6, M. Ignat 4;

la Suceava: Timofte 9, Grasu 4, Cotinghiu 3;

cu Ştiinţa Municipal Dedeman: Stan 7, Timofte 5, Grasu şi Fenici – cîte 3;

la CSM Ploieşti: Grasu 8, Timofte 7, Fenici 4;

cu Pandurii: Grasu 8, Mrakic şi Timofte – cîte 3;

la Turda: Grasu 7, Timofte 5;

cu CS Caraş Severin: Grasu 8, Timofte, Ignat, Mrakic – cîte 3;

la CSM Bucureşti: Grasu 10, Timofte, Sabin Ignat – cîte 4.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Handbal și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


9 − sapte =

 


Ultimele articole din categoria Handbal: