Poli Timișoara trece Făgărașul și urcă pe locul 9

SCM Politehnica Timișoara a început în această după-amiază cu o victorie ultimul turneu al returului în Liga Zimbrilor, preluând din nou decisiv conducerea în ultimul sfert de oră și trecând de antepenultima clasată CSM Făgăraș, deseori o nucă tare pentru ”violeți”: 31-29 (16-16). Bănățenii s-au aliniat la București după o serie de 4 eșecuri și o remiză, obținând primul succes după 7 etape și mai bine de o lună, revanșă în fața brașovenilor triumfători în tur pe 16 decembrie cu 25-24 (10-13) la Sfântu Gheorghe, revanșă readucându-i pe locul 9 înaintea duelului televizat de luni seară cu gazda campioană Dinamo, în penultima rundă a campionatului. 

”Poli” a fost mai mereu întinsă la maxim de CSM Făgăraș în duelurile directe din elita masculină la semicerc iar nici în întâlnirea de la ora 15:45 din sala ”Dinamo” n-a fost altfel, deși elevii lui Vlad Caba s-au desprins la 5 goluri diferență în primele 10 minute ale întâii lor reprezentații după două săptămâni și jumătate de pauză competițională. 

Însă timișorenii au fost treptat ajunși din urmă de ardelenii cu ex-alb-violeți în componență, Csog preluând în premieră conducerea pentru CSM Făgăraș în minutul 23, cu 12-13, de la 12-10. Ocupanții locului 10 au răsturnat imediat scorul, dar și brașovenii, ”violeții” fiind nevoiți doar să egaleze de două ori până la pauză, 16-16 prin Cristi Fenici.

Primele reușite ale părții secunde, în contul făgărășenilor, desprinși în premieră la două goluri, ”Poli” egalând abia în minutul 42, prin Marius Sadoveac, într-o revenire de la 21-23 la 24-23. Egalată apoi de încă două ori, SCM Politehnica n-a mai cedat însă ulterior inițiativa, mereu la conducere din minutul 47, de două ori și cu 3 goluri avans.

Un meci cu golul și minutul și cu miză în special pentru făgărășenii periclitați spre finele unui sezon fără play-off și de tristă amintire din mai toate punctele de vedere, o victorie reconfortantă pentru încercații poliști după o serie neagră luna trecută, în fața celor de la AHC Dobrogea Sud, CSM București, CSM Focșani și Minaur Baia Mare, eșecuri stopate prin remiza 29-29 cu Steaua la finele turneului clujean.

Ce-a urmat, știm cu toții, alte două sumbre episoade pentru handbalul masculin românesc, naționala fiind depășită la Sibiu de suedezi cu 23-31 și de Muntenegru la Podgorica cu 23-19, echivalând cu ratarea celei de-a 13-a calificări consecutive la un turneu final al Campionatului European, sugestivă ilustrată a stării de fapt la semicercul intern, context mai realist în care ar trebui cântărită și valoarea Ligii Zimbrilor.

Prinzând-o pe ”Poli” între ciocan și nicovală, la schimbul de generații, dar cu titularii de rutină ducând încă indiscutabil greul. Bunăoară, Marius Sadoveac a marcat 6 din primele 8 goluri alb-violet, 8-3 în minutul 11, celelalte două fiind înscrise de pivotul Baican, însă nici n-avea să-i mai intre deloc până la pauză, celelalte 8 reușite timișorene din prima repriză fiind semnate de 7 jucători, tot Baican autor de două ori. 

Atacul a funcționat într-o primă jumătate de oră deschisă dar și făgărășenii au găsit tot mai adesea breșe în defensiva polistă, revenind mai întâi de la 8-3 la 10-8, gol marcat pe superioritate numerică după eliminarea lui Fenici în minutul 18, iar apoi de la 11-8 la 12-13, cu alte două goluri pe superioritate numerică, inclusiv prin egalarea izbutită de extrema ex-polistă Mihai Cotinghiu, după eliminarea lui Liviu Caba în minutul 21.

Și s-a mers cap la cap până la pauză în ciuda încă unei eliminări din șaptele polist, în dreptul lui Enculescu…

CSM Făgăraș a fost cea care a început în schimb mai bine repriza a II-a, revenind în primele sale zece minute de 6 ori la două goluri avans, în special prin Csog și mai degrabă din aruncări de la 7 metri, 23-21. Sadoveac a redevenit din nou de neoprit, cu încă o suită de reușite, iar pivotul Baican a continuat să fie eficient angajat, resorturi ale revirimentului polist spre 27-25 în minutul 47. 

Tânărul pivot ex-polist Leonard Ștefan i-a mai apropiat o dată pe făgărășeni la un gol pe superioritate numerică după eliminarea lui Baican, însă ”violeții” au urcat totuși la 30-27 cu 5 minute rămase de jucat, prin același Sadoveac, din 7 metri.

Final însă tensionat pentru alb-violeți, Enculescu fiind din nou eliminat iar abia regrupați în 7 și Cîmpan eliminat, Poli în inferioritate numerică până la încheierea meciului, de care a profitat Constantinescu, la intrarea în ultimul minut, 30-29. Gestionat totuși cu brio de elevii lui Caba, marcatori la potou prin Ramon Șomlea… 31-29. Nu fără emoții dar meritat.

SCM Politehnica avea o revanșă de luat după cedarea inițiativei în repriza a II-a a directei dinaintea Crăciunului, 24-25 de la 13-10 la pauză în județul Covasna, terenul neutru al Bucureștiului surâzând astăzi timișorenilor. Care au profitat și de înfrângerea vasluienilor, 29-26 (12-9) pentru CSM București, Sadoveac și compania revenind astfel pe locul 9, la două puncte în urma steliștilor învinși și ei la căderea cortinei peste această antepenultimă etapă a campionatului, 25-23 pentru revelația din Focșani, cățărată pe 6, altcândva apanaj al bănățenilor.

Urmează luni seară întâlnirea cu Dinamo de la 18:25, difuzată de TVR1, iar marți reprezentația finală tot în sala ”Dinamo”, de la 15:45, cu mai slab cotata CSU din Suceava. Steliștii în schimb mai au de jucat luni cu CSM Făgăraș și marți cu dinamoviștii. Locul 8, încă o posibilitate pentru SCM Politehnica Timișoara.

În contul căreia Marius Sadoveac a marcat de 12 ori, câte 6 goluri în fiecare repriză, primele 3 consecutive ale ”violeților”, două reușite până la pauză și una spre final fiind din 7 metri. Pivotul Florin Baican a înscris de 4 ori până la pauză și de două ori la mijlocul reprizei a II-a, Șomlea marcând de 3 ori, Fenici, Cîmpan și Barros de câte două ori, iar Năstăsie, Enculescu, Păiuș și Neamțu o dată fiecare în această ordine până la pauză. Zece marcatori poliști.

Dintre ex-poliștii marcatori pentru făgărășeni, Cotinghiu a înscris 3 goluri iar Leonard două, principal realizator fiind în schimb Csog Vencel, cu 8 reușite – 3 până la pauză și 5 la reluare, dintre care 3 din 7 metri. Moisă a marcat 5 goluri, majoritatea până la pauză, Cupu 3, Turcu și Mateoniu câte două fiecare iar Mocanu, Bologa, Pop și Constantinescu un gol. Chiar 11 marcatori pentru CSM.

Altfel, ”Poli” a beneficiat de 3 aruncări de la 7 metri – două până la pauză, toate transformate, pe când ardelenii de cinci, tot două până la pauză dintre care una ratată de Turcu. Timișorenii au suferit 7 eliminări temporare dintre care 4 după pauză, în contul a 6 jucători, pe când învinșii numai două, la reluare, în minutele 34 și 43. 

Rezultatele etapei a 28-a în Liga Zimbrilor, programul de luni al penultimei runde și clasamentul actualizat, pe coloana datelor tehnice a secțiunii Fotbal.

 

  

Acest articol a fost publicat în Handbal și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


doi + = 11

 


Ultimele articole din categoria Handbal: