Poli, ultim meci acasă în retur, de la ora 17. Ultima oară când au încheiat sub CSM București, violeții și pierdeau aici cu ”municipalii”, în 2 aprilie 2011

Locul 10, și nu nota 10, s-ar putea să stea din nou scris în carnețelul ”studenților” alb-violeți, ca și la finele returului de anul trecut, dacă Politehnica nu-și va mai da o șansă prin a trece după-amiază de la ora 17 de CSM București, în ultimul meci acasă din sezonul regular. Pero Milosevic este însă neînvins în Sala ”Constantin Jude”, așa încât s-ar mai putea totuși spera și la mai mult, în perspectiva abordării din 15 aprilie cu un moral bun a fazei play-out…

Golgheterul stagional Demis Grigoraș îl caută de la înălțime pe al doilea marcator al sezonului, veteranul pivot Ghiță Irimescu, în ultima apariție la Timișoara, din 28 februarie: victorie cu Pandurii, 26-20

Ca între noi achiziții… Golgheterul stagional Demis Grigoraș, cu 121 de reușite în Liga 2014/15, îl caută de la înălțime pe al treilea marcator al sezonului, veteranul pivot Ghiță Irimescu (89 goluri), în ultima apariție a Politehnicii la Timișoara, în 28 februarie: victorie cu Pandurii, 26-20. Chikovani are 95…

 

Da, play-out-ul i-a mâncat pe handbaliștii poliști după eșecul de sâmbătă de la Bacău, fără alte comentarii în condițiile în care s-au înclinat în fața unor vicecampioni ai Științei fie și pe eșafod și cu tăișul rece al falimentului la gât. Așa încât nu le-ar mai rămâne decât să țintească două victorii în aceste ultime două apariții din retur, ceea ce, matematic cel puțin până în această seară, i-ar putea urca la potou pe poziția a noua, dar doar cu condiția ca Potaissa Turda să nu smulgă mai mult decât un singur punct din ambele ultime jocuri, astăzi la Vaslui și miercurea viitoare acasă cu HC Odorhei.

Dacă astăzi de la ora 17, în meciul inaugural al zilei de miercuri în etapa a XXV-a și penultima a returului în Liga Națională, joacă ultima carte pentru locul 9, în schimb miercurea viitoare, la Suceava, pe terenul ”lanternei roșii” CSU, Politehnica va avea o partidă cel puțin la fel de importantă, dat fiind că ocupantele locurilor 9-13 vor demara în play-out cu punctele acumulate pe parcursul sezonului doar în întâlnirile directe. Ierarhie separată în care, înaintea deplasării în Bucovina dar și înainte de a afla care grupare va mai rămâne de căruță în play-out dintre HC Vaslui și Potaissa, ”Poli” stă bine dar fără a fi complet scăpată de griji.

Mai exact, deține 12 puncte din directele cu Steaua, Pandurii și Suceava, cărora li s-ar adăuga alte maxim 3 în cazul în care turdenii Potaissei vor sfârși la rândul lor în play-off, agoniseală ce ar mai putea fi îmbunătățită la mijlocul săptămânii viitoare, la Suceava. Comparativ, Pandurii are 9 puncte, eventual 12 dacă Potaissa va fi în play-out, Steaua doar 6, la care s-ar adăuga 3 din duelurile cu turdenii sau un punct din cele cu Vaslui, iar CSU Suceava tot 6, plus alte 3 doar dacă vasluienii ar cădea în zona locurilor 9-13. Iar dintre grupările deținând încă șanse de play-off, Potaissa Turda ar pleca la o adică în play-out cu 15 puncte, pe când HC Vaslui cu 19.

Ulterior, în play-out, regulile jocului spun că ocupanta locului 13 după cele 10 runde de meciuri ar lua drumul ligii secunde, pe când echipele clasate pe pozițiile 11 și 12 ar juca un baraj cu grupările clasate pe 2 și 3 în cele două serii ale Diviziei A, în turneul din 5-7 iunie. Așadar, doar ocupantele pozițiilor 9 și 10 după etapele din 15 și 18 aprilie respectiv 6, 9, 13, 16, 20, 23, 27 și 30 mai ar fi complet scăpate de orice emoții…

Dar să lăsăm calculele pe zilele următoare, verdictele importante ale zilei ținând de meciurile Politehnica Timișoara – CSM București și HC Vaslui – Potaissa Turda, ultimul, cu începere de la ora 18.

Ca palmares direct, ”Poli” a dispus de fiecare dată de CSM București, la ultimele 3 descinderi ale ”municipalilor” în Sala ”Constantin Jude”, și anume în 11 decembrie 2011, cu 31-26, respectiv la câte 9 goluri diferență în 2 februarie și 5 octombrie, ambele din 2013, cu 33-24 și 27-18, însă ultima dată când a încheiat campionatul în urma formației din capitală, în sezonul 2010/2011, ceea ce se întâmplă și în actuala ediție, a și pierdut aici, cu 22-27 pe 2 aprilie 2011, adică în urmă cu 4 ani fără o zi.

Mai mult, tot ca date statistice, cedând la Reșița constănțenilor, Politehnica a înregistrat și a șasea înfrângere în meciurile considerate pe teren propriu în actualul campionat al Ligii Naționale, doar două fiind victoriile obținute în ultimele 9 apariții acasă, în 5 luni și jumătate: 41-31 cu codașii suceveni și 26-20 luna trecută, la debutul lui Pero Milosevic în Sala ”Constantin Jude”, contra Pandurilor. Prim pas bun care îl așteaptă și pe cel de-al doilea, mai ales că muntenegreanul izbutea pe-atunci premiera în actualul sezon a alipirii a două triumfuri succesive, grație unui 32-24 la București, cu Steaua.

Milosevic nu poate însă conta pe interul Iulian Halcă, tot mai implicat în acest sezon ca extremă dreapta dar sâcâit de accidentări, ceea ce va apăsa pe umerii golgheterului trecut binișor de suta de reușite, junele Demis Grigoraș, de altfel unic selecționabil al ”violeților” în lotul de 19 al lui Aihan Omer pentru turneul de la Cracovia din 1-3 mai, cu Polonia, Brazilia și Tunisia, contra cărora va împărți postul cu Criciotoiu și timișoreanul Sadoveac.

CSM București, prima sub podium și căutând să rămână cât mai bine plasată în ideea împerecherilor 4 cu 5, 3 cu 6, 2 cu 7 și 1 cu 8, dar și încercând să țină cât de cât aproape de handbalistele din club, care luptă în fruntea ligii feminine cu HCM Baia Mare, vine pe malurile Begăi cu proprii selecționabili, centrul Marius Stavrositu și pivotul arădean Marius Novanc, cel cu scuiparea omologului polist Santeiu pe când jocul tur era oprit iar timișorenii în avantaj.

De fapt, o poveste ca-n Giulești, care avea să se încheie ca atare pentru alb-violeți, 31-30 în favoarea bucureștenilor, pe 17 noiembrie 2014, după 14-15 la pauză. CSM se numără de fapt printre cele 4 grupări din prima ligă care oferă 2 internaționali lotului convocat de Aihan Omer din 20 aprilie, alături de HCM Baia Mare, HC Odorhei și campioana HCM Constanța, cu 2 portari, alte 5 cluburi, printre care și cel bănățean, având câte un selecționabil, iar alți 6 handbaliști venind de peste hotare, de la 5 formații, dintre care trei din Germania.

Revenind la oile noastre, mai e de notat că și bucureștenii se prezintă tot după un eșec, 21-25 acasă cu HCM Constanța, dar vineri și așadar cu o zi în plus de odihnă, pe când poliștii călătoreau spre Moldova, însă și aspectul că CSM nu s-a mai deplasat de aproape o lună în afara capitalei, pe-atunci și pierzând, 27-26 pentru HC Odorhei, pe 5 martie.

În rest, bun bilanț al bucureștenilor pe alte terenuri, victorioși fiind în tur la Dinamo, Târgu Jiu și Constanța, iar mai apoi la Călărași și Steaua, triumfuri la care au adăugat și 3 remize în deplasare, la Vaslui, Suceava și Turda. Eșecurile afară, doar trei, la Baia Mare, Bacău și, luna trecută, Odorhei.

Alte considerente n-ar mai fi pe marginea jocului arbitrat de clujenii Mârza și Nedelea, poate doar cu privire la restul etapei, inaugurată ieri de HCM Constanța – CSU Suceava 37-31 (23-16), dat fiind că ”marinarii” deschis sâmbătă la ora 11 balul semifinalelor Cupei României, pe terenul Minaurului Baia Mare, în cuplajul cu HC Odorhei – Pandurii, și care mai include astăzi derby-ul televizat de podium HC Odorhei – Minaur, de la 17,45. Cât despre HC Vaslui – Potaissa, în tur la Turda 25-25, e care pe care…

Doar atât, să nu se păcălească poliștii din nou, dat fiind că e… 1 aprilie. Căci au mai făcut-o și în date mai puțin specifice.

* Astăzi joacă și ”Poli II”, în deplasare la HCM Făgăraș, în cadrul etapei a XXI-a din parcursul de 26 de runde al Diviziei A – Seria B. Următoarea apariție, din 9 aprilie, acasă cu liderul neînvins CS HC Adrian Petrea Reșița, care bate deja puternic la ușa unei promovări înainte de termen, direct în Liga Națională și fără baraj, ar putea fi amânată în urma turneului semifinal național de juniori 1 din 15-19 aprilie, ce ar putea fi găzduit de LPS Banatul, dat fiind necesitatea ca sportivii liceului cu dublă legitimare să pregătească fără riscul accidentărilor cele 5 apariții în 5 zile la nivel juvenil.

Acest articol a fost publicat în Handbal și etichetat cu , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


doi + = 4

 


Alte articole legate de acest subiect: