Primă victorie ca ultimă bună impresie: CSU Universitatea de Vest Timișoara – CSU Oradea 37-31

După o incredibilă și inacceptabilă pauză competițională de o lună și jumătate, Federația Română de Handbal lăsând 44 de zile înaintea unicei ultime etape din sezonul de toamnă și totodată prima jumătate a campaniei Diviziei A feminine, a căzut și cortina peste turul eșalonului secund cu ocazia etapei a X-a în grupa vestică, Seria D, în cadrul căreia, ca ultimă bună impresie după un șir neîntrerupt de eșecuri, CSU Universitatea de Vest Timișoara a semnat întâia sa victorie în ediția 2018-2019, contra penultimei clasate, CSU Oradea, cu 37-31 (20-16). Succes în urma căruia antrenorul principal Sorinel Voicu a privit în perspectiva anului care bate la ușă.

Uriașa întrerupere aplicată de FRH între penultima și ultima rundă a turului în Divizia A de handbal feminin a fost total nejustificată prin prisma necesității respectării competiției dar și a nevoii de continuitate a echipelor în regim de întrecere, formațiile având bătăi de cap în acest sens, însă bineînțeles că punctul de vedere federal s-a raportat strict la propria argumentație, expunând drept paravan convocările la loturi naționale. Extrem de puține însă în cazul cluburilor din seria vestică a ligii secunde, fără reprezentare în selecționate cu excepția care confirmă regula, din partea liderului târg-mureșean cu maxim de puncte CSM.

S-a derulat între timp o întreagă competiție continentală la vârf, EHF Euro 2018 de handbal feminin, în Franța, unde gazdele au cucerit trofeul campionatului european la capătul finalei cu Rusia, iar Olanda medaliile de bronz, prin succesul din finala mică în dauna României, iar abia săptămâna aceasta a fost completat calendarul turului pe semicercul intern al Diviziei A.

Aspect la care a făcut referire și profesorul Sorinel Voicu, antrenor al timișorencelor, semnalând așteptările sale pe adresa forului federal, ca în anul ce bate la ușă să fie schimbat macazul în cazul programării etapelor: ”Modalitatea de întocmire a calendarului competițional nu este potrivită, rezultând un campionat lăbărțat, cu pauze nefirești de mari, neajunsuri pe fondul general al unei întreceri fără prea mare valoare. Și ar fi de așteptat în perspectiva noii ediții și ca unele echipele să nu mai încerce să se încropească și înscrie peste noapte, ad-hoc dintr-un amestec artificial sau doar din junioare. Să participe cluburile care chiar vor să joace conform competiției unei divizii de senioare, căci degeaba ar fi multe formații, dacă există și asemenea situații…”

CSU Universitatea de Vest s-a descurcat cum a putut în pauza de o lună și jumătate, ”unele fete s-au angajat în acest răstimp, altele au luat o pauză, altele veneau la pregătiri când puteau, m-am străduit să le țin în priză cât să nu le pierd, iar cu o săptămână înainte le-am mobilizat în antrenamente pentru a fi capabile să răspundă altfel în regim de competiție. Le-am ținut cât de cât conectate, pentru a nu pierde în totalitate ritmul, iar rezultatul a fost pozitiv”, după cum a mai semnalat profesorul Voicu.

Care a pus pauza competițională pe seama unei idei ”mai vechi, care a fost menținută de federație, legată de reunirea unor loturi naționale, dar din moment ce eu n-am jucătoare convocate iar ca mine sunt și alte formații, atunci de ce să nu jucăm și să stăm pentru o echipă!? Se justifică prin interesul național dar nu e de interes național să întrerupi campionatul pentru cooptarea a 4-5-6 junioare la loturi”.

Ex-handbalistul Politehnicii, Sorinel Voicu, de admirat la vârsta de 65 de ani prin capacitatea de a ține steagul sus la cârma unei grupări încărcate de tradiție și glorie dar covârșită în ultimii ani buni de indiferența cu care este înconjurată, formație târându-și existența în adversitate și anonimat, a lansat și un semnal de alarmă în ceea ce privește viitorul echipei: ”Dorința noastră este ca Universitatea să fie ajutată mai mult la handbal feminin, ar fi neapărat necesară o susținere din exterior, o atitudine deosebită a clubului Universității pentru echipă, în sensul de a aduce un sprijin suplimentar, de la foști studenți, patroni. Este necesar un plus, legat de sponsorizări, e nevoie de susținere, Universitatea de Vest să fie liantul între echipă și susținători din exterior”.

Iar în ceea ce le privește pe elevele sale, ”dorința mea e ca toate să progreseze, iar posibilități au, dar rămâne să lupte mai mult, să-și sporească spiritul de luptă pe care nu prea-l avem, să nu cedăm…”

Ca un recent semn bun, timișorencele au dispus într-un meci amical acasă, disputat în perspectiva acestei ultime etape din tur, de secund clasata din Chișineu Criș, primă vizitatoare a ”universitarelor” în jur de 20 ianuarie 2019, după deplasarea bănățencelor la Târgu Mureș. Așadar, un început de an în compania primelor două clasate, după un finish victorios împotriva penultimei clasate, orădence cu 3 victorii în 10 apariții.

CSU UVT a început joi după amiază cu Răcar – Șunei, Puta, Senciuc, Biro, Istrate, Sîngiorzan, iar pe parcurs au mai intrat și Brînzan – Marin, Bobu, Juravle, Sîrbu și Dobre.

Pe lista marcatoarelor, Carla Puta a înscris de 11 ori, Mădălina Istrate 9 goluri, Senciuc 7, Șunei 4, Biro 3, Juravle două iar Bobu un gol, în vreme ce Calu, Voicu, Popan au rămas pe bancă.

Rezultatele etapei a X-a în Divizia A – Seria D de handbal fete, clasamentul la zi și programul rundei inaugurale a returului, din 13 ianuarie 2019, pe coloana datelor tehnice a secțiunii Handbal.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Handbal și etichetat cu , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


3 × = douazeci unu

 


Ultimele articole din categoria Handbal: