Recentele tensiuni pe semicercul juvenil timișean, la nivelul junioarelor IV, au readus indirect în discuție impropria situație în care se complace LPS Banatul Timișoara, principala instituție de învățămînt din Timiș cu profil sportiv dar care nu beneficiază de o sală propriu-zisă de sport, ci doar de incinte depășite sau improvizații, în condițiile în care pe sigla liceului figurează handbalul, amintit primul la accesarea paginii oficiale a LPS și ca avînd cele mai multe echipe. Iar handbalul a devenit de decenii bune sport de sală.
Susținut de Municipalitate și, ca instituție de învățământ de stat, de ministerul de profil, LPS Banatul n-a avut însă parte de construirea unei incinte incluzînd o suprafață de joc regulamentară pentru handbal, imperios necesară raportat la numeroasele grupe de vîrstă activând în această disciplină în cadrul liceului, și a mers la minima rezistență, cu soluții de compromis, în chirie, dar fără o strategie măcar pe termen mediu vizînd îmbunătățirea bazei materiale.
Este foarte greu de înțeles, în condițiile în care majoritatea liceelor similare din țară dețin săli de sport pretabile găzduirii jocurilor de handbal iar mai nou și localități din mediul rural cu populații inferioare numeric elevilor și liceenilor de la ”Banatul” s-au pricopsit cu asemenea adăugiri la infrastructură, cum de LPS-ul timișorean a fost sistematic omis de pe o listă pe care trebuia de fapt să o deschidă, și este și mai greu de crezut că n-ar fi fost fonduri pentru o asemenea investiție sau că ar fi fost considerată inutilă, ținînd cont că de exemplu aseară căpitanul polist Cristian Fenici n-a fost unicul marcator al reprezentativei de seniori a României în preliminariile C.E. 2014 dintre foștii juniori instruiți la LPS Banatul.
Se poate în schimb spune că rezultatele obținute peste ani în întrecerile naționale precum și lansările de jucători crescuți de LPS-ul timișorean au survenit mai degrabă în pofida și în ciuda neasigurării de către cei în măsură a unei proprii săli de pregătire și jocuri a liceului, și nu grație grijii cu care deopotrivă antrenori și învățăcei au fost sprijiniți de aceiași conducători, și aici îi includem atît pe responsabilii cu alocarea bugetelor la nivel municipal și ministerial cît și pe conducătorii instituției, care, dacă ar fi ținut morțiș ca ”Banatul” să aibă o sală, n-ar fi rămas la stadiul de vise, planuri și promisiuni peste care s-a așezat deja patina timpului.
Luna trecută, cînd cu cele 3 turnee ale fazei județene a Campionatului Național de junioare IV, găzduite la Peciu Nou, Sânnicolau Mare și Jimbolia, în ciuda faptului că alte 3 competitoare din totalul de 6 în seria timișeană erau din Timișoara, redacția noastră a lansat o întrebare mocnind probabil tacit între unii antrenori de handbal din capitala Banatului, și anume de ce nici un turneu n-a fost repartizat pe malurile Begăi, la care un răspuns fără remușcări al unor mai dotați amfitrioni de prin orașele și comunele timișene ar fi fost că, ei bine, și unde-i vina noastră că Timișoara n-a fost ani în șir în stare să ridice o sală LPS-ului, găzduind în schimb turneele într-una destul de friguroasă și întunecată.
La cîte fonduri s-au risipit absolut anapoda în România, la câți bani au fost tocați și cheltuiți pe foarte puțin trebuincioase utilități în beneficiul comunității, este de neconceput și neiertat că antrenorii și sportivii de la LPS Banatul au fost lăsați de izbeliște la acest capitol.
Iar cum prioritățile de investiții au fost deja trîmbițate în ceea ce privește noile bugete locale, nici nu se ivesc prea curînd semne că minusul ar fi înlăturat. Spațiu în incinta LPS Banatul ar fi, fie prin reconstruirea clădirii ținînd și de vestiare, fie prin ridicarea unei săli complet noi, de exemplu pe amplasamentul sălii-”balon”, una care nici nu va mai fi acceptabilă conform unor reglementări urmînd a intra în vigoare, și în care s-a tremurat de frig în această iarnă, la antrenamentele ”cu țurțuri” ale juniorilor și junioarelor de handbal, doar să se pună penelul pe hârtie în acest sens.
Neajunsul este absolut ridicol nu doar raportat la condițiile din țări vecine ci chiar și vizavi de licee de profil din țară.
Pînă atunci, pregătirile pe timp de iarnă vor întîmpina aceleași dificultăți iar cu ocazia găzduirii turneelor alte competitoare din județ sau din vestul țării se vor dovedi mai bine dotate la capitolul sală. LPS Banatul va rămîne pînă la proba contrarie liceul de sport fără teren omologat de sport pentru a găzdui jocuri de campionat ale juniorilor mai mari iar conducătorii instituției, de ani buni în funcție, s-ar putea întreba ce ”ctitorie” a fost înălțată în mandatul lor.
Impresia pe care o ai când te afli undeva în zona dintre vestiare, cămin și terenul sintetic, e al unui loc decripit, căzut în paragină și dizgrație, sărăcăcios, să nu zicem chiar… bombardat. Iar scuza cu lipsa de fonduri ar fi penibilă într-o țară în care se aruncă sistematic cu bani fix pe ceea ce nu prea trebuie…