Rangel Da Rosa, portar HC Odorhei: „Liga Națională este foarte puternică, toate meciurile sunt dificile și am avut multe de învățat”

Campionatul s-a încheiat pentru HC Odorhei, fosta formație a lui Vlad Caba, cu locul 5 după duelurile cu SCM Politehnica Timișoara. A fost primul sezon în handbalul românesc pentru tânărul portar brazilian al grupării harghitene, Rangel Luan Da Rosa. Acesta a venit din prima ligă spaniolă și consideră că a avut multe de învățat pe plan individual într-o ligă puternică, deși formația sa nu a reușit să-și îndeplinească obiectivul. HC Odorhei a fost învinsă în sferturi după loviturile de la 7 metri din decisiv.

Rangel Luan Da Rosa a evoluat în sezonul trecut pentru BM Villa de Aranda cu care a încheiat pe locul 6 în prima ligă spaniolă. Managerul său i-a prezentat oferta celor de la Odorhei. Frigul i-a creat probleme portarului în primul său sezon în România. „Celor de la club le-a plăcut de mine și m-au ofertat. Chiar mi-a plăcut aici, este o țară cu oameni drăguți. Mi-a fost destul de dificil să mă adaptez, mai ales din cauza vremii, este foarte frig! Sezonul a fost bun, am făcut câteva meciuri bune. Din păcate nu am ajuns unde am vrut. Din punct de vedere individual a fost grozav pentru că liga este foarte puternică și am avut multe de învățat”, spune Rangel despre prima sa experiență în Liga Națională. Ce crede despre stilul din campionatul românesc, comparativ cu celelalte în care a jucat? „Este un campionat foarte puternic, unde toate meciurile sunt dificile. Cred că diferența mare este puterea fizică a tuturor jucătorilor. În Spania unde am jucat sezonul trecut nu a fost așa”. În Liga ASOBAL a jucat în 28 de partide, reușind 188 de parade, medie de 6,71 pe meci.

HC Odorhei a pierdut în sfertul cu HC Dobrogea Sud Constanța. Harghitenii s-au impus în prima partidă cu 27-22, au pierdut la Constanța cu 27-28 și au fost învinși acasă în decisive după loviturile de la 7 metri (28-29). „Cred că experianța echipei din Constanța a făcut diferența, au menținul un nivel al jocului în toate cele trei meciuri. Noi am greșit în momentele decisive când nu aveam voie să greșim”. După înfrângerile cu constănțenii, antrenorul timișorean Vlad Caba și-a dat demisia de la cârma echipei pe care o conducea de șapte ani și cu care și-a trecut în palmares Cupa Challenge. Da Rosa, despre Caba și schimbarea de la nivelul băncii tehnice: „Este un antrenor care muncește din greu și cu o mare intensitate la antrenamente. Nu s-au schimbat multe, am încercat să păstrăm aceeași linie de muncă, cu puține modificări!” Jucătorul Goran Kuzmanoski a condus echipa în meciurile de clasament în urma cărora HC Odorhei a încheiat pe locul 5.

În faza a III-a de play-off, în disputa pentru locul 5, formația din Harghita a învins pe SCM Politehnica Timișoara după alte două dueluri strânse, 26-24 la Odorhei și 29-28 la Timișoara, meci decis în ultima jumătate de minut cu golul lui Komogorov după bara gazdelor de la 7 metri. „Poli a fost un adversar foarte dificil, toate meciurile au fost echilibrate”, a mai spus Rangel Da Rosa.

Portarul de 21 de ani ne-a vorbit și despre începuturile sale în handbal și nivelul acestuia în țara natală. De ce handbal? „Pentru că toți prietenii mei jucau, am ajuns să îl practic și mi-a plăcut. Am început la școală și am ales postul  de portar pentru că am găsit o poziție ușoară! Handbalul brazilian este încă slab, nu avem o ligă profesionistă și nu avem prea multe echipe de nivel ridicat. Echipa noastră (națională) a făcut o treabă bună în ultimii ani. Din păcate Jordi Ribeiro nu mai este cu noi și nu avem antrenor. Sperăm să vină un tehnician care să poată să  păstreze același nivel”. Cu naționala de seniori a reușit să câștige Jocurile Pan Americane în 2016 după ce cu un an înainte câștiga competiția atât la tineret, cât și la juniori. „Cred că cel mai bun meci al meu a fost contra Argentinei la Jocurile Pan Americane de juniori din 2015”. Cea mai bună amintire: „când am intrat în sferturi cu Brazilia la Campionatul Mondial din 2015”, iar cea mai mare dezamăgire „a fost să pierdem în play-off cu Constanța în acest an”. Dintre jucătorii care i-au dat bătăi de cap îl amintește pe Dalibor Cutura de la Dobrogea Sud. „Cred că Cutura a fost un adversar dificil, este un jucător experimentat și știe cum să învingă un portar”.

În timpul liber îi plac cititul și jocurile video. Îi mai plac voleiul și fotbalul. Despre stilul său de joc: „sunt foarte competitiv, tot timpul îmi place să câștig și tot timpul fac ce pot. Nu am o echipă favorită dar îmi place stilul Barcelonei și a lui Vesprem. Jucătorul meu  preferat este Thierry Omeyer! Sunt stilul de jucător a lui Gonzalo Peres Da Vargas, îi urmăresc toate meciurile. Am mai multe echipe la care mi-ar plăcea să joc, e dificil să aleg doar una”.

Despre sezonul viitor, „încă nu știu unde merg, dar vreau să stau la Odorhei, este un club excelent și orașul este excelent”. În această vară speră să fie convocat pentru mondialele de juniori.

Acest articol a fost publicat în Handbal și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


× 1 = trei

 


Ultimele articole din categoria Handbal: