Raportul cenzorului AJH Timiș pe 2018 identifică grave și foarte grave deficiențe, recomandând o demitere de urgență

Raportul cenzorului Asociației Județene de Handbal Timiș pe anul 2018, remis astăzi de Bogdan Ion Boldea grupărilor membre asociate forului cu mingea mică din acest colț de țară, relevă o serie de deficiențe în activitatea organizației, enumerate între concluziile cu privire la desfăşurarea sa în ansamblu și care culminează cu cele din cadrul Comisiei de Arbitri, identificate ca fiind cele mai grave și punctate la rândul lor. Iar în lumina concluziilor, raportul a lansat anumite recomandări, incluzând ”o demitere de urgență”. Iată în ordine concluziile, recomandările și raportul în sine.

Bogdan Ion Boldea, cenzor al AJH Timiș conform procesului verbal din Adunarea Generală din 2015 a forului județean, și-a pus în temă destinatarii în sensul necesității aducerii la cunoștință la început de an a Raportului Cenzorului, cu explicația că în prima sa parte se face referire la aspectele financiare ale activității, iar în partea a doua, la cele administrativ-organizatorice, cu propunerile subsidiare. Boldea a mai explicat totodată introductiv că în calitatea sa de cenzor al AJH Timiș trebuie să fie ”și în prezent la fel de obiectiv, cum am fost și în urmă cu 3 ani, când am scos în evidență nereguli în activitatea AJH Timiș sub fosta conducere. Cum Raportul Cenzorului nu este pe placul tuturor, qui potest maius, potest et minus, statutul meu în cadrul AJH Timiș nu poate fi schimbat la doleanța unui președinte de comisie (cum s-a dorit în AJH Timis), ci numai de către Adunarea Generală (Legea 31/1990 adnotată, coroborată cu Art. 21, alin. d din OUG 26/2000)”.

Iată cele înscrise în Raportul cenzorului, expediat de către cel care l-a întocmit și spre forul federal, Sporttim conferind întâietate în ordinea publicării capitolului concluziilor, urmat de cel al recomandărilor, completate ulterior cu raportul în sine, primul conform documentului datat 10 ianuarie. Așadar…

I

Concluzii cu privire la desfăşurarea în ansamblu a activității AJH Timiș

1. Trebuie de precizat că, precum Verba volant, scripta manen, Raportul Cenzorului AJH Timis 2018 face referire la situația financiar- contabilă (Bilanțul Contabil) pe anul 2016, deoarece pe anul 2017 nu a fost depus încă. Nu a existat niciun Raport de la AJH Timiș către Cenzor pentru anul 2017 și 2018.

2. După schimbarea conducerii AJH Timiș în anul 2015, la 2 (două) luni după, nu a mai fost respectată organigrama, respectiv dna. Bândariu Daniela și-a înaintat demisia, urmată la scurt timp de vicepreședintele Zgârdea Cosmin, urmat de Ciolpan Raul, scos definitiv din viața sportivă de către FRH. În acel moment ar fi trebuit ca președintele AJH Timiș (a majori ad minus – dacă președintele AJH Timiș i-a numit în funcție pe respectivii, tot președintele AJH Timiș trebuia să numească, și fără convocarea sau adunarea AGA, pe posturile vacante, alți oameni pentru a completa organigrama AJH Timiș).

3. Neconvocarea Adunării Generale a Asociaților timp de 3 (trei) ani consecutivi (potrivit dispoziţiilor art. 111 din Legea nr. 31/1990, Adunarea Generală Ordinară se întruneşte cel puţin o dată pe an, în cel mult 5 luni de la închiderea exerciţiului financiar).

4. Plățile efectuate de către cluburile participante în campionatele organizate de către AJH Timis sunt discriminatorii: unele echipe plătesc arbitrajele, altele plătesc cu întârziere, altele deloc, ceea ce crește tensiunea și între cluburi.

5. Din punctul de vedere al Cenzorului, subsemnatul consider că cele mai grave probleme cu care se confruntă AJH Timiș la nivel de comisii este Comisia de Arbitri. Astfel, se pot observa câteva deficiente majore în funcționarea acesteia:

– Delegările arbitrilor pe plan local nu se efectuează (decât rar) în cadrul Ședinței Comisiei de Arbitri, și sunt postate pe un site de socializare (la care nu toți au acces) chiar la orele 23.00 pentru un meci care are loc a doua zi la orele 08.00. In R.O.F. C.C.A 2018, alin. 16.14 se stipuleaza clar :

Delegarea arbitrilor principali la jocurile din campionatele naționale va fi comunicatăacestora în principiu cu cel puțin 5 zile înaintea datei de disputare a jocului pe portalul frh@frh. Delegările la jocurile ce se disputăîn sistem turneu precum și înunele cazuri de forțămajorăfac excepție de la aceasta regulă.

Delegarea arbitrilor la jocurile din campionatele locale precum și la jocurile amicale va fi comunicată acestora, in principiu, cu 3 zile înainte de desfășurarea jocului.”

Aceste delegari peste noapte duc un prejudiciu grav si echipelor, care se confrunta cu incapacitatea arbitrilor de a ajunge la meci.

– Desi in cadrul Colegiului de Arbitri AJH Timis in ultimii 3 (trei) si-au desfasurat activitatea un Observator FRH, dl Rapa Ioan, si un Delegat FRH, dl Boldea Bogdan, la turneele organizate de AJH Timis observatorul FRH nu a fost delegat niciodata, delegatul FRH de cateva ori, in detrimentul relatiilor familiale in care presedintele Colegiului de arbitri isi deleaga propriul tata ca delegat la turnee, chiar daca acesta a dat o singura data in viata examenul de observator FRH si nu l-a promovat.

– Este pentru prima data de la infiintarea AJH Timis cand la un turneu de traditie, la o echipa de traditie, Cupa Pipatch organizata de echipa din Biled, in 2018 nu sunt delegati niciun arbitru, in pofida faptului ca organizatorii si-au asumat plata baremurilor de arbitraj.

– Situatia platilor baremurilor de arbitraj este diferita de la arbitrii la arbitrii: Sunt arbitrii care sunt platiti pentru participarile la meciurile de handbal pe plan local la diverse competitii, altii sunt amanati la plata sau nu sunt platiti deloc, chiar daca au PFA sau PFI sau alta forma de organizare juridica licita..

– Derbiul Campionatului Judetean de Handbal Masculin seniori (HC Giroc – Unirea Sannicolau Mare), cel mai bun jucator din Campionat (Szuba de la Unirea Sannicolau Mare) a fost descalificat fara acoperire regulamentare (din punctul meu de vedere fiind prezent la masa oficiala). Ca urmare, echipa oaspete s-a retras de pe teren (in special caci au afirmat inainte de meci ca stiau ca acel jucator va fi descalificat in prima repriza) si din Campionatul Judetean. Fara acordul FRH, echipa Unirea s-a inscris in Campionatul Csongrad din Ungaria, ceea ce a adus un prejudiciu enorm de imagine handbalului timisean, existand chiar posibilitatea dezafilierii acestei echipe cu toate grupele de juniori aferente. Bineinteles ca Cronometrorul Fiscu C-tin a facut raport favorabil arbitrului, acesta fiind nu altul decat Presedintele Comisiei de Arbitrii Timis, fiul sau, Fiscu Marius.

– Cu toate ca, Colegiul Timis dispune de un numar important de arbitrii (si cu experienta si fara), presedintele Colegiului, Fiscu Marius, deleaga la meciuri de seniori si juniori pe plan local, la meciuri amicale, arbitri din alte judete, inclusiv ca si scoreri cronometror.

– Este o situatie anormala ca arbitrii dintr-un judet sa stea in tribuna si arbitrii din Caras-Severin sa arbitreze sau sa fie ajutatori, contrar Art. 16.5 din cadrul R.O.F. C.C.A 2018.

Delegarea arbitrilor de handbal la jocurile publice amicale se face de către C.J.A. pe raza căreia se desfășoară jocurile”

– Alt exemplu pentru a nu duce raportul intr-o situație exhaustiva: echipa HC Jimbolia este dezavantajata de Fiscu Marius (fie ca central, fie ca ajutator) la fiecare meci in ultimii 3 ani (presupunem ca o razbunare a acestuia din perioada cand juca la aceasta echipa);

– Arbitrul Fiscu Marisu si tatal sau, Fiscu Constantin, sunt oficiali refuzati de catre echipe precum Leu Giarmata Timisoara sau Unirea Sannicolau Mare sau HC Giroc pentru orice fel de delegari deoarece la toate meciurile au avut greseli de arbitraj vointe impotriva echipei gazde.

– Solicitatarea din partea unor cluburi din tara (precum cluburi din Resita sau Oradea) ca arbitrii din Timis sa nu mai fie delegati la meciurilor lor, din cauza prestatiilor avute.

– Suspendarea arbitrilor cu experienta din Timis pentru netrimiterea la timp catre FRH a rapoartelor de joc in original.

– Informarea total eronata a cluburilor si a arbitrilor din partea presedntelui Fiscu Marius (arbitru si dansul) asupra modalitatilor judiciare necesare platii baremurilor de arbitraj. Arbitrilor din Timis li-i s-a comunicat situatia de fapt ca daca nu sunt autorizati de catre Ministerul Finantelor ca PFA sau PFAD sau PFI sau SRL nu vor mai fii delegati.

Per-a-contrario, conform Anexei 2 din prezentul Raport, Ordinul Ministerului Tineretului si Sportului, nr 4109/27/08/2018 confirma Ordinul Agentiei Nationale Adminitrare Fiscala (ANAF) nr. 348/06/08/2018, conform caruia

Impozitul pe venit va fi calculat si retinut de catre platitorul venitului fiind declarat si platit de acesta pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut, fiind un impozit final. […identificare fiscala se va face prin codul numeric personal]”

– Din cauza acestor dezinformari a presedintelui comisiei de arbitrii, unii arbitrii de perspectiva s-au lasat de aceasta activitate.

– Calitatea arbitrajelor este scazuta (per-a-contrario) cu numarul arbitrilor existent oficial, insa care sunt numai pe hartie de declarat; si din prisma ca sunt dezamagiti de delegarea pe plac local a arbitrilor din alte judete (cuplul Tataru – Vacaru, de 10 ani arbitreaza in Divizia A, si nu pot fi delegati in Timisoara de la 60 km, insa vin arbitrii de la peste 100 km in campionatul judetean).

– La competitiile organizate in judetul Timis de catre AJH Timis trebuie sa oficieze arbitrii cin Colegiul Judetean Timis (precum in Campionatul inter-judetean Timis-Arad, la meciurile disputate in localitatea Arad, oficiali sunt arbitrii din judetul Arad, cu toate ca exista un contract cadrul de colaborare intre AJH Timis si AJH Arad in vederea desfasurarii acestui campionat). In consecinta, presedintele Colegiului Timis de Arbitrii nu ar avea dreptul sa dlege un arbitru din alt judet fara ca intre AJH Timis si AJH din acel judet sa existe un contract de colaborare care sa stipuleze expres si reciprocitatea ca arbitrii din Timis (orice arbitru, nu numai Fiscu Marius) sa arbitreze in acel judet.

– Situatia este si mai agravanta deoarece un arbitru din alt judet este delegat la un joc (turneu) de junioare IV organizat de AHJ Timis, este delegat in aceeasi zi si la un meci din cadrul Campionatului Judetean Timis si, mai mult, este delegat tot de catre Fiscu Marius si arbitru ajutator la un meci de Liga Nationala, cu dublu impact:

La fiecare meci se deconteaza deplasarea, impovorand astfel cheltuielile cluburulor din cadrul AJH Timis;

Arbitrii din Timis, pe care cu greu se incearca a ii dezvolta, pe nervii si pe banii cluburilor, sunt dati la o parte si stau in tribune si, eventual, se lasa de arbitraj.

In anexa 3 puteti gasi un exemplu de completare a unui Raport de joc a caror arbitrii principali sunt arbitrii care au arbitrat (unul) in Liga Nationala.

II

Recomandări ale raportului

Convocarea de urgență a Adunării Generale Extraordinare a Asociaților, având în vedere neconvocarea Adunării Generale de 3 ani, ceea ce ar putea conduce la solicitarea oricărui asociat la începerea procedurii de dizolvare a AJHT.

Potrivit prevederilor art. 113 din Legea nr. 13/1990, “adunarea generală extraordinară se întruneşte ori de câte ori este necesar a se lua o hotărâre pentru:

n) oricare altă modificare a actului constitutiv sau oricare altă hotărâre pentru care este cerută aprobarea adunării generale extraordinare”

PS: Adunarea Generala Extraordinara poate fi convocata de: președintele AJH Timiș; 51% din membrii Asociației.

Clarificarea posturilor bilanțiere:

Active circulante nete, respectiv datorii curente nete;

Datorii ce trebuie platite intr-o perioada mai mare de un an;

Capitaluri proprii – total

Excedent din activitatile fara scop patrimonial

Discutarea situatiei bilantiere AJH Timis pe anul 2017 (subsemnatul neprimind niciun document justificativ)

Complectarea organigramei AJH Timis cu posturile vacante

Discutarea si rezolvarea (probabila) a restantelor financiare pe care cluburile de handball din Judetul Timis le au catre arbitrii (atat din judet, cat si din afara), dar si a datoriilor pe care cluburile din afara judetului le au catre Arbitrii din Timis.

Discutarea situatiei in care campionatele organizate de catre AJH Timis servesc ca antrenament pentru echipe din alte judete, insa invers nu se intampla.

Discutarea situatiei in care arbitrii din alte judete vin si arbitreaza in judetul Timis fara un contract concret intre AJH-urile din cele 2 judete care sa reglementeze o reciprocitate

Modificarea Statului AJH cu realitatile actuale, vechiul statul fiind conceput in alte situatii de campionat, de nivele de juniori etc

O propunere simplă:

Introducerea incompatibilitatii functiilor si delegarilor la aceleasi jocuri/turnee intre rude (ex: Fiscu Marius – Fiscu C-tin) ü Demiterea de urgenta a presedintelui Comisiei de Arbitri (Fiscu Marius) de catre Presedintele AJH Timis, dl Florin Toaca (a majori ad minus – daca presedintele AJH Timis l-a numit in functie pe presedintele Comisiei de Arbitrii, tot dansul are capacitatea de al destitui, in caz contrar Adunarea Generala Extraordinara sau Ordinara trebuie sa o faca) pentru proasta gestionare si rezultatele slabe ale activitatii acestuia. Spre exemplificare, pe langa cele enumerate anterior si nedorind ca acest raport sa aibă un caracter exhaustiv, enumeram numai cateva aspecte care stau la baza solicitarii noastre:

La preluarea functiei d-lui Fiscu Marius de presedinte al Colegiului de Rabitrii Timis aveam 2 (doua) coupluri in Liga Nationala (Fiscu – Moldoveanu si Durnea-Toaca) – actualmente nu mai avem niciunul.

Renuntarea la arbitrii de foarte buna perspetiva care ar fi trebuit si putut fi usor promovati catre Liga Nationala. De ex: dl. Mihai Rotundu.

Nepromovarea in Liga Nationala a arbitrilor cu mai bine de 10 ani de experienta in Divizia A si care au un nivel de pregatire mult peste media din tara: de ex: Tataru – Vacariu.

Nerespectarea regulementelor FRH privind timpul si modalitatea de anuntare a delegarilor.

Deterioararea imaginii arbitrilor din Timis si, implicit, a AJH Timis si a handbalului si a arbitrajului timisean in general.

Recomandările, urmate de cuvintele de încheiere… Asigurandu-va de tot respectul si consideratiunea, Cenzor AJH Timiș, Bogdan Ion Boldea (Conferentiar Universitar Doctor, Universitatea de Vest din Timisoara, Facultatea de Economie si de Administrare a Afacerilor).

*

Amintite mai sus, raportul conține și 3 anexe, doar punctate în această pagină, fără a fi publicate in extenso, conform raportului în sine…

ANEXA 1: Bilantul AJH Timis la data de 31.12.2106 Ordinul ministrului economiei si finanţelor nr.1969/2007 privind aprobarea reglementărilor contabile pentru persoanele juridice fără scop patrimonial (conform site-ului Ministerului de Finante)

ANEXA 2: adresa Ministerului Tineretului și Sportului: nr. 4109/27/08/2018

ANEXA 3: Completarea unui Raport de Joc postat pe Facebook.

***

Iar așa cum am precizat în paragrafele introductive, iată și prima parte din ”RAPORTUL CENZORULUI Asociației Județene de Handbal Timiș pe anul 2018”.

”Prezint în continuare RAPORTUL CENZORULUI pe anii 2017-2018, în conformitate cu legislaţia în vigoare privind persoanele juridice fără scop patrimonia, respectând normele de comportament profesional cuprinse in Standardul 23 privind misiunile de cenzorat.

Responsabilitatea si obligatiile cenzorului. Corform prevederilor legale cenzorul are urmatoarele atributii (conform LEGE Nr. 31 din 16 noiembrie 1990 adnotata, art. 163):

1. Verifica legalitatea actelor si documentelor primare a hotararilor, deciziilor, regulilor si regulamentelor de organizare interna a domeniului financiar;

2. Verifica executia bugetului de venituri si cheltuieli;

3. Verifica gestiunea financiar contabila;

4. Cel putin o data pe an, intocmeste si prezintă adunării generale rapoarte asupra activităţii sale si asupra gestiunii Asociaţiei, propunând masuri. Modalitatea şi procedura de raportare a auditorilor interni se stabilesc potrivit normelor elaborate de Camera Auditorilor Financiari din România

1. DETALIEREA PRINCIPALELOR SECTIUNI de patrimoniu şi de CPP

A. IMOBILIZARI NECORPORALE şi FINANCIARE

In anul 2016, 31 decembrie, imobilizările necorporală ale Asociaţie s-au situat la nivelul 33738 ROL. Nu am primit informaţii de la AJH Timis cu privire la categoriile de active ieşite din patrimoniu in anul 2017.

B. IMOBILIZARI CORPORALE

Conform Bilantului (decembrie 2016) depus la Ministerul Finaţelor Publice, Asociaţia nu dispune de active imobilizate.

C. STOCURI

Conform Bilantului (2011-2013) depus la Ministerul Finaţelor Publice, Asociaţia nu dispune de stocuri.

D. SITUATIA CREANTELOR

Conform Bilantului (2016) depus la Ministerul Finaţelor Publice, Asociaţia nu deţine creanţe.

E. CAPITALURI PROPRII:

1) Pe parcursul anului 2013 dupa diminuarea capitalul propriu de la 18109 ROL la 6753 ROL (o scădere de 11356 ROL fără o hotărâre a Adunării Generale), capitalurile proprii AJH sunt la 31.12.2016 de 23718 ROL (o crestere de 16965 ROL);

2) Rezerve legale şi alte rezerve – nu este prevazut in Statutul aAJH constituirea de rezerve legale sau statutare, şi nici alte rezerve.

3) Provizioane: nu au fost prevăzute provizioane pentru deprecierea activelor;

4) Rezultatul exerciţiului 2013 care a adus AJH Timis o pierdere de 11356 ROL, la 31 Decembrie 2016 exista un profit de 16965 ROL.

Mentionez ca subsemnatul, in calitate de cenzor, nu am primit Raportul privind Imobilizarile Necorporale si Financiare pe anul 2017, cu toate ca a fost selicitat.

F. SITUATIA DATORIILOR

La data de 31.12.2016 datoriile sunt de 10020 ROL..

Mentionez ca subsemnatul, in calitate de cenzor, nu am primit niciun raport privind situatia datoriilor financiare pe anul 2017.

G. VENITURI

1) DIN EXPLOATARE ……………………………………………………………………………. 19784 ROL

2) VENITURI FINANCIARE

Venituri din dobânzi rezultate din plasarea disponibilităţilor ………………… 0 ROL

3) VENITURI EXCEPŢIONALE ………………………………………………..0 ROL

TOTAL VENITURI ……………………………………………………..……….. 19784 ROL

H. CHELTUIELI

Toate sunt CHELTUIELI DE EXPLOATARE şi se pot clasifica în:

1. Cheltuieli de administrare – obiecte de inventar, materiale nestocate, intretinere, materiale consumabile, chirii, protocoI, transport, energie, telecomunicaţii, comisioane bancare, servicii efectuate de terti, etc

Cenzorul nu a primit informaţiile contabile necesare întocmirii raportului

2. Chelt.transp.si deplasari in tara si strainatate (conferinte si acţiuni)

Cenzorul nu a primit informaţiile contabile necesare întocmirii raportului

3. Cheltuieli cu servicii si materiale de promovare

Cenzorul nu a primit informaţiile contabile necesare întocmirii raportului

4. Cheltuieli salarii angajati si mandate si alte taxe

Cenzorul nu a primit informaţiile contabile necesare întocmirii raportului

5. Onorarii, amortizări, alte cheltuieli nemonetare

Cenzorul nu a primit informaţiile contabile necesare întocmirii raportului

6. Ajutoare umanitare nerambursabile, mecenat, donatii

Cenzorul nu a primit informaţiile contabile necesare întocmirii raportului

TOTAL CHELTUIELI DE EXPLOATARE ………………………… 11672 ROL

REZULTATUL EXERCITIULUI 2016: PROFIT în valoare de -8112 ROL lei

Rezultatul din exploatarea capitalului: PROFIT -8112 ROL

Mentionez ca subsemnatul, in calitate de cenzor, nu am primit Raportul privind Rezultatul exercitiului pe anul 2017, cu toate ca a fost selicitat.

2. Inventarierea elementelor patrimoniale si modul de valorificare a rezultatelor acesteia

Conducerea executiva A AJH Timis nu a dispus inventarierea partimoniului ASOCIATIEI conform prevederilor Legii 82/1991, a art.9 din Regulamentul de aplicare a Legii contabilitaţii aprobat prin HG nr.704/1993 si a OUG 3055/2000.

3. Tinerea corecta si la zi a contabilitatii

Înregistrarile contabile privind operaţiunile economico-financiare au la baza documente primare justificative, tipizate functie de specificul unitătii – Asociaţie fără scop patrimonial – şi în concordanţă cu prevederile Normelor Metodologice pe domenii.

4. Preluarea corectă în balanta de verificare a datelor

Preluarea corectă în balanta de verificare a datelor din conturile sintetice si concordanţa dintre contabilitatea sintetica si analitica: din datele înscrse în bilantul contabil atât pentru inceputul perioadei cat si la finele perioadei, comparativ cu cele înscrise in balanta de verificare pe decembrie 2016 s-a constatat preluarea corecta a datelor din conturile sintetice şi transpunerea lor conform balantei de verificare in posturile corespunzatoare inscrise in bilant. De asemenea, mentionam existenta corelării datelor intre conturile analitice si cele sintetice.

5. Întocmirea bilantului

Întocmirea bilantului pe baza balantei de verificare a conturilor sintetice si respectarea Normelor Metodologice cu privire Ia intocmirea acestuia si a anexelor sale.

Soldurile initiale si finale din balanţa de verificare incheiata la 31.12.2016 au fost preluate şi inscrise corect in formularul de bilanţ. Posturile bilantiere si sumele inscrise in anexele la bilant se coreleaza în structura, iar datele referitoare la exercitiul financiar precedent respectiv anul 2012 (de cand exista Bilant depus la ANAF) corespund cu datele preluate pentru inceputul anului si au fost incadrate corect in bilant pe grupele si posturile corespunzatoare, respectandu-se, astfel de catre asociatie principiul intangibilitatii.

A se vedea Anexa 1.

6. EvaIuarea patrimoniului

EvaIuarea patrimoniului conform reglementarilor in vigoare: In baza prevederilor Legii Contabilitatii nr. 82/1991 art.7 si art.9 privind evaluarea elementelor patrimoniale ale asociatiei a stabilit reguli corespunzatoare naturii eiementeior patrinoniale detinute astfel:

NU există o evaluare a patrimoniului.

7. Organizarea controlului intern

Controlul intern preventiv, conform HG 720/1994 si stabilirea competentelor pentru semnarea actelor si documentelor la nivelul asociatiei se exercita da catre presedinte sau prin imputernicirea unor persoane care sa certifice prin viza de control financiar corectitudinea si regularitatea operatiunilor. Cenzorul nu a fost invitat să participe la niciun fel de control intern”.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Handbal și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


8 × = saisprezece

 


Ultimele articole din categoria Handbal: