Retragere! Şi ultimul bastion al handbalului masculin timişean în Divizia A a căzut: Unirea Sânnicolau Mare nu mai continuă în liga a II-a. Încotro, ţinând-o tot aşa?

Consiliul Local Sânnicolau Mare a retezat continuitatea secund-divizionarei locale CS Unirea în Divizia A de handbal masculin, semicercul timişean rămânând astfel fără nici o reprezentantă în anticamera Ligii Naţionale, după ce în ediţia 2010-2011 avea 3 formaţii în seria vestică, printre care şi “satelitul” Politehnicii respectiv pe CSM Lugoj. Despre noile coordonate ale secţiei de handbal pe Aranca ne-a punctat noul supervizor al activităţii, Joszef Roosz Suba, în chiar ziua primului joc amical.

Într-adevăr, ceea ce a mai rămas din CS Unirea va da astăzi piept, de la ora 16, cu maghiarii de la Oroshaza, ca prim amical al verii pentru cei de pe Aranca, în deschiderea testului AS CH Politehnica Timişoara cu gruparea maghiară, de la ora 18, o revanşă la acel 21-21 din urmă cu aproape două săptămâni.

Aşadar, după ce gruparea alb-violet din Timişoara renunţa în vara lui 2011 la echipa a doua, strămutată parţial la Arad, unde Handbal Club a aruncat între timp prosopul, în cursul campaniei precedente, iar CSM Lugoj n-a mai continuat nici ea în ediţia 2011-2012, acum a venit rândul Unirii să spună pas.

Ceea ce era previzibil şi anticipat de unii, s-a şi întâmplat. O neplăcută decădere în bloc, având ca leitmotiv factorul economic, în contrast însă cu puternicul reviriment al handbalului maramureşan, repromovat în elită prin Minaur şi având alte două grupări în seria tot mai decimată numeric a ligii a doua.

În care Unirea nici nu a fost ciuca bătăilor, nici nu a aruncat prosopul aidoma grupărilor din Odorhei, Arad şi Bistriţa, încheind în schimb pe locul 9, relativ binişor ca evoluţii şi deznodământ în raport cu capitalul alocat pentru menţinerea continuităţii. Poziţie cu care unii factori de decizie n-au fost însă de acord, identificând în schimb alte priorităţi şi rupând o tradiţie. Cel mai vestic oraş al ţării, fără handbal divizionar…

Joszef Roosz Suba, care a acceptat rolul de coordonator al secţiei de handbal la CS Unirea, a explicat că “echipa nu mai participă în liga a doua şi urmează să ne înscriem în Campionatul Judeţean. Dar se preconizează că în 2014 se formează liga a III-a, Divizia B, şi vom evolua la acel nivel”. Noul conducător, care a preluat astfel ştafeta de la Slobodan Lavrenski, fost handbalist al clubului ce a condus întreaga grupare alb-albastră dar şi secţia de pe semicerc, revenind acum în domeniul medicine muncii, va fi totodată antrenor principal al principalei formaţii a Unirii, în care vor mai activa câţiva dintre foştii componenţi, şi anume Şerb şi Bălăoi – portari, Morar, Cozma, Ienciu, Rugan, Balogh, Boroş precum şi Daniel Mijin şi Victor Coşoi, rămaşi pe metereze. Lotul va fi completat cu junior din generaţia 1996.

Apropo de juniori, dacă formaţia divizionară de seniori a fost retrasă din competiţie, în schimb piramida adolescentină pare a urma să fie ceva mai substanţial susţinută: „După discuţiile ce le-am avut cu conducerea, se investesc bani în centrul juvenil, cu un aport ceva mai consistent”.

Ca grupe, Unirea va continua la fete cu junioarele I, II şi III în competiţiile FRH respectiv IV, în întrecerile judeţene ale AJH Timiş, iar la băieţi cu juniorii II, III şi IV, suportând însă şi la acest nivel pierderile de rigoare, şi anume Ciobanu şi Şelever în cazul fetelor respectiv Dragon şi Ciobanu la băieţi.

Apropo de care, dintre tinerii promovaţi în lotul secund-divizionarei, şi Ralph Roosz Suba (17 ani; inter-centru, 1,90m), fiul antrenorului, a ales altă cale, şi anume la cadeţii prim-divizionarei Oroshaza.

Concluziile amarnicei stări de fapt le puteţi trage Dumneavoastră. Ce a fost şi ce a ajuns handbalul local, perspectivele nefiind nici ele deloc roze. Ca o străvezie amăgire, una dintre unităţile de producţie activând pe Aranca, Zoppas Industries, a fost invitată în tratative pentru a sponsoriza cu echipament sportiv, două rânduri, secţia handbalistică a Unirii.

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Handbal, Timişene și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


+ 5 = paisprezece

 


Ultimele articole din categoria Handbal: