Rica Torjoc: „Jucăm mai mult fotbal şi încă destul de bine”

Câteva reuşite cu execuţii lobate, câteva chiar cu „efectul Maricel”, astfel au reuşit să reînvie momentele prezenţei Timişoarei în elita handbalului feminin veterane ex-prim-divizionare grupate sâmbătă după-amiază sub albastrul echipei Old Ladies cu ocazia jocului inaugural al „Memorialului Doina Cojocaru”, în compania noului val, junioarele mari de la LPS Banatul Timişoara. Şi n-a fost de mirare că numărul spectaculoaselor goluri au fost mai multe în contul doamnelor, 23-27 (8-13), golgetera meciului, Rica Torjoc, mărturisind în exclusivitate pentru www.sporttim.ro că fostele jucătoare încă se reunesc pentru antrenamente săptămânale, şi nu practică doar… handbalul.

Rica Torjoc, şesarul cu 6 goluri sâmbătă pentru Old Ladies, la "Memorialul Doina Cojocaru"

„Ne întâlnim joia dar jucăm mai mult fotbal şi o facem destul de bine. Câteodată nu ne strângem cât de două echipe de handbal şi atunci optăm pentru o miuţă de fotbal. Avem în echipă o colegă antrenoare la LPS Banatul, pe Kiki Gallovits, acolo au şi absolvit majoritatea jucătoarelor, aşa că ne reîntâlnim cu plăcere în acele locuri”, a explicat Rica Torjoc, marcatoare cu numărul 6 a şase goluri pentru Old Ladies, dintre care unul, absolut superb, prin „efectul Maricel”, mingea strecurându-se cu „spin” lângă bară.

Cu asemenea goluri nici nu e de mirare că „în acest an le-am învins pe toate, am jucat cu echipe de veterani şi de la sârbi, şi din Ungaria, şi am câştigat tot”, după cum a mai explicat Torjoc, o valoroasă extremă stângă dar cu veleităţi polivalente, şi care a fost utilizată ca atare, în funcţie de necesităţi şi tactica adversarului, ori pe post de inter, ori în rol de centru.

Rica Torjoc, căsătorită Kovacs şi care şi-a păstrat numele de fată pe parcursul întregii cariere, una întinzându-se de-a lungul a 24 de ani de înaltă performanţă, dintre care mulţi în fosta Divizia A, elita handbalului feminin, intra în vizorul Timişoarei handbalistice cu ocazia unui turneu final de junioare I disputat pe malurile Begăi, pe când avea vârsta de 16 ani, practic o rampă de lansare de la Şcoala Sportivă Oradea înspre Constructorul pregătit de profesorul Vasile Fărcaş. „Am venit în anul 1977 şi am adunat 15 ani sub culorile Constructorului”, a rememorat Rica Torjoc cu ocazia apariţiei la meciul „Memorialului Doina Cojocaru” zilele evoluţiilor în elită.

Florica Gallovits, în trening galben, portar al Universităţii începând din anii ´70, încă reuneşte foste colege de generaţie în antrenamente derulate joia

Ba chiar şi în cupele europene, vreme de un sezon, pentru o prim divizionară maghiară din Szeged, după care a urmat repatrierea la Politehnica AEM, cât Timişoara era încă în prima ligă feminină. Rica Torjoc a avut atâta grijă de cariera sa încât şi-a făcut retragerea abia la vârsta de 38 ani, la finele anilor ´90, de la alb-violetele prim-divizionare, iar longevitatea sa a fost vizibilă şi la meciul de sâmbătă, câştigat în dauna junioarelor.

Rugată să enumere un şapte reprezentativ al prim-divizionarei Constructorul, Torjoc a rememorat echipa începutului anilor ´80, cu Maria Nica în poartă, Lili Cojocăriţa inter stânga, Rodica Cişmaş centru, Rodica Pălici inter dreapta, Ileana Avram extremă dreapta şi Lia Basaraba pivot, Rica jucând extremă stânga… Unde sunt oare zăpezile de altădată ale handbalului feminin timişorean? 

Acest articol a fost publicat în Handbal și etichetat cu , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


opt + = 13

 


Ultimele articole din categoria Handbal: