Robu se sucește: insistă că altele-s prioritățile Timișoarei, nu sportul. Emanația Primăriei, SCM, ar putea rămâne cu o secție în minus în absența investiției private

Defectuoasa administrare a Timișoarei nu mai poate fi mascată, capitala Banatului scârțâind cu grave probleme pe la mai toate încheieturile, iar pentru limitarea impactului perceptiv se taie unde doare mai puțin, în dreptul unui domeniu ca și invizibil marii majorități a populației municipiului, sportul. Prioritar declarativ conform primarului Nicolae Robu încă de la începerea primului său mandat, aruncându-se atunci cu capul înainte cu promisiuni fără acoperire, dar sucit acum prin a insista în fața unei delegații alb-violet a handbaliștilor Politehnicii din secția ”Municipalului” că altele decât sportul ar fi prioritățile orașului, aspect completat de veștile proaste că slabe sunt șansele ca Primăria să acopere finanțările promise emanației pe care o lansa fără a o gestiona cum trebuie, SCM, și care ar putea rămâne chiar și cu o secție mai puțin în lipsa apariției unei investiții private.

Un municipiu competent administrat n-ar aluneca spre situații ce i-ar putea semnificativ afecta bunul mers, dar problemele adunate dintr-o crasă incapacitate de bună gestionare a orașului strâng Primăria tot mai tare cu ușa, postură din care edilul Robu a ales răul cel mai mic, să dea din umeri în dreptul unuia dintre vehiculele de campanie electorală preferate caragialescului așa-zis politician român, sportul.

Un oraș chibzuit condus n-ar avea belelele și bubele acutizate ale Timișoarei de astăzi, iar fiecare domeniu fațetă a vieții sociale ar avea locul său bine pus deoparte și îngrijit, însă cum ramuri cheie suferă cumplit, apar invariabil victime colaterale.

Condiție perpetuă a sportului în capitala Banatului, pe fondul zgârceniei proverbiale dar și a incompetenței manageriale de profil. Boala cronică a devenit însă din nou acută iar și secțiile de primă linie ale ”Municipalului”, de baschet, handbal și rugby, au ajuns să sufere tot mai tare, fără a încasa cu lunile sumele prevăzute conform înțelegerilor, după ce în vara lui 2018 se tăia în carne vie în cazul formațiilor feminine de baschet și handbal din SCM, lansate cu numai un an înainte într-o pompieristică risipă anapoda fără viziune și orizont, doar pentru a fi trase pe dreapta.

Când însă grave probleme erup în Timișoara prin toate colțurile, oricât de abil ar fi mascate, praf în ochi, nu mai e de unde pentru restul, sportul fiind implicit declasat în funcție de circumstanțele de moment de la ”prioritar” la ”și altele”. 

Insalubritatea este șocantă și greu de imaginat, și asta fără a exagera, doar că timișoreanul s-a imunizat la lipsa curățeniei în spațiul public, ceea ce nu înseamnă și că mizeria poate fi măturată sub preș. Alte regii cheie sunt intrate cu al doilea picior în groapă iar administrația locală nu doar că știe de ce. Spitalele și școlile se confruntă la rândul lor cu semnificative probleme. Împrumuturile Municipalității galopează, deficitele la fel. Litigii, datorii și procese, cât cuprinde pe agenda Primăriei, incluzând în organigramă nu numai un desant de parașutați. Poluarea de tot felul este la ea acasă inclusiv în absența unei centuri rutiere ocolitoare, cât despre marasmul moral, nu doar înot în fățărnicie și minciună. Iar chelului, tichie de mărgăritar, acest proiect cultural 2021, care necesită implicare și finanțare, ca șansă de relansare a unei potențial vaste vieți culturale, și aceasta în mare suferință.         

E un oraș cu tot mai mari și evidente probleme.

Incontestabil, sportul n-ar trebui să fie în grija Municipalității, după vechi canoane pe firul roșu de partid și de stat, ci în agenda managementului privat de profil, dar ia-l de unde nu-i, cu excepțiile care confirmă regula, totul și pe fondul unei păguboase legislații, nestimulativă.

Pe de altă parte, o anumită grupare de fotbal, ACS Poli, n-a fost doar o prioritate a edilului, ci chiar o obsesie încă din primele sale luni de mandat, coincizând cu lansarea clubului în vara lui 2012 direct în Liga 2, obsesie întreținută în primele sezoane de activitate nu altfel decât din banul public, inclusiv în detrimentul altor entități sportive din Timișoara. Iar mania a ținut până acum un an și ceva, când devenise deja mai mult decât evident că totul a fost o mare pierdere de timp și la capitolul imagine pentru fotbalul de pe Bega, dar mai ales de bani, până la un punct ai contribuabililor.

Așadar câtă ipocrizie, ca după atâta risipă fără consultare în direcția unei anumite formații, arenei sportului să i se spună că altele ar fi domeniile prioritare. Repetăm… Dacă Timișoara ar fi fost bine administrată, nu s-ar fi ajuns la astfel de situații, asta pentru a nu mai pune la socoteală că în ultimii 7 ani și ceva ai ”erei Robu” nu s-a mai mișcat aproape nici un deget la Sala Polivalentă încă în construcție, cât despre o nouă mai mare sală ori un stadion, nici vorbă, alte arene dispărând în schimb sau degradându-se în continuare. Nimic, nimic…  

Municipalitatea ar putea argumenta că dacă n-ar fi pus umărul în toamna lui 2015 prin lansarea SCM, s-ar fi ales praful de echipe fanion din alte ramuri, în baschet, handbal și chiar rugby, deși balonul oval dispunea totuși de o notabilă finanțare privată, însă concluzia ar fi că doar a evitat punctual și întârziat picajul. Frecție la un picior de lemn după vechi canoane, în locul implementării unui bun management, nicidecum cu alde Radu Țoancă la pupitru, și în locul creării pârghiilor pentru cointeresarea mediului de afaceri privat în preajma arenei sportive, în vederea preluării ștafetei din mers, în timp. Nici una, nici alta.

Din contră, s-a derapat cu năstrușnicii legate de lansarea unor alte secții în cadrul SCM, în ramuri individuale, o altă dovadă de lipsă de coerență, risipă fără cap. Țoancă n-avea ce să caute în fruntea clubului Municipal și de vină sunt cei care înadins l-au uns în rol, pe căi ocolite.

Și s-a ajuns unde s-a ajuns, asta după tocarea banului public sezon de sezon, nu tocmai de către cei mai potriviți oameni la locul potrivit. Iar suficient de sugestiv e că Radu Țoancă s-a retras tocmai în acest moment, ceea ce spune totul în mai multe privințe.

Mai grav, trezindu-se acum în impas, edilul a sugerat că resursele drămuite s-ar împărți în funcție de criterii de performanță secțiilor de baschet, handbal și rugby, un fel de ”Jocurile Foamei” în care deținătorul celor mai puține puncte ar risca să fie tras pe dreapta în absența unui colac de salvare din mediul privat. Absolut anormal a invoca în plin tur de campionat asemenea criterii de performanță în condițiile în care parcursul competițional al acestor formații suferea încă din capul locului și datorită absenței onorării unor înțelegeri pecuniare, fiind totodată periclitat prin mesajul că slabe sunt șansele ca Primăria să acopere finanțările promise. O soluție de avarie și compromis.

Defectuoasa administrare a Timișoarei, oglindită și prin defectuoasa administrare a grupării municipale. Un eșantion al întregului. Robu și oamenii săi de încredere au eșuat, au eșuat lamentabil, ACS Poli fiind exemplul perfect dar nimic neînțelegându-se din acel experiment sortit reculului.

Iar apropo de experimente, unul de evidentă inginerie socială se dovedește a fi pe zi ce trece Timișoara acestor ultimi ani, marea majoritate a comunității având indirect și subtil de suferit, fără însă a detecta exact complexitatea cauzelor survenite din niște tendințe la prima vedere aproape glorificate, iar subiectul este prea amplu și nu din farfuria presei sportive pentru a fi enunțat și dezvoltat. Cel mai trist prin prisma contrastului tot mai izbitor, că beneficiari ai tendințelor nu sunt trași discret de mânecă în a susține faptic cauze ale unor embleme locale, iar acesta ar fi putut fi rolul diplomatic al Municipalității.

În plan competițional, handbaliștii de la SCM Politehnica au două meciuri acasă în programul săptămânii în curs, miercuri de la ora 18 cu CSM Focșani în etapa a VI-a din sezonul regular al Ligii Naționale iar duminică seară cu Olympiacos SFP în manșa I din turul 2 preliminar în Men s EHF Cup, returul fiind pe 12 octombrie în Grecia. Rugbiștii Timișoarei Saracens vor juca la rândul lor pe teren propriu, vineri de la ora 10, ca ultimă apariție în turul sezonului regular în Superliga, pe ”Dan Păltinișanu” cu ACS Tomițanii Constanța. Ultimele rezultate și programul viitor, pe coloana clasamentelor din secțiunile Handbal respectiv Rugby.

 

 

 

 

Acest articol a fost publicat în Handbal și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


6 + sase =

 


Ultimele articole din categoria Handbal: