România, cu ”violeți” poliști marcatori, învinsă cu 33-27 (17-13) de Elveția pe teren neutru în turul preliminar al Diviziei B la Euro U20

”Tricolorii” români sub 20 de ani joacă în aceste zile în seriile Diviziei B a Campionatului European, baschetbaliștii în Georgia, unde au fost depășiți aseară la 26 de puncte de Islanda, handbaliștii în Bulgaria, unde, tot după o primă victorie, aidoma colegilor sportivi cu mingea la coș, au fost întrecuți în această după-amiază de Elveția, cu 33-27 (17-13), mai mult de jumătate din goluri dar și dintre marcatorii acestora având ”marca” SCM Politehnica Timișoara, cu 6 autori dintre cei 10 ai învinșilor, însumând 17 reușite.  

Pentru cadrarea nivelului competițional al întrecerii din Bulgaria în contextul general, trebuie subliniat explicit că este vorba despre eșalonul secund european inter-țări, reunind 19 naționale în această ”Divizia B” a categoriei de vârstă 20 de ani, în umbra celor 16 reprezentative U20 care tocmai au încheiat Campionatul European din Portugalia, ”tricolorii” români cedând însă la 6 goluri la Varna unor juni helveți provenind dintr-un handbal masculin al Țării Cantoanelor care, precum cel carpatin, nu s-a calificat nici la turneul final mondial de seniori de anul viitor, n-a fost prezent nici la ”Euro U20” pe tărâm lusitan și nu se va alinia nici la faza finală ”Euro U18” din Muntenegru, luna viitoare, sportivii sub 18 ani atât din Alpi cât și cei din Carpați fiind nevoiți a se mulțumi în această vară cu prezența tot în ”Divizia B”. Cu alte cuvinte, selecționabilii FRH în Bulgaria n-au fost învinși la Varna de exponenții unei forțe la zi pe semicercul continental al băieților.

Pentru conformitate, turneul final EHF Euro U20 tocmai s-a încheiat în Portugalia cu un ultim act iberic, această să-i zicem ”Divizia A” pe continent fiind câștigată de Spania, cu 37-35 în dauna Portugaliei, care a dat golgheterul competiției, în persoana lui Mota da Costa, cu 58 de reușite, Serbia adjudecându-și bronzul grație unui 30-26 cu Suedia, iar Ungaria locul 5 mulțumită unui 35-29 cu Franța. În continuare, de la locul 7 în jos, Germania și Danemarca, iar în jumătatea inferioară a ierarhiei celor 16 finaliste, pe rând, Slovenia, Insulele Feroe și Islanda – care astfel și-au asigurat și acestea participarea la ”Mondialul” U23 de anul viitor din Germania și Grecia, iar pe pozițiile 12-16 Italia, Polonia, Croația, Norvegia și Muntenegru. 

Multe dintre aceste nume se regăsesc și pe lista calificatelor la ”Mondialul” de seniori de anul viitor din Suedia și Polonia, și anume campioana mondială la zi Danemarca, respectiv Spania, Franța și Norvegia pe baza rezultatelor de la turneul final continental EHF Euro 2022, de anul acesta, iar via play-off-uri, Belgia, Ungaria, Croația, Islanda, Serbia, Germania, Portugalia, Muntenegru și Macedonia – învingătoare a României în primul tur de baraj.

Dacă n-au fost la turneul final lusitan Euro U20 și nu s-au calificat nici la ”Mondialul” de seniori din 2023, în schimb România și Elveția se află pe același palier înaintea turului al II-lea preliminar de calificare la ”Europeanul” de seniori din 2024 din Germania, palier constând în 8 serii a câte 4 naționale, cu helveții în grupă cu Ungaria, Lituania și Georgia, iar ”tricolorii” FRH cu Austria, Insulele Feroe și Ucraina.

Acesta este contextul general în care trebuie cadrată atât participarea României U20 la ”Divizia B” europeană desfășurată luna aceasta sub forma a două turnee distincte în Bulgaria, primul fiind deja adjudecat de Cehia, cât și înfrângerea în fața unui oponent din același spectru valoric, Elveția U20.

”Tricolorii” români au debutat victorios sâmbătă în seria pentagon de la Varna, dispunând cu 39-26 de Kosovo, spulberată apoi cu 29-51 de Macedonia, macedonieni egali Ucrainei în etapa inaugurală, ucrainieni învinși apoi detașat de helveți, cu 34-24.

Iar după eșecul de astăzi cu Elveția, 33-27 la pauză 17-13, România va mai juca miercuri cu Macedonia și joi cu Ucraina. iar în continuare, în funcție de locul ierarhic în grupa cvintet, fie în semifinale, fie în meciurile de clasament cu adversare din cealaltă serie, în care Grecia și Israel s-au desprins cu duble victorii, urmate de Lituania și Luxemburg cu câte una fiecare, Regatul Unit rămânând de căruță.

S-au limpezit în schimb deja apele în primul turneu al ”Diviziei B” din Bulgaria, câștigat de Cehia după o finală cu Austria, Finlanda învingând Olanda în finala mică, pe când eliminatele din faza grupelor, Georgia, Bulgaria, Letonia și Slovacia s-au clasat în această ordine pe pozițiile 5-8, cu Turcia ”lanternă roșie”.

Astăzi, la Varna, România ”s-a înecat la mal” în ultimele nici 10 minute ale întâlnirii cu Elveția, de la 26-24 în minutul 51, prin reușita lui Raul Bote, la 33-25 spre finele meciului. Mereu conduși dinaintea mijlocului primei reprize, ”tricolorii” au sperat la egalare la mijlocul părții a doua, când, pe rând, Dumitrescu, Călin Dedu și din nou același Dumitrescu i-au apropiat succesiv la un singur gol pe tabela de marcaj, ultima dată la 24-23 în minutul 48. 

Helveții însă s-au redesprins, mai abitir decât izbuteau în aceeași perioadă a primei reprize, atunci cu 16-9 în minutul 27. Iar românii au fost ținuți în meci și de intervențiile portarului Gabriel Preda, cu cele mai multe parade reușite, 8, în condițiile în care a fost și cel mai expus aruncărilor celor din Alpi, nu mai puțin de 29 la număr. 

Șapte atingându-și ținta din mâna interului stânga de 1,95 metri Lionel Mirdita, care luna viitoare va împlini 20 de ani, fiind vorba despre un exponent foarte izolat pe lista celor 11 marcatori ai Elveției dintre tinerii proveniți din familii care au ales Țara Cantoanelor în peregrinări de peste hotare – ceea ce nu este cazul de exemplu în fotbal, în care naționala helvetă abundă în naturalizați, un alt marcator pe această filieră fiind Sahin Rohat, cu un gol, cel pentru 8-6 la mijlocul primei reprize, în premieră două goluri avans pentru învingători.

Inițial, Dumitrescu și Stănescu i-au desprins pe români la 2-0, tot Dumitrescu dar și Bran menținând avantajul de două goluri, ca apoi Moldovan să preia pentru ultima oară conducerea pentru ”tricolori”, 5-4, Bote izbutind ultima egalare, la 6, în minutul 12. Se ajungea însă la 16-7, așa cum și spre finele părții secunde se cădea de la 24-23 la 33-25.

Ianus Dumitrescu, de la alb-violeți, a marcat 8 goluri din 14 aruncări, Călin Dedu izbutind 4 din 4, iar Ionuț Stănescu tot 4 goluri, dar din 8 aruncări, în vreme ce alți poliști, precum Alexandru Moldovan sau Antonio Bordeanu, au înscris de 3 respectiv două ori. Tot cu două goluri și bănățeanul Raul Bote, pe când alți ”violeți”, Robert Cîtu și Darius Bran, au punctat fiecare o dată, la fel Duță și Chirațcu.

Tot pentru conformitate, iată și seriile turneului final Euro U18 de luna viitoare din Muntenegru, așadar fără România dar și fără Elveția: (Grupa A) Germania, Islanda, Ungaria și Polonia; (Grupa B) Croația, Portugalia, Italia și Muntenegru; (Grupa C) Slovenia, Danemarca, Norvegia și Serbia; (Grupa D) Spania, Suedia, Franța și Insulele Feroe.

Pentru junii români sub 18 ani, o participare în august în una dintre seriile ”Diviziei B”, într-un format cu 8 naționale împărțite inițial în Grupa A, cu Belarus, România, Finlanda și Regatul Unit, respectiv Grupa B, cu Austria, Slovacia, Ucraina și Estonia. Sunt 3 asemenea serii, helveții sub 18 ani fiind spre exemplu implicați în cea dinLetonia, între 8 și 14 august, unde în Grupa A vor concura Macedonia, Letonia, Turcia și Kosovo, iar în Grupa B, Rusia, Elveția, Luxemburg și Belgia. 

Acest articol a fost publicat în Handbal și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


9 × = cincizeci patru

 


Ultimele articole din categoria Handbal: