România – Franța 21-31 în etapa a II-a din preliminariile Euro 2020

Reprezentativa de seniori a handbalului masculin românesc a pierdut și acasă în săptămâna de debut în noua campanie de calificare la turneul final al Campionatului European din 2020, și chiar mai drastic decât în urmă cu 4 seri în Portugalia, de la 21-13 pentru lusitani la 21-31 la Cluj cu campioana mondială la zi Franța, medaliată cu bronz la începutul acestui an la EHF Euro 2018.

Iar dat fiind și celălalt rezultat de astăzi din etapa a doua a Grupei 6 în preliminariile turneului final continental din anul 2020, și anume Lituania – Portugalia 23-24 (10-12) la Klaipeda, România a alunecat pe ultimul loc al seriei patrulater după o treime din parcurs, chiar și în urma balticilor, cu un handicap de 4 puncte în urma Franței și Portugaliei, autoare a câte două victorii în primele tot atâtea runde.

Nu mai puțin de 12 handbaliști au marcat sub Feleac pentru francezi, în frunte cu Caucheteux și Remili, autori a câte 6 goluri, în vreme ce pentru ”tricolori” cele mai multe reușite le-a avut barcelonezul naturalizat în primăvara lui 2017 și care în ianuarie va împlini 29 de ani, Javier Humet Gaminde, actualmente stelist după 3 sezoane la CSM București dar și două perioade începând din 2012 la constănțeni, intercalând în ediția 2013-2014 o trecere prin Franța, la Ivry.

Racoțea a înscris 4 goluri pentru naționala selecționată de Manuel Montoya, iberic și la debutul acasă pe banca României, Bujor și Ghionea contribuind cu câte 3 goluri, Csepreghi și Szasz cu câte două goluri iar Fotache și Căbuț cu câte unul fiecare. Polistul Cristian Fenici s-a numărat printre cei 6 jucători de camp care nu s-au înscris astăzi pe lista marcatorilor, în vreme ce Marius Sadoveac n-a fost convocat.

Gazdele au început foarte bine, înscriind primele 4 goluri consecutive în încurajările miilor de spectatori din ”Polivalenta” clujeană, iar Franța a replicat abia în minutul 11, după mai multe aruncări apărate dar și eliminări temporare în tabăra favoriților, însă la fiecare gol ulterior al celor de la Atlantic românii au ripostat cât se poate de prompt, cu reușite după 28 respectiv 31 de secunde, precum și puțin după un minut, semn al unei echipe de moral, căreia îi priește pe val. Se ajungea astfel la 7-3 în minutul 17, însă, ulterior, vizitatorii au punctat de 3 ori la rând în două minute și jumătate.

Pe superioritate numerică, ”tricolorii” s-au redesprins iar apoi au înscris din nou, 9-6, însă ”bronzul” european a preluat frâiele prin a marca de 3 ori la rând în nici un minut și jumătate, egalând la nouă în minutul 25. Și a mai punctat de încă 3 ori, după care a conservat avantajul în ultimele două minute și jumătate înaintea pauzei, 9-12.

Intrați la timp în matcă, învingătorii de joi ai Lituaniei cu 42-27 au punctat primii în repriza a II-a iar în minutul 37 ajungeau la un avans de 6 goluri, 10-16, aproape dublat deja până în minutul 49, 16-27, pe fondul unei noi părți secunde în regresie pentru România, precum miercuri în peninsula Iberică.

În consecință, finish fără istoric, 21-31, ceea ce obligă România să câștige ”dubla” cu Lituania de la începutul decade secunde din aprilie 2019, pentru a mai putea spera la eventualitatea prinderii locului secund în urma întâlnirilor finale din grupă din iunie 2019, acasă cu Portugalia și în Franța. De notat că doar primele două clasate în serii se califică direct la turneul final, precum și cele mai bune 4 naționale ca punctaj dintre cele 8 ocupante ale pozițiilor 3 în grupe.

Liberalizarea importurilor de jucători străini în Liga Zimbrilor joacă festa reprezentativei naționale, și pe fondul valurilor nu într-atât de înalte precum se preconiza care vin din urmă din structura juvenilă, aspecte completându-se reciproc într-un cerc vicios greu de rupt în condițiile unei viziuni sistemice dominată de interese pe termen scurt și de menținerea unui anumit șablon tip de abordare a activității, pe baza unor anumite strategii general convenite ca fiind de urmat.

Pentru francezi au mai înscris și Richardson de 4 ori, Grebille și Mem de câte 3, Fabregas și Mahe câte două goluri iar alți 5 jucători o dată.

În alte serii s-a jucat deja tot etapa secundă, și anume…

Grupa 2: Elveția – Serbia 29-24 și Belgia – Croația 25-30. Croații au 4 puncte iar elvețienii două, celelalte două naționale deținând câte unul fiecare.

Grupa 5: Finlanda – Belarus 20-27 și Bosnia și Herțegovina – Cehia 20-25. Cehia are 4 puncte iar Belarus și bosniacii, câte două.

Grupa 7: Slovacia – Rusia 21-22 și Italia – Ungaria 22-30. Maghiarii și rușii au câte 4 puncte.

Grupa 8: Insulele Feroe – Danemarca 17-35 și Ucraina – Muntenegru 29-24. Danezii au 4 puncte, ucrainienii două iar celelalte două naționale, câte unul.

S-a mai jucat astăzi tot în runda a doua Grecia – Muntenegru 28-26, egalându-se astfel la puncte în Grupa 3, cea a Islandei, dar și Letonia – Olanda 29-25 în Grupa 4, a Sloveniei.

Campionatul intern al elitei va reîncepe sâmbătă cu etapa a opta, SCM Politehnica Timișoara primind de la ora 17 vizita penultimei clasate fără victorie CSU din Suceava. Programul și clasamentul, pe coloana datelor tehnice.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Handbal și etichetat cu , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


9 − patru =

 


Ultimele articole din categoria Handbal: