România ia 7 la rând de la Croația și e eliminată

Unicul sol al sportului românesc de echipă la un turneu final într-un an crunt al lumii arenelor, naționala de handbal feminin, a ieșit deja din cursa calificării în semifinale încă de la primul hop al grupelor principale, semn al problemelor cronice ale jocului și spiritului colectiv pe terenurile carpatine, deficiențe exacerbate în 2020 de teama federală mult prea exagerată de a derula competițiile interne conform normalității tradiției încetățenite, dată pe improvizațiile întârziate și comprimate ”de alertă”. Efecte detectabile la Women’s EHF Euro 2020 sub forma a 3 înfrângeri în 4 apariții. În această seară, 25-20 (14-10) pentru surpriza în formă Croația, revenită de la 4-8 la 11-8 și apoi desprinsă decisiv la 17-11 după primele 6 minute din repriza a II-a.

România n-are prin tradiție palmares la turneul final al Campionatului European de handbal feminin, o singură medalie de bronz în 14 ediții, și nici nu se alinia cu mari speranțe în Danemarca, dar în această seară, la Kolding, i-a permis Croației semnarea celei mai clare victorii a sa în competiția în curs, una cu succese pe linie pentru adriatice.

De cealaltă parte, al doilea eșec consecutiv al ”tricolorelor” lui Bogdan Burcea tot cu numai 20 de goluri marcate, româncele fără puncte la startul grupei principale ca o premieră absolută – dat fiind înfrângerile din seria preliminară – rămânând tot la 0, pe când croatele, cu maximum de 4 din oficiu pe baza celor acumulate zilele trecute, precum Norvegia, defilează întins spre semifinale.

De fapt, uriașă diferență între cele 70 de goluri luate cu sine de norvegience din seria preliminară în grupa principală, față de cele numai 39 ale româncelor – minimum, o explicație a celui mai mic procentaj al eficienței între naționalele trecute de faza I, 48% raport al golurilor din totalul aruncărilor.

Nici o surpriză pe seară, ”tricolorele” cu o zi în plus de recuperare doar începând mai bine, ceea ce se remarca și luni contra norvegiencelor, pe care le-au condus la început de 3 ori cu un gol avans în eșecul cu 28:20 (13:13), dar continuând la fel ca în urmă cu 3 zile, în recul.

După un început ezitant și crispat de ambele părți, cu portarii la post, româncele au luat un avans însuflețitor prin ”dubla” Lorenei Ostase și golul lui Polocoșer, 7:3 în minutul 17, însă, spre deosebire de meciul cu Norvegia, căderea nu s-a mai produs în ultimele 10 minute, ci deja înaintea pauzei. Croația răsturna decisiv scorul de la 4-8 la 11-8 cu 7 goluri consecutive în nici 7 minute, semnate de Jezic – 3, golgheterul Blazevic și Larissa Kalaus – câte două fiecare.  

Avans și mai mare la pauză, 14-10. De fapt, ”tricolorele” izbuteau un singur gol prin Laslo într-un parțial de 10-1, cheie a primei reușite a elevelor lui Nenad Sostaric împotriva României la un turneu final european, după 4 eșecuri înregistrate la un handicap mediu de 6 goluri diferență.

Foto © Stanko Gruden / kolektiff / women2020.ehf-euro.com

Foto © Stanko Gruden / kolektiff / women2020.ehf-euro.com

Surpriza pe val și în formă de la Marea Adriatică și-a continuat șirul succeselor, după 24-22 cu Ungaria, 27-25 cu campioana mondială Olanda și 25-24 (14-14) alaltăieri (marți) cu sârboaicele plecate deja acasă.

Valentina Blazevic a marcat 7 goluri pentru învingătoare, pe când Jezic, Micijevic și Larissa Kalaus câte 4 fiecare, Croația impunându-se în ciuda unor retrageri din efectiv în comparație cu Euro 2018, împrospătările fiind din noul val cu potențial, dar și prin reveniri în lot.

La urma urmei, forul de la Zagreb a asigurat 9 etape de campionat în elita 1.HRL, selecționabilele provenind tocmai din întrecerea internă cu jocuri de regularitate în mână, pe când Liga Florilor s-a rezumat la 6 etape dintre care patru comprimate în turneul din 29 octombrie în 3 noiembrie. Discontinuitate, lipsă de ritmicitate.

România, care în grupă a înregistrat golaverajul 67-74, opintindu-se pe faza ofensivă, n-a ținut pasul nici astăzi, Cristina Neagu înscriind de 6 ori din 11 aruncări, iar Buceschi 5 goluri din 7 aruncări, pe când Ostase 3 din 5 iar Polocoșer și Seraficeanu câte două, Iuganu și Laslo un gol fiecare.

Rămân aparițiile de palmares de luni și marți cu Ungaria și Olanda, dar semifinalele s-au dus, ceea ce era cumva previzibil dinaintea competiției.

În cealaltă grupă principală de 6, abordată de Rusia și Franța cu câte 4 puncte, gazda Danemarca având două iar Suedia și Spania câte unul, rusoaicele au câștigat meciul de debut, 24-23 cu Muntenegru.

La masculin, Liga Zimbrilor va programa miercuri 16 decembrie antepenultima etapă a turului, tot sub formă de turneu, în Sepsi Arena, rundă a XIII-a în care SCM Politehnica va juca de la 15:45 cu CSM Făgăraș. Ultimele rezultate și programul viitor, pe coloana clasamentelor. 

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Handbal și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


doi × 3 =

 


Ultimele articole din categoria Handbal: