Eliminată cu nici 24 de ore înainte din cursa pentru calificarea în semifinale prin eșecul la limită în fața Muntenegrului, România a încheiat în această seară cu o înfrângere participarea la turneul final EHF Euro Women 2022, sfârșind pe locul 6 și ultimul una dintre grupele fazei principale a competiției, precum la ediția trecută. Aidoma bilanțului din turul inițial, în care au cedat Franței iar Olandei la limită, dispunând în schimb la scor de gazda Macedonia, ”tricolorele” au mai înregistrat două insuccese și în faza secundă, triumfului la limită cu Spania urmându-i eșecurile de ieri și astăzi cu muntenegrencele și Germania, înfrângere în întâlnirea de la ora 16:30 de la Skopje care a pus capac și slabelor speranțe la prinderea unicului joc de clasament pentru pozițiile 5-6: 28-32 (14-16) cu nemțoaicele.
În condițiile în care Franța și Muntenegru erau deja virtual calificate în această ordine în semifinale de pe primele două locuri ale grupei hexagon, întâlnirea dintre România și Germania a fost una a codașelor cu câte două puncte, pentru evitarea ultimului loc în serie, dar și cu vedere spre disputa pozițiilor 5-6 în ierarhia finală, în funcție de jocul rezultatelor partidelor următoare, și anume Olanda – Muntenegru și Franța – Spania.
Româncele au început mai bine, desprinzându-se la 3-0 iar apoi conservând avantajul, 6-3 în minutul 9, prin golurile lui Badea și Neagu – câte două fiecare, respectiv Pristaviță și Dindiligan, însă Germania a răsturnat apoi decisiv scorul, cu 7 goluri consecutive până la 6-10 în minutul 16, Bolk, Stockschlader și Grijseels înscriind câte două fiecare.
Ulterior, cu toate strădaniile ”tricolorelor”, apropiindu-se prompt în câteva minute la un singur gol diferență, apoi în câteva rânduri la două goluri deficit în repriza a II-a, selecționabilele lui Florentin Pera n-au mai reușit să le egaleze pe nemțoaice, desprinse, precum în prima parte, tot în minutele de la mijlocul reprizei secunde, de astă dată și mai clar, la 21-26.
Deși ieri seară a jucat mai târziu, având așadar mai puțin timp la dispoziție până la startul celei de-a doua întâlniri în zile consecutive, Germania a făcut-o mai degrabă cu gândul la meciul cu România, nemțoaicele neavând nici o șansă în fața Franței, excelând din nou în defensivă, 29-21, pe când ”tricolorele” s-au dăruit total împotriva Muntenegrului, totul sau nimic pentru forțarea intrării în semifinale, cedând la limită un duel de-a dreptul epuzant, 34-35 (18-18) cu ex-iugoslavele, redresate la Skopje după ce cu o seară înainte se înclinau sever în fața Franței, cu 27-19.
A fost al treilea meci al României decis la limită la turneul final, după eșecul la debut în fața Olandei și acel 28-27 (12-11) victorios vineri în ultima secundă cu Spania, ”tricolorele” trecând în premieră în avantaj în fața muntenegrencelor după mijlocul primei reprize, 12-11 în minutul 18, și preluând apoi adesea avantajul, însă până la un punct, cedând pe final de la 29-28 în minutul 51 la 29-31.
Toate eforturile titanice de marți s-au resimțit peste nici 24 de ore, iar chiar dacă româncele s-au redresat rapid în fața Germaniei, micșorând handicapul la 10-11 în minutul 20 prin golurile lui Bazaliu, Pintea și Pristaviță, nemțoaicele s-au redesprins la rândul lor grație lui Grijseels, Maidhof și Smith, 15-12.
La care Crina Pintea era eliminată temporar în minutul 22, a treia oară ”tricolorele” în inferioritate numerică, nemțoaicele însă deloc, Germania fructificând în schimb până atunci ambele aruncări de la 7 metri, fără ca elevele lui Pera să beneficieze de vreuna.
Înscriind pe de altă parte ultimul gol al reprizei I, prin Grozav, 14-16.
Însă nemțoaicele au marcat în schimb primele în partea secundă, iar Bolk le-a menținut apoi la 3 goluri diferență, Neagu revenind cu gol, 19-21 în minutul 40, de fapt goluri consecutive – cel din minutul 42 fiind cu numărul 300 pentru bucureșteancă la turneul final, un record absolut la ”Euro” atât la semicercul feminin cât și la cel masculin, dar și replica Germaniei fiind și mai consistentă, prin Schmelzer, Bolk și Grijseeles, 21-26 în minutul 46.
”Tricolorele” s-au străduit să rămână în joc dar Neagu a ratat la 24-28, în minutul 52, la care Germania, care fructificase până atunci toate cele 5 aruncări de la 7 metri, a solicitat timp de odihnă, sfernic bun pentru a conserva în totalitate avantajul: 28-32.
Așadar minutul și golul într-un meci oficial tranșat de nemțoaice după reprize identice ca scor, precum de dată recentă în amicalul de pregătire din Ungaria, Alina Grijseels înscriind de 8 ori și fortificându-și statutul de principală marcatoare a turneului final, cu 43 de goluri în 6 partide. Cristina Neagu a punctat de 7 ori, Grozav 6 goluri, Pristaviță și Badea câte 4 goluri, Dindiligan 3 iar Bazaliu și pivotul Pintea câte două.
Semnificativă a fost și victoria codașei celeilalte serii hexagon, Ungaria, care, dispunând cu 29-25 la Ljubljana de gazda Slovenia, nu doar că i-a retezat ultimele speranțe pentru calificarea în semifinale, adjudecată implicit de Danemarca, dar a și condamnat România la repetarea celei mai modeste sale clasări în totalul celor 14 participări, locul 12, precum la ediția trecută.
De fapt, româncele au reușit o singură victorie clară, 22-31 cu gazda Macedonia, cel de-al doilea succes, de vineri, cu ibericele, fiind rod al aruncării de la distanță a lui Bazaliu în ultima secundă, cu concursul portarului Spaniei, mingea pe centru deviindu-i din palme sub bară, căci în rest s-au înregistrat înfrângeri, în primele două respectiv ultimele două apariții la Skopje, ”tricolorele” pe același teren întreg turneul final. Dar dezavantajate în schimb ca program în grupa principală, având de așteptat de vineri până marți pentru o nouă apariție.
O participare totuși în nota așteptărilor, ținând cont de treptata alunecare a naționalei în plan secundar în raport cu interesele grupului de forță al formațiilor de club din Liga Florilor – axate pe importuri și rezultate imediate, un Vanity Fair la semicerc cu tente artificiale. Consecințele fiind vizibile prin prisma rezultatelor ”tricolorelor” la nivel internațional. S-a cam destrămat și aura din jurul reprezentativei de handbal feminin, cea cu o singură clasare pe podium la europene în 14 apariții, pe locul 3, iar astfel România chiar nu mai are vreo selecționată competitivă la vârf pe scena continentală în sporturile de echipă, și normal însă la incapacitatea oamenilor de pe aceste meleaguri de a manifesta un sănătos spirit colectiv, individualismul fiind la putere în nația ”caprei vecinului”.
A fost totodată și un turneu atipic prin prisma criteriului de selecție impus discreționar de EHF, și anume acela ca participanții să fie înțepați cu serul dozei astfel denumită ”booster”, ceea ce a dus la fireasca renunțare din partea unor handbaliste, conștiente că n-are niciun rost să încuviințeze un veritabil șantaj, preferând să-și apere sistemul imunitar, decât să răspundă afirmativ unor impardonabile constrângeri și să facă implicit jocul pervers al modificării genetice a speciei umane și împingerii acesteia spre transhumanism. Opoziția la tentativa criminală de alterare și decimare a naturaleții vieții pe pământ constituie actualmente o net mai mare miză decât orice joc cu mingea mică, la urma urmei doar un joc. Au fost potențiale selecționabile ale României care au declinat așa-zisa ”vaccinare” cu ”booster”, cu specificația că nu este nici pe departe vorba despre o vaccinare propriu-zisă, după canoanele unui asemenea act medical, ci cu totul altceva, neîmpărtășit populației.
Altfel, campioana continentală Norvegia era la rândul ei cu biletele asigurate pentru semifinale din fruntea celeilalte serii, încă înaintea etapei finale de astăzi în faza principală a grupelor, urmând a întâlni Muntenegru pentru un loc în finală. În vreme ce Franța va înfrunta Danemarca, după ce întâlnirea pentru locurile 5-6 va opune Olanda și Suedia.
*În campionatul intern, SCM Politehnica va juca sâmbătă de la ora 18 în ultima deplasare din turul Ligii Zimbrilor, la CSM Constanța, urmând a se relua și turul primelor două divizii feminine. Ultimele rezultate, programul viitor și clasamentele, pe coloana datelor tehnice. (foto: ehfeuro.eurohandball.com)