România spulberată până la pauză dar încă în cărți

Suedia și-a permis să joace a doua jumătate a aparițiilor din grupa de calificare la turneul final al Campionatului European de handbal masculin din ianuarie 2022 în doar câteva zile săptămâna aceasta, miercuri la Sibiu, vineri în restanța de la Podgorica și duminică pe teren propriu cu Kosovo, dar scandinavii și-au asigurat deja biletele încă de pe Cibin, detașându-se de România chiar din prima repriză, 3-11, diferență înregistrată și la final, 23-31 (7-14). Paradoxal, deși sunt la a doua înfrângere consecutivă acasă respectiv la al treilea meci succesiv fără victorie, ”tricolorii” mai pot încă spera…

În tot cazul, a fost al treilea cel mai categoric scor consemnat în Grupa 8 în întâlnirile primelor 5 etape, depășit doar de acel 16-30 înregistrat în runda a doua între Kosovo și Suedia, respectiv de un 36-27 în România – Muntenegru în aceeași etapă secundă.

Două meciuri mai sunt programate vineri și 15 duminică la finele fazei grupelor principale din preliminariile EHF Euro 2022, dar 12 dintre cele 20 de bilete pentru turneul final maghiaro-slovac sunt deja adjudecate, de Serbia și Franța din Grupa 1, Germania din Grupa 2, Rusia din Grupa 3, Portugalia și Islanda din Grupa 4, Slovenia (Grupa 5), Norvegia și Belarus din Grupa 6, Danemarca și Macedonia din Grupa 7 și Suedia din Grupa 8 – una dintre cele mai accesibile, toate deja calificate, pe lângă gazdele Ungaria și Slovacia dar și Spania – câștigătoare în 2020, respectiv Croația, vicecampioană europeană.

Ar mai fi așadar 8 locuri de disputat, incluzându-le pe cele 4 ale naționalelor de pe locul 3 cu cel mai bun punctaj împotriva primelor două clasate. În Grupa 8, Suedia s-a detașat cu 8 puncte din 4 jocuri – maxim, urmată de Muntenegru cu 4 puncte din 4 jocuri, România cu 3 puncte din 5 jocuri și Kosovo – 3 p (4 j). Miercuri s-a mai jucat şi Kosovo – Muntenegru 22-27, vineri fiind programat Muntenegru – Suedia iar duminică 2 mai Muntenegru – România şi Suedia – Kosovo.

România a fost învinsă cu 23-31 (7-14) de suedezi în sala Transilvania din Sibiu, scandinavii marcând opt goluri la rând la mijlocul primei părți, până la 3-11 în minutul 22, dar mărindu-și și mai mult avansul spre mijlocul părții a doua, la 13 goluri, 11-24 în minutul 42. 

Javier Humet și Mihai Asoltanei au marcat cele mai multe goluri, câte 6 pentru reprezentativa selecționată de Rareş Fortuneanu, Călin Căbuţ și sânmiclăușeanul Andrei Buzle înscriind câte 3, Adrian Rotaru două iar Răzvan Gavriloaia, Gabriel Dumitriu și Nicuşor Negru câte unul. Niclas Ekberg a fost golgheterul meciului, cu 7 reușite, completat de la nordici de Hampus Wanne cu 5 goluri și Albin Lagergren și Fredric Pettersson cu câte 4. De remarcat că a fost mai strâns în turul din noiembrie 2020, 33-30 pentru Suedia la Partille.

România deține încă șanse de calificare, în funcție însă de prestațiile Muntenegrului pe teren propriu. Ultima participare a naţionalei României la un turneu final de Campionat European de handbal masculin pentru seniori a fost acum peste două decenii, în 1996, la ediţia organizată de Spania, la care prima reprezentativă a încheiat pe poziţia a noua. Campionatul European din 2022 va fi cel de-al doilea cu 24 de participante. 

De semnalat și că partida de la Sibiu a fost una aniversară, marcând 100 de ani de la desfășurarea primului meci de handbal de pe teritoriul României, pe același teren. Astfel, cu prilejul serbărilor de sfârşit de an şcolar, în 17 iunie 1921, pe stadionul mare din Sibiu a avut loc un joc demonstrativ de handbal între elevii profesorului Wilhelm Binder, care a oficiat meciul şi în calitate de arbitru.

 

Acest articol a fost publicat în Handbal și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


4 + cinci =

 


Ultimele articole din categoria Handbal: