Sadoveac, din Sala 2 la Mondialul suedez

Antrenamentul cu junioarele IV s-a încheiat şi profesoara Florica Gallovits se reuneşte în micul vestiar cu colegi de catedră din secţia de handbal a Liceului cu Pregătire Sportivă Banatul din Timişoara. Firul discuţiei se leagă de la cooptarea a trei vârfuri de generaţie lansate de-aici în lotul României pentru Campionatul Mondial masculin din 12-30 ianuarie, în Suedia, dintre care unul, Alexandru Şimicu (în foto) e component al Politehnicii Timişoara.

Cristian Fenici, născut în 1986 şi adus la LPS Banatul de la Buziaş, Marius Sadoveac, născut în ´85, şi Alexandru Şimicu (1988), sunt printre cei 18 mundialişti, o dovadă a calităţii şcolii de antrenori locală şi a pregătirii efectuate aici cu juniorii. „Nu ştiu să fie vreun Liceu cu Pregătire Sportivă în ţară care să aibă 3 jucători crescuţi şi lansaţi sfârşind în acest lot de Mondial”, spune Dan Dumitru, unul dintre cei 13 profesori specializaţi pe handbal la LPS Banatul, unde antrenează o grupă de copii de clasele a III-a şi a IV-a, născuţi în anii 2000 şi 2001.

„Raportat la condiţiile de pregătire, e o performanţă extraordinară”

Marius Sadoveac, selectat de LPS Banatul pe cînd trecea în clasa a V-a, de la Şcoala Generală 2 la Liceul Energetic, şi actualmente senior la HCM Constanţa, este un bun exemplu în acest sens. La fel cu Cristian Fenici, de la Buziaş, iniţiat în handbal de fosta jucătoare Cojocăriţa, şi care după cîţiva ani la Politehnica a ajuns la bănăţenii Reşiţei, de la UCM.

„De fapt, LPS oferă din fiecare generaţie lansată în medie doi jucători loturilor naţionale, ceea ce, raportat la condiţiile de pregătire, este o performanţă extraordinară”, continuă Dumitru, care activează ca antrenor asistent atât la garnitura secundă a Politehnicii, ce activează în liga a doua, „axată pe generaţia care am crescut-o aici un ciclu întreg, din clasa I până într-a XII-a”, cât şi la Lotul Olimpic cantonat la Sighişoara, de generaţia 1992-´93, unde a fost investit în luna septembrie.

Între „olimpicii” de la Sighişoara se regăseşte şi Daniel Beşliu, un mai proaspăt produs al şcolii LPS Banatul, vîrf de lance al „unei generaţii timişorene mai competente pe plan naţional”, dintre care Şimicu, Alexandru Macovei, Câmpan şi portarul Tcaciuc au reprezentat România în 2009 la Campionatul European de juniori.

„În fiecare an LPS Banatul ajunge la turneele finale naţionale de juniori”, intervine şi Maria Cornelia Disici, antrenoare a juniorilor I, din a cărei grupă au fost în acest final de an în vederile lotului naţional de juniori Alexandru Macovei şi Alin Ailoaiei. „Iar la băieţi nu ştiu an fără turneu semifinal, în condiţiile în care suntem singurul liceu vocaţional din judeţ”, completează Adriana Hajdu, antrenoare a grupei de fete 2000-2001, care îmi pomeneşte despre lansarea turneului „Prietenii semicercului”, despre care citiţi în plus în subştirea cu link pe interfaţă a acestui articol.

Moment în care antrenorii de juniori îmi mărturisesc un aspect dificil al procesului de selecţie: „Din păcate, sunt părinţi care îşi închipuie că e o treabă neserioasă, fiind pe gratis. Neîncrederea îi opreşte pe unii din a-şi lăsa copiii la handbal ori, dacă totuşi o fac, mentalitatea e <ah, dar n-am pierdut nimic dacă nu merge la antrenament>”. Iar pe lângă asemenea părinţi, mai sunt şi profesori de sport din şcoli nu neapărat interesaţi şi cooperanţi: „Te duci prieteneşte, să-ţi înlesnească accesul la un potenţial talent, care ar merita să fie îndrumat şi promovat. <Uite, aş avea în clasa cutare, dacă sunteţi interesaţi, e vorba despre o fată…> Dar credeţi că aşa procedează!?”

„N-are cum să-ţi ajungă pentru pregătire norma noastră de 18 ore”

Produsul finit, jucătorul de Mondial, e iniţial selecţionat dintr-o şcoală, la vîrsta primară, învăţat ABCul handbalului şi apoi intruit cu migală şi răbdare la LPS Banatul

Interesul LPS Banatul este ca elevii cu cel mai mare potenţial sportiv să ajungă la acest liceu vocaţional, generând un conflict cu tendinţa instituţiilor de învăţământ de a-şi proteja proprii copii, în condiţiile în care pentru fiecare în parte se alocă anual o sumă de bani. LPS poate oferi absolvenţilor clasei a XII-a un atestat ce le serveşte pentru libera practică drept instructor de fitness, pe când alte licee sunt adevărate rampe de lansare spre cariere lucrative.

„Comparativ cu profesorii de sport din licee, ne putem declara nedreptăţiţi şi suntem pe undeva nemulţumiţi. Iar dovada responsabilităţilor noastre aici este că mulţi fug la o adică de asemenea posturi. De ce? Pentru că dacă n-ar face-o din pasiune, cu un dram de nebunie, n-ar avea nici un avantaj, măcar sufletesc. Ei profesează de luni pînă vineri, fără stres, nervi şi mai ales fără competiţiile din weekend, pentru care contribuţia noastră e benevolă. N-are cum să-ţi ajungă cele 18 ore, norma noastră aici ca profesori de sport, în condiţiile în care toţi antrenăm în general cam două grupe de vârstă şi mergem la competiţii”, se completează reciproc profesorii.

„Pe bancă eşti cîntărit prin prisma scorului”

Adriana Hajdu pune punctul pe i spunând că principalul scop al LPS este „formarea jucătoarelor, în obiective pe termen lung, iar când există măcar un minim de convocări la loturile naţionale, înseamnă că munca noastră dă roade şi ar trebui privită ca atare”. Dan Dumitru, amintind de Marius Sadoveac, pe care l-a pregătit timp de 6 ani la LPS, de unde a ajuns sub „tricolor”, spune că în baza legislaţiei un antrenor de merit ar fi răsplătit cu beneficii pecuniare, gradaţia de merit cu 25% spor la salariu pentru un jucător lansat de lot Mondial fiind însă retrasă după doar 4 ani.

Un alt inconvenient pentru antrenorii de juniori este că, odată vârfurile promovate la loturi, propriile lor echipe rămîn slăbite, descompletate, devenind vulnerabili judecăţilor în baza rezultatelor imediate: „Ştii cât valorezi, ce tineri ai lansat, dar pe bancă te loveşti inevitabil de situaţia de a fi cîntărit şi prin prisma scorului. Iar cum în sportul actual mai ales banul vorbeşte, trebuie să fii cu două clase mai sus decît adversarii pentru a-ţi apropia succesul”, spun antrenorii.

„Timişoara a fost omisă din proiectul cu construirea a 400 de săli”

Însă cea mai acută problemă în opinia antrenorilor de handbal cu care am discutat la LPS Banatul este absenţa unor săli de sport propice desfăşurării pregătirilor şi competiţiilor handbalistice în Timişoara. „Suntem poate unicul Liceu cu Pregătire Sportivă din ţară care nu avem o sală de sport în toată regula. Anul trecut ne antrenam două echipe pe o jumătate de teren, fără exagerare, în micuţa sală din această clădire”, explică Dan Dumitru.

Mai nou, noroc cu „balonul”, amplasat în spatele corpului de clădire găzduind sălile liceului, şi care este încălzit începând cu acest sezon rece, altfel înghesuiala pentru cele două poziţii pe zi în săliţă fiind un factor de stres. LPS Banatul a închiriat 48 poziţii pe lună, achitând în baza unui contract o chirie de 6.300 lei, pentru ca grupele de handbal să se antreneze în sala complexului Banu Sport, din preajmă, o altă variantă fiind sala din Giroc.

Dar tocmai aici răbufneşte frustrarea antrenorilor de la LPS. „S-au construit între acele 400 săli de sport ale unui proiect guvernamental trecut şi câteva în Timiş, în localităţi limitrofe Timişoarei şi nu numai. Dintre care unele sunt cu lacăt, nefăcând faţă cheltuielilor de întreţinere, lăsând la o parte că au fost ridicate fără a lua în seamă handbalul, suprafeţele de joc fiind prea înguste. S-a ajuns la situaţia ca Federaţia să opteze pentru a le omologa şi a se juca pe ele, deşi ar fi neregulamentare prin alte părţi. Iar nouă, ca liceu de profil, ne-a fost refuzat un cadru de normalitate pentru antrenamente şi drept sursă de venituri. Dar ce să mai spunem dacă întreaga Timişoara a fost omisă în acel proiect!? Iar capac la toate Primăria nu s-a sesizat că prin scoaterea Sălii 2 din circuitul sportiv, fie şi aşa cum era ea, am rămas şi mai descoperiţi la acest capitol! Să mai amintim că generaţia lui Marius Sadoveac s-a antrenat acolo iar acum Marius merge cu România, ca produs al LPS, la Campionatul Mondial?”

Ne despărţim cu senzaţia că ar mai fi multe de spus. Şi nici n-am vorbit cu alţi antrenori ai secţiei, printre care Lucian Vasilache la juniori II băieţi, Daniela Tomaniycska la juniorii III, Vasile Fărcaş la junioarele mari, Cornel Jude la junioarele II şi Cosmin Zgârdea la cele mici.

Acest articol a fost publicat în Handbal și etichetat cu , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


patru − = 3

 


Alte articole legate de acest subiect: