Echipa de handbal fete a Universităţii ducea Timişoara şi semicercul românesc în primele luni ale anului 1973 în finala celei de-a XII-a ediţii a Cupei Campionilor Europeni, echivalent al Ligii Campionilor de astăzi, ultim act în care era învinsă de Spartak Kiev, devenită atunci, pentru a patra oară la rînd, cîştigătoare a supremului trofeu continental la nivel de cluburi feminine. www.sporttim.ro rememorează în aceste săptămîni, din arhiva vremii, paşii elevelor lui Constantin Lache în fazele finale ale C.C.E. din ´73, ajungînd astăzi la episodul cu numărul VII din campania “Salvaţi Universitatea!”, dedicat turului semifinalei continentale.
Vă veţi întreba poate ce reprezintă campania “Salvaţi Universitatea!” şi ce caută în contextul rememorării marii performanţe din 1973, cotidianul nostru încercînd şi prin aducerea în discuţie a actualităţii să atragă atenţia opiniei publice locale şi să o sensibilizeze şi pe mai departe în privinţa tristei şi ingratei situaţii din ultimii ani a echipei feminine a Universităţii, ocupantă a penultimului loc în ierarhia la zi a seriei vestice a ligii secunde de handbal, cu 13 înfrîngeri şi golaveraj -139, aflată într-o cu atît mai nefericită postură în comparaţie cu reuşitele cîndva multiplei campioane naţionale a României.
Subfinanţată, neglijată şi ca o a cincea roată la căruţă la C.S. Universitatea, pentru a nu mai vorbi în întregul sportului timişorean, în care se zbate într-o cruntă mediocritate şi ignoranţă, continuatoarea multiplei campioane de altădată merită cu siguranţă o soartă mai bună.
Sub titlul „În semifinalele C.C.E. de handbal feminin, Universitatea Timişoara a obţinut un merituos rezultat de egalitate cu S.C. Leipzig: 9-9!”, <Sportul> consemna în ediţia sa din urmă cu exact 40 de ani corespondenţa telefonică trimisă de Hristache Naum din oraşul fost est-german începînd prin a menţiona faptul că „desfăşurat astă-seară (ieri – n.n.), meciul tur dintre Universitatea Timişoara şi S.C. Leipzig, contînd pentru semifinalele C.C.E. de handbal feminin, s-a încheiat cu un rezultat bun pentru campioana ţării noastre. La capătul celor 60 de minute de joc în compania redutabilei campioane a R.D. Germane – care cuprinde mai multe jucătoare din echipa campioană a lumii – echipa timişoreană a reuşit să obţină un rezultat de egalitate, 9-9 (după ce la pauză condusese cu 5-4) ! Cu acest rezultat, campioanele ţării noastre cuceresc o bună şansă de calificare în finala prestigioasei competiţii continentale, şansă care trebuie însă materializată printr-o victorie în meciul retur, programat la 17 martie, la Timişoara.
Dar, peste sentimentul satisfacţiei se aşează cel al amărăciunii, pentru că Universitatea Timişoara ar fi putut cîştiga meciul, şi încă la o diferenţă confortabilă! Dacă n-a făcut-o, vina o poartă în primul rînd echipa: pase greşite în atac, neatenţii în apărare, frica de a şuta la poartă chiar şi în momentele favorabile. Spunem aceasta tocmai pentru a preveni echipa în vederea meciului retur, care nu este deloc uşor.
Fără discuţie, o contribuţie nedorită la stabilirea pe tabela de mar-
(continuare în pag. a 4-a)
(Urmare din pag. I)
-caj a unei egalităţi inexistente pe teren au avut-o şi cei 2 arbitri. Lăsîndu-se influenţaţi de public, ei au avantajat net formaţia gazdă, dictînd 6 faulturi în atac echipei noastre – în interval de 15 minute – cînd evident nu era aşa, validînd handbalistelor din Leipzig goluri înscrise din semicerc şi eliminînd mai multe jucătoare timişorence.
Universitatea a aplicat în general o tactică bună, de temporizare a jocului, de căutare laborioasă şi eficientă a culoarelor de şut favorabile. La începutul reprizei a II-a s-a lăsat copleşită, însă, de supărarea produsă de arbitrajul părtinitor şi n-a mai reuşit să se impună cu aplombul din prima parte a întîlnirii. Jucătoarele şi-au revenit totuşi spre sfîrşit, cînd, datorită manevrelor abile ale Ibadulei, şi-au asigurat un preţios rezultat de egalitate”.
***
Universitatea Timişoara încheia pe penultimul loc, al şaptelea, ediţia 2010-2011 a seriei vestice în liga secundă de handbal feminin, cu linia de clasament 26 8 0 18 833-941 16 puncte, respectiv ultima în sezonul trecut, pe poziţia a opta, cu palmaresul 22 2 4 16 510-645 5 puncte, nici la ora actuală nefiind poziţionată mai strălucit, ci pe poziţia a 12-a. Actuala echipă a Universităţii va primi duminică la ora 13 vizita lui CSM Bistriţa, într-un joc din cadrul rundei a XVIII-a a Diviziei A, Seria B. Oltchim Râmnicu Vâlcea va evolua sîmbătă la ora 16 în Rusia, cu Zvezda Zvenigorod, în etapa a IV-a a Grupei 2 în Liga Campionilor la handbal feminin, competiţie continuatoare a Cupei Campionilor Europeni de altădată.