Salvaţi Universitatea! „U” Timişoara, 40 de ani de la jucarea finalei Cupei Campionilor Europeni. Episodul III

După ce zilele trecute rememoram victoria din ianuarie ´73, în urmă cu 40 de ani, a universitarelor Timişoarei în dauna danezelor, în sala „Olimpia”, în antepenultimul act al Cupei Campionilor Europeni, astăzi ne întoarcem puţin pe firul istoriei, pentru a reaminti şi care au fost sezoanele începerii dominaţiei bănăţencelor pe plan intern, sub bagheta profesorului Constantin Lache, de unde avea să se ajungă ulterior la postura de vicecampioane continentale. Aşadar, episodul III al campaniei “Salvaţi Universitatea!”…

Din arhiva vremii: Universitatea Timişoara, campioană naţională în handbalul feminin românesc

www.sporttim.ro rememorează în aceste săptămîni, din arhiva vremii, paşii elevelor lui Constantin Lache în fazele finale ale C.C.E. din ´73, cînd echipa de handbal fete a Universităţii ducea Timişoara şi semicercul românesc în finala celei de-a XII-a ediţii a Cupei Campionilor Europeni, echivalent al Ligii Campionilor de astăzi, ultim act în care era învinsă de Spartak Kiev, devenită atunci, pentru a patra oară la rînd, cîştigătoare a supremului trofeu continental la nivel de cluburi feminine.

Deceniile au trecut iar la ora actuală garnitura Universităţii se pregăteşte dintr-o foarte nefericită postură de debutul în returul seriei vestice a ligii secunde, pe care tocmai s-a înălţat un loc prin… retragerea din competiţie a uneia dintre grupările piteştene, debut ce va avea loc duminică la ora 11, în sala „Constantin Jude”, contra concitadinei Clubul Sportiv.

Vă veţi întreba poate ce reprezintă campania “Salvaţi Universitatea!” şi ce caută în contextul rememorării marii performanţe din 1973, cotidianul nostru încercînd şi prin aducerea în discuţie a actualităţii să atragă atenţia opiniei publice locale şi să o sensibilizeze şi pe mai departe în privinţa tristei şi ingratei situaţii din ultimii ani a echipei feminine a Universităţii, mai mereu codaşă în seria vestică a ligii secunde de handbal fete.

Subfinanţată, neglijată şi ca o a cincea roată la căruţă la C.S. Universitatea, pentru a nu mai vorbi în întregul sportului timişorean, în care se zbate într-o cruntă mediocritate şi ignoranţă, continuatoarea multiplei campioane de altădată merită cu siguranţă o soartă mai bună.

“U” ridica ştacheta foarte, foarte sus în urmă cu 4 decenii, pe fondul preluării conducerii tehnice a echipei feminine studenţeşti de către profesorul Constantin Lache, care ducea la imediata câştigare a campionatului naţional, ediţia 1967/1968, postură din care universitarele aveau să se alinieze la start şi să-şi adjudece competiţii amicale internaţionale în primăvara lui ´69, ca un preambul al bunelor prestaţii din eurocupe.

Astfel, imediat după ce se impunea în primăvara lui ´69 în turneul de 6 echipe de la Bratislava, Universitatea îşi continua periplul prin blocul est-european, cîştigînd şi patrulaterul de la Zagreb, în fosta Iugoslavie, conform consemnării din cotidianul “Drapelul roşu”, într-o ediţie a sa din aprilie 1969: „Campioana ţării, Universitatea Timişoara, după turneul internaţional de la Bratislava, a participat în zilele de 10-11 aprilie la un turneu organizat de Lokomotiv Zagreb, cu ocazia celei de-a XX-a aniversări de la înfiinţarea clubului. Avînd o comportare bună, campioana României a reuşit să-şi ia revanşa asupra campioanei Iugolslaviei, cîştigînd trofeul pus în joc. Universitatea a învins pe Trejevska Zagreb cu 12-8 şi, în finală, pe Lokomotiv Zagreb, cu 11-9 (4-5). În celelalte partide au fost înregistrate următoarele rezultate: Lokomotiv Zagreb – S.C. Greven (R.F. a Germaniei) 12-4 şi Trejevska Zagreb – S.C. Greven 13-8. Clasamentul final: 1. Universitatea Timişoara; 2. Lokomotiv Zagreb, 3. Trejervska, 4. SC Greven”.

Recunoaşterea internaţională a handbalistelor Timişoarei s-a conturat în urma dobîndirii supremaţiei pe plan intern, sceptru de putere păstrat pe parcursul deceniului opt, la care face referire şi prezentarea inclusă în cadrul Proiectului Banaterra – Enciclopedia Banatului, conform semnăturii lui Vali Corduneanu, din Agenda (octombrie 2007): “[…] Constantin Lache a cucerit 8 din cele 10 titluri naţionale la handbal feminin cu Universitatea Timişoara în perioada care începe acum 40 de ani (1968-1978), prima ediţie a Cupei României (1978) şi a pierdut finala Cupei Campionilor Europeni (1973), în dauna superechipei antrenată de celebrul Igor Turcin, Spartak Kiev, deţinătoare a 10 trofee C.C.E. în 20 de ediţii.

Urmează o perioadă extrem de bogată în rezultate, cheia sucesului, în opinia tehnicianului fiind pregătirea temeinică (intelectuală, fizică, tehnico-tactică) asigurată de şcoala sportivă (Liceul 4): titlurile naţionale din campionatele 1968/1969, 1969/1970, 1971/1972, 1974/1975,1975/1976, 1976/1977, 1977/1978; Cupa României (1978); locul II în ediţiile 1970/1971, 1972/1973; locul III- 1981/1982; locul V – 1978/1979, 1980/1981; locul VII – 1979/1980, culminând cu calificarea în finala Cupei Campionilor Europeni din anul 1973, pierdută, la Bratislava, cu scorul de 8-17 în faţa echipei Spartak Kiev. Anterior depăşise echipa italiană Staos Pessacati (prin neprezentare), FIF Copenhaga (13-10 şi 11-8) şi SK Leipzig (7-7 şi 9-9, datorită golurilor mai multe marcate în deplasare)”.

* În episodul IV, zilele viitoare, despre succesul repurtat de Universitatea în jocul retur al sferturilor de finală ale Cupei Campionilor Europeni 1972-1973, în Danemarca.

Acest articol a fost publicat în Exclusiv, Handbal și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


× 4 = treizeci sase

 


Ultimele articole din categoria Exclusiv: