Salvaţi Universitatea! „U” Timişoara, 40 de ani de la jucarea finalei Cupei Campionilor Europeni. Episodul II

Continuăm cu al doilea episod din campania „Salvaţi Universitatea!”, punctînd momentul victoriei handbalistelor de la „U” în turul sferturilor de finală ale Cupei Campionilor Europeni, în ianuarie ´73, în „Olimpia”. Echipa feminină a Universităţii ducea Timişoara şi semicercul românesc în primele luni ale anului 1973 în finala celei de-a XII-a ediţii a C.C.E., echivalent al Ligii Campionilor de astăzi, ultim act în care era învinsă de Spartak Kiev, devenită atunci, pentru a patra oară la rînd, cîştigătoare a supremului trofeu continental la nivel de cluburi feminine. www.sporttim.ro rememorează în aceste săptămîni, din arhiva vremii, paşii elevelor lui Constantin Lache în fazele finale ale întrecerii.

(Handbalistele Universităţii Timişoara, multiple campioane ale României, la ora finalei Cupei Campionilor Europeni ´73)

Vă veţi întreba poate ce reprezintă campania „Salvaţi Universitatea!” şi ce caută în contextul rememorării marii performanţe din 1973, cotidianul nostru încercînd şi prin aducerea în discuţie a actualităţii să atragă atenţia opiniei publice locale şi să o sensibilizeze şi pe mai departe în privinţa tristei şi ingratei situaţii din ultimii ani a echipei feminine a Universităţii, ocupantă a locului 13, penultimul, în ierarhia la zi a seriei vestice a ligii secunde de handbal, cu o victorie şi 12 înfrîngeri, golaveraj -127, aflată într-o cu atît mai nefericită postură în comparaţie cu reuşitele cîndva multiplei campioane naţionale a României.

Subfinanţată, neglijată şi ca o a cincea roată la căruţă la C.S. Universitatea, pentru a nu mai vorbi în întregul sportului timişorean, în care se zbate într-o cruntă mediocritate şi ignoranţă, continuatoarea multiplei campioane de altădată merită cu siguranţă o soartă mai bună.

Cîndva în postura de vicecampion european, handbalul feminin timişorean trăieşte din amintiri, noi rememorînd astăzi triumful înregistrat de campioanele României în sîmbăta de 20 ianuarie a anului 1973, în prima manşă a sferturilor de finală ale Cupei Campionilor Europeni, conform consemnării vremii, sub semnătura lui Hristache Naum, trimis special la Timişoara al <Sportului popular>: „Sîmbătă seară, în faţa a peste 3.000 de spectatori, în sala Olimpia din Timişoara s-a desfăşurat întîlnirea tur din cadrul sferturilor de finală ale C.C.E. la handbal feminin, meciul dintre campioana României, Universitatea Timişoara, şi campioana Danemarcei, F.I.F. Copenhaga.

La capătul unei partide care nu s-a ridicat la nivelul tehnic şi spectacular aşteptat, victoria a revenit localnicelor cu 13-10 (6-5).

Handbalistele noastre au abordat meciul timorate, aşa cum nu le-am văzut jucînd de mulţi ani, inhibate de importanţa partidei şi de dorinţa de a obţine un avantaj cît mai mare, pentru a-şi asigura încă din primul meci avansul necesar calificării.

Dominate de aceste gînduri, deşi încurajate frenetic de un public entuziast, handbalistele lectorului universitar Constantin Lache au acţionat pripit, n-au supus unui efort continuu şi puternic echipa oaspete, aşa cum ar fi fost necesar. Handbalistele daneze, deşi sosite în localitate doar cu patru ore înaintea meciului, după o călătorie de 20 de ore (cu avionul pînă la Budapesta şi apoi cu autocarul pînă la Timişoara) şi-au putut păstra totuşi <resturile> de forţe, făcînd faţă unei partide care se anunţa catastrofală pentru ele.

Timişorencele au acţionat în atac mult pea departe de semicercul advers, s-au obosit singure pasînd la nesfîrşit mingea fără a ameninţa poarta, iar în apărare s-au lăsat surprinse de şuturile lui Birthe Hansen şi Jette Hansen (în prima repriză) şi Anne Marie Nielsen (în repriza secundă). Aşa s-a putut întîmpla ca, după ce au condus cu 1-0 (Elena Onofraş), handbalistele de la Universitatea să fie conduse cu 2-1, 3-2, 4-3 şi 5-4 (min. 21)! Introducerea a doi pivoţi pe semicercul advers a adus un oarecare reviriment, Universitatea preluînd conducerea dar neputînd totuşi să se detaşeze în maniera pe care i-ar fi permis-o valoarea sa reală.

Cu trei goluri avans, formaţia timişoreană se prezintă la 3 februarie la Copenhaga, la meciul retur, cu şanse de a se califica. Aceste şanse pot fi fructificate, însă, numai în condiţiile în care handbalistele noastre vor lăsa acasă tracul şi emoţiile, vor evolua în capitala Danemarcei aşa cum ne-au obişnuit în anii din urmă.

Au marcat: Ibadula Nadire (6), Elena Onofraş (3), Terezia Popa (2), Hilda Hrivnak şi Iolanda Rigo pentru Universitatea Timişoara, Jette Hansen (4), Birthe Hansen (3), Anne Marie Nielsen (2) şi Randi Hansen pentru F.I.F. Copenhaga. Au arbitrat foarte bine Alexander Varbanov şi Spas Spasov (Bulgaria).”

Din presa vremii, şi Neue Banater Zeitung consemna în ediţia sa de duminică 21 ianuarie 1973 că „Uni a jucat nervos”, mai remarcînd ca amănunt adiţional sub titlul Uni – FIF Kopenhagen 13:10 că timişorencele au beneficiat de 6 aruncări de la 7 metri, toate transformate, iar danezele de două.

* Va urma

 

Acest articol a fost publicat în Exclusiv, Handbal și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la Salvaţi Universitatea! „U” Timişoara, 40 de ani de la jucarea finalei Cupei Campionilor Europeni. Episodul II

  1. Ivan Ro spune:

    Frumoasa initiativa de a reaminti ce a fost handbalul Timisorean.Pacat ca nu ati gasit o poza mai buna

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


1 × unu =

 


Ultimele articole din categoria Exclusiv: