Salvaţi Universitatea! „U” Timişoara, 40 de ani de la jucarea finalei Cupei Campionilor Europeni. Episodul IV

Continuăm serialul ascensiunii echipei de handbal fete a Universităţii Timişoara spre piscul de vicecampioană europeană în întrecerile intercluburi, parcurs reuşit în urmă cu 40 de ani, în prima treime a anului 1973, cu o avancronică din arhiva vremii, semnată de Hristache Naum în „Sportul” din 31 ianuarie ´73, înaintea returului din Danemarca al sferturilor de finală ale Cupei Campionilor Europeni, autorul subliniind că „astăzi după amiază, la ora 17, handbalistele din Timişoara vor fi deci oaspetele Televiziunii”.

Universitatea Timişoara avea de apărat la Copenhaga, pentru pătrunderea în semifinalele Cupei Campionilor Europeni, un avantaj de 13-10 luat în tur în sala "Olimpia"

 

Sub titlul „UNIVERSITATEA TIMIŞOARA SUSŢINE SÂMBĂTĂ UN EXAMEN DIFICIL: returul meciului cu F.I.F. Copenhaga”, presa vremii inserează şi un clişeu realizat de Dragoş Neagu cu profilul antrenorului Constantin Lache, vorbindu-le handbalistelor într-un time-out, textul foto fiind „Ah! Iar aţi greşit… – pare să spună antrenorul Lache, enervat de erorile în lanţ comise de elevele sale. Poate că la Copenhaga va avea o mină mai fericită”.

Dar iată avancronica: „Sâmbătă, la Copenhaga, campioana de handbal feminin a României, Universitatea Timişoara, susţine un examen important: partida retur cu F.I.F. Copenhaga, din cadrul sferturilor de finală ale Cupei Campionilor Europeni.

Este, desigur, un moment dificil pentru handbalistele noastre. La Timişoara, în meciul tur, ele au reuşit să cîştige cu 13-10, după un meci nesatisfăcător, în care nu au etalat nici 50 la sută din posibilităţile reale pe care le au. Inhibate, copleşite de emoţie, timişorencele n-au putut să fructifice arsenalul de elemente tehnico-tactice pe care le posedă şi să depăşească mai net partenera de întrecere. Doar trei goluri avans au luat în partida desfăşurată pe teren propriu şi – oricît am dori să fim de îngăduitori – „zestrea” este săracă.

Ceea ce are darul să îngrijoreze pe suporterii Universităţii este faptul că, în ultimul turneu de sală de la Iaşi, formaţia a marcat un declin accentuat. Ea a pierdut întîlnirile cu Textila Buhuşi şi I.E.F.S. din cauza unui joc lipsit de orizont, departe de cel demonstrat în turneele anterioare.

După încheierea turului de sală, Universitatea Timişoara a rămas încă 3 zile la Iaşi. Lector univ. Constantin Lache a programat luni dimineaţă un antrenament iar marţi după-amiază un joc cu Universitatea Iaşi. El ne mărturisea că echipa se redresează, că există semne evidente de revenire a majorităţii jucătoarelor la valoarea cunoscută.

Campioana ţării soseşte azi în Capitală, urmînd ca mîine dimineaţă să plece, cu avionul, la Copenhaga. Înainte <de start>, antrenorul Lache a cerut şi a obţinut permisiunea Televiziunii ca echipa să vizioneze încă o dată înregistrarea partidei tur cu F.I.F. Copenhaga, de la Timişoara. Astăzi după-amiază, la ora 17, handbalistele din Timişoara vor fi deci oaspetele Televiziunii. Să sperăm că filmul meciului le va da posibilitatea timişorencelor să constate greşelile grave făcute în prima partidă şi – lucrul cel mai important – să găsească cele mai eficiente căi pentru revenirea la potenţialul cunoscut. Numai astfel există şanse pentru a păstra în meciul de la Copenhaga avantajul minim creat pe teren propriu.

FIF Copenhaga îşi pregăteşte cu grijă replica. Anne Marie Nielsen şi cu colegele sale au făcut zilnic antrenamente, au exersat scheme pentru anihilarea principalelor realizatoare ale româncelor. Cum este şi firesc, danezele îşi pun în acest meci mari speranţe de calificare în semifinale. Jucătoarele cu mai multă experienţă competiţională (Annete Dahl – 27 de ani, Anne Marie Nielsen – 32 de ani, Ulla Rosenlund – 29 de ani, Birthe Hansen – 27 de ani) ştiu că nu va fi uşor, că Universitatea Timişoara are o valoare net superioară celei arătate în partida de la 20 ianuarie. Aşadar…

Confruntarea din acest sfert de finală este cea mai echilibrată din cîte a programat pînă acum actuala ediţie a Cupei Campionilor Europeni. Poate că acest lucru le va mobiliza pe sportivele timişorence pentru realizarea unei performanţe de bună valoare, care să surprindă plăcut lumea handbalului. Îi dorim succes deplin reprezentantei noastre îi dificila ei încercare.”

* În episodul V, o altfel de avancronică semnată în „Sportul” de vineri 2 februarie 1973, cu o zi înaintea returului sferturilor C.C.E., din Danemarca, de profesorul Gabriel Zugrăvescu, antrenor federal. 

Duminică, 10 februarie 2013, cu începere de la ora 11, actuala echipă a Universităţii Timişoara, ocupanta penultimului loc în liga a doua, 12 din 13 grupări rămase în întrecere, cu 12 înfrîngeri din 13 jocuri, va evolua la Reşiţa, cu ocupanta locului 8 în seria vestică, Universitatea, într-un meci contînd pentru etapa a XV-a. Tot duminică, de la ora 20,30, actuala reprezentantă a României în competiţia denumită cîndva Cupa Campionilor Europeni, Oltchim Râmnicu Vâlcea, va juca în runda secundă a Grupei Principale 2 a Ligii Campionilor în deplasare la Ljubljana, cu RK Krim Mercator.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Handbal și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la Salvaţi Universitatea! „U” Timişoara, 40 de ani de la jucarea finalei Cupei Campionilor Europeni. Episodul IV

  1. ctm spune:

    La sfarsitul acestor articole postati linkuri spre articolele (episoadele) precedente pentr fi mai usoara accesarea lor, ca doar au legatura intre ele aceste articole.
    Bafta sa aveti in initiativa de a revigora hanbalul feminin timisorean, sper ca cineva sa ajute financiar aceasta echipe si sa o vedem macar in prima liga.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


− doi = 0

 


Ultimele articole din categoria Handbal: