Sârbii ”violeți”, aproape jumătate din goluri în remiza din Serbia

Zilele acestea este în plină desfășurare în Croația turneul final al Campionatului European de handbal masculin, începând de vinerea trecută și până duminică 29 ianuarie, cu 5 din cele 16 participante la start din spațiul ex-iugoslav, printre care și Serbia, încă în cursă, iar tocmai la vecinii sârbi a și demarat aseară seria jocurilor de verificare din iarnă vicecampioana de toamnă după primele 15 etape din sezonul regular al primei ligi, ”violeți” de la SCM Politehnica pentru care trei jucători sârbi au înscris aproape jumătate dintre golurile timișorenilor în remiza cu Dinamo Pancevo.

Handbaliștii sârbi ai bănățenilor au asudat așadar și pe perioada sărbătorilor de iarnă pe rit vechi, în cursul pregătirilor pentru reluarea returului în primul eșalon, programată peste aproximativ nici două săptămâni acasă cu AHC Dobrogea Sud Constanța, într-un duel din cadrul etapei a 16-a, între ”violeții” de pe locul secund, la două puncte în urma Stelei, și dobrogenii de pe locul 5, la alte două puncte în urma poliștilor.

Doar o lună a trecut de la intrarea timișorenilor în Final4 în Cupa României printr-o calificare acasă cu băcăuanii, la 3 zile după victoria la 7 goluri diferență în deplasarea din ultima etapă de campionat pe 2017, la Vaslui, și SCM Politehnica a disputat prima partidă de verificare din pregătirile inter-competiționale, joi seară, peste graniță, la o participantă în competiția internațională est-europeană SEHA League. Vacanța ”violeților” a fost scurtă, peste sărbători, antrenamentele fiind reluate puțin după Anul Nou, dar în cazul unor internaționali ai poliștilor n-a fost timp de răgaz.

Dinamo Pancevo este penultima clasată din 10 formații după 12 apariții în ediția în curs din SEHA League, încheind sezonul de toamnă cam pe când puneau punct și poliștii, 27-29 acasă pe 17 decembrie cu slovenii de la Gorenje Velenje, și urmând a continua returul pe 11 februarie, tot acasă, cu Meshkov Brest, din Belarus.

Aseară, SCM Politehnica a evoluat fără jucători de națională precum Fenici, Lasica și Daskaloski, care beneficiază de câteva zile de pauză după revenirile de la loturi.

Într-adevăr, cel mai bun handbalist din competițiile interne pe 2017, centrul Cristian Fenici, a fost implicat în acțiunile reprezentativei României de la cumpăna dintre ani, un stagiu de pregătire iberic și Turneul Carpați plus cele 3 jocuri oficiale din faza I a preliminariilor ”Mondialului” din 2019, punând umărul la sfârșitul săptămânii trecute la pătrunderea în play-off-ul programat anul acesta de pe locul I în patrulaterul din Italia, reușită semnată în alte serii de calificare și de Lituania, Olanda, Portugalia și Rusia.

Fenici a înscris două goluri în succesul în care concitadinul său Alexandru Viorel Șimicu, fostul său coleg în linia de 9 metri ”violet”, a marcat de 9 ori pentru un detașat 34-24 (18-13) cu gazda Italia, după care România a mai dispus și de Insulele Feroe, cu 28-20 (15-10), meci în care Csepreghi a fost principal marcator, de 8 ori, ”tricolorii” asigurându-și continuarea cursei printr-un 26-26 (11-14) cu Ucraina, contra căreia Demis Grigoraș a marcat 10 goluri.

Nu doar Fenici a înscris dintre poliști zilele trecute în partide oficiale ale naționalelor de seniori, ci și extrema Lasica, câte un gol în eșecurile cu 19-32 (9-17) cu Germania și 28-29 (16-15) cu Macedonia, ultimul, înregistrat săptămâna aceasta, luni, la turneul final EURO 2018 din Croația, Muntenegru ieșind astfel din cursă după faza preliminară, fără nici un punct.

Aseară a început faza grupelor principale la Campionatul European, odată cu disputele Norvegia – Serbia 32-27 și Croația – Belarus 25-23, ambele în Grupa I, în care sâmbătă vor juca primul meci și Suedia cu Franța, ”cocoșii” fiind unicii deținători ai punctajului maxim după turul seriilor patrulater, pe când Grupa II demarează astăzi prin partidele Germania – Cehia și Slovenia – Danemarca, urmând ca duminică să se dispute și Macedonia – Spania, primele clasate în această serie de 6 conform punctajului acumulat în prima fază, ex-iugoslavii chiar neînvinși. Sârbii și-au asigurat intrarea la potou în Grupa I, printr-un 29-26 cu Islanda, eliminată astfel, după ce vecinii de la sud-est pierdeau în primele apariții din Croația, cu 32-22 în fața gazdelor și cu 25-30 cu Suedia.

Poliștii, cu câteva absențe, au jucat așadar în Serbia, cu Dinamo Pancevo, iar întâlnirea s-a încheiat la egalitate, scor 29-29, după ce la pauză gazdele conduceau cu 18-15. Marcatori ai violeților au fost Krsto Milosevic, cu 6 goluri, Alin Șania 5, Milos Orbovic 4, Filip Marjanovic, Didi Hrimiuc și Flavius Cîmpan fiecare câte 3, Leonard Ștefan două goluri iar Andrei Păiuș, Vuk Milosevic și Denis Neamțu câte unul.

Deși inițial mai era programat un amical în Serbia, cu RK Crvena Zvezda Belgrad, a treia în Superliga după primele două runde din retur, la egalitate cu Partizan dar la 8 puncte în urma lui Zeleznicar 1949, timișorenii se întorc acasă, dat fiind că deținătoarea Cupei Serbiei a anunțat că nu mai poate disputa acest meci de pregătire din cauza unor probleme medicale cu care se confruntă mai mulți jucători.

În aceste condiții, SCM Politehnica va juca sâmbătă de la ora 14:30 în sala ”Constantin Jude” un prim meci amical acasă în 2018, cu divizionara secundă CSM Oradea, lider după tur cu punctaj maxim în seria vestică. Disputa cu bihorenii este în cuplaj cu debutul în retur al secund clasatei în Seria B feminină, SCM Timișoara, care evoluează de la ora 12,30 în etapa a XIV-a cu penultima clasată KSE Târgu Secuiesc, ultim meci acasă înaintea primirii liderului cu punctaj maxim Minaur, în primul week-end din februarie.

Clasamentele la zi în Liga Zimbrilor și Divizia A – Seria B, pe coloana datelor tehnice.

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Handbal și etichetat cu , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


9 − = patru

 


Ultimele articole din categoria Handbal: