SCM Politehnica în Final4 în Cupa României

Din doi pași în luna cadourilor, handbaliștii alb-violeți au pătruns pe un traseu facil în turneul final al Cupei României, SCM Politehnica confirmând în această după-amiază calculele hârtiei și fructificând atât avantajul terenului propriu cât și statutul de formație dintr-un eșalon superior în jocul eliminatoriu în manșă unică din sferturile de finală ale ediției în curs. Timișorenii erau obligați să profite de favorabila tragere la sorți ce le-a scos în cale gruparea de liga a II-a CS Știința Municipal Bacău, îndulcind astfel în cele din urmă amarnica așteptare cu anii după o calificare în fazele rarefiate ale întrecerii K.O.

După ce AHC Dobrogea Sud a devenit prima semifinalistă a actualei ediții a Cupei României la handbal masculin, desprinzându-se după pauza jocului acasă de la ora 12 de CSM Făgăraș la 30-23 (10-9), SCM Politehnica n-a ratat marea oportunitate de a i se alătura în Final4, patrulater ce va avea loc în perioada 17-19 martie 2018 sub forma a două întâlniri pentru pătrunderea în ultimul act și alte două în confruntările pentru medalii, de aur respectiv bronz. În semifinale au mai pătruns duminică CSA Steaua, lider al primei ligi, grație unui 28-29 la CSM București, respectiv Minaur Baia Mare, tot în deplasare, printr-un 28-34 la Turda.

Timișorenii mai ajungeau de două ori în acest deceniu în sferturile de finală, însă de fiecare dată au pierdut calificarea în Final4, mai întâi în revanșa de pe teren propriu cu dobrogenii, în primăvara lui 2015, deși erau în avantaj la pauza manșei secunde după ce și triumfau în tur la malul mării, iar apoi în ediția anterioară, la început de 2017, la Turda.

De astă dată, astrele le-au surâs, SCM Politehnica inaugurând faza optimilor prin a se detașa acasă într-un duel mai degrabă de bifat miercuri 6 decembrie cu CSU Suceava, adjudecat cu 39-30, iar astăzi de la ora 14 având parte tot pe teren propriu de opoziția unicei secund-divizionare pătrunse în sferturile de finală, CS Știința Municipal Bacău, de care bănățenii s-au desprins puțin înaintea pauzei iar apoi mai clar la reluare: 27-22 (12-9).  

Altădată, în prima jumătate a acestui deceniu, băcăuanii descindeau chiar cu prima șansă de a se impune în sala ”Constantin Jude” în duelul direct din campionat, pe când și încheiau returul pe podium în sezoane consecutive, pe poziția a doua în 2012 și 2013 respectiv a treia în 2014, în general în umbra campionilor constănțeni, dar mari probleme financiare au făcut ca galben-albaștrii să nu mai continue în prima ligă și după ediția 2014-2015, aceasta fiind deja a treia campanie succesivă a elitei fără gruparea de pe malurile Bistriței în cadru.

Excelând în schimb și pe mai departe la nivel juvenil cu titluri naționale și alte clasări pe podium, handbalul masculin băcăuan se distinge între principalele pepiniere de profil din țară, cu obiectivul de a reveni însă în actualul sezon și cu formația de seniori spre elita de care se despărțea după un loc 7 la capătul returului în campania 2014/5. Iar momentan CS Știința Municipal este în grafic, ca lider cu punctaj maxim la finele turului în seria estică a Diviziei A, reușită completată la mijlocul săptămânii trecute de eliminarea din optimi a Dunării Călărași, depășită în Moldova la aruncările de la 7 metri, 32-31 după 13-12 la pauză și 27-27 la sfârșitul timpului regulamentar de joc.

Și totuși, lipsa jocurilor în mână la nivelul primului eșalon în cazul mai tinerilor componenți ai băcăuanilor îi plasa pe vizitatorii Timișoara în postura de outsider ai partidei eliminatorii din sferturile de finală, chiar și în condițiile în care SCM Politehnica se confrunta cu probleme de efectiv induse de accidentări recente dar și cu oboseala acumulată în întâlnirile de campionat disputate duminică și miercuri, pe malurile Begăi dar și în estul țării, la Vaslui.

Pe val grație ascensiunii pe locul secund în Liga Zimbrilor, elevii lui Pero Milosevic și-au etalat treptat superioritatea valorică și în cursul sfertului de finală cu liderul Diviziei A – Seria A, alb-violeții atingând astfel un nou reper semnificativ în cursul mandatelor muntenegreanului pe banca tehnică, și anume pătrunderea în premieră în acest deceniu în Final4 din Cupa României, după ce anul trecut cucereau medaliile de bronz în campionat iar în toamna lui 2016 avansau 3 tururi preliminare în EHF Cup.

Anul 2017, deși nu la fel de prolific la prima vedere, le-a adus însă pe final atât cățărarea pe locul 2 după sezonul de toamnă al elitei cât și mult așteptata pătrundere în turneul final al cupei, pentru a cărui găzduire peste 3 luni data limită de depunere a dosarelor de organizare este 6 ianuarie 2018.

Mai odihniți, fără nici un meci de campionat din 26 noiembrie, oaspeții băcăuani au început mai bine disputa de la ora 14, deschizând scorul și având unul-două goluri avans în prima treime a jocului eliminatoriu, ale cărui frâie au fost preluate treptat de favoriți, în căutarea celei de-a șaptea victorii consecutive pe două fronturi.

Cu plusuri valorice și de rulaj competițional la un nivel superior, ”violeții” au trecut la timonă la momentul oportun, înaintea pauzei, atingând cel mai mare avantaj tocmai după primele 30 de minute: 12-9.

Puși în gardă de startul bun de meci al moldovenilor, poliștii s-au desprins din capul locului în repriza a II-a, la 16-10, conservând acest avantaj suficient de liniștitor în perspectiva unui final de joc fără emoții, ceea ce a și fost cazul: 27-22.

Mereu prolific pe extrema stângă, internaționalul sârb Filip Marjanovic s-a detașat ca golgheter al partidei prin a înscrie aproape jumătate dintre golurile învingătorilor, 11, dar chiar jumătate în raport cu învinșii, completat fiind de pe extrema dreaptă de timișoreanul Flavius Câmpan, cu 6 goluri, iar în rest de Krsto Milosevic și Vuk Milosevic cu câte 3 fiecare, respectiv Hrimiuc, Fenici, Orbovic și Șania cu câte unul.

Precedentul duel direct pe Bega data din toamna lui 2014, în noiembrie, consemnând atunci o remiză 25-25 într-un sezon în care galben-albaștrii de pe Bistrița erau deja bântuiți de tot mai evidente convulsii financiare, nefiind însă exclus ca relansata grupare a Bacăului să poposească din nou în Banat în campania viitoare, în calitate de prim-divizionară. Fără a-și face un scop precis din revenirea în elită deja în 2017, din aceleași motive legate de forța financiară, tânăra garnitură a lui Gabriel Armanu și George Călin pierdea în iunie cu făgărășenii meciul decisiv de accedere în Liga Zimbrilor din cadrul turneului de promovare de la Brașov.

Pentru timișoreni este în schimb poate cel mai frumos finiș de an de multă vreme încoace, cel puțin în planul performanței sportive, cu speranțe chiar și la mai mare în prima jumătate din 2018, pe două fronturi, multe depinzând însă și de modul cum vor gestiona pauza competițională de o lună și jumătate. Cu biletele de Final4 în buzunar, ”violeții” pot urmări acum deznodământul sferturilor de finală de duminică, CSM București – CSA Steaua de la ora 11 și Potaissa Turda – Minaur Baia Mare de la 12:30, totul în condițiile în care deținătoarea la zi a trofeului, campioana Dinamo, a fost eliminată deja în optimi în Maramureș.

Ierarhia sezonului de toamnă în campionatul elitei, pe coloana datelor tehnice.

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Handbal și etichetat cu , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


9 − = doi

 


Ultimele articole din categoria Handbal: