SCM Politehnica pierde la retrogradata din Alexandria și merge de pe locul 11 la barajul de menținere: Sighișoara, Oradea și Bacău, adversarele din 20-22 mai

Riscul pe care nici un club nu și-l asumă, acela de a promova în bloc ”mânji” din sistemul juvenil între seniorii divizionari ai elitei, a fost totuși asumat în acest sezon, spre binele handbalului românesc, de către excepția care confirmă regula și care ar trebui să fie exemplar model pentru alte grupări din Liga Națională, SCM Politehnica Timișoara, lansând cu orice preț juniori de perspectivă între ”Zimbrii” primei scene. Prețul, sub forma clasării ”violeților” pe locul 11 din 14 formații după sezonul regular tur-retur, mult inferior clasărilor din edițiile trecute, când și bănățenii au marșat pe ”rețeta clasică”, primă poziție de baraj care-i trimite pe elevii lui Horvath Atilla la patrulaterul de supraviețuire-promovare, ai cărui mari favoriți sunt. Care va să zică a meritat din plin prețul riscului asumat, clubul de pe Bega atingându-și țelul cheie de a oferi unor juniori experiență competițională în Liga Zimbrilor și de a lansa implicit un ideal semnal, în condițiile în care au și făcut cu față rigorilor elitei. Așa da.  

De frica retrogradării, și strict din interese imediate sau pe termen scurt, fără viziune în perspectivă, mai toate grupările Ligii Zimbrilor n-ar risca o asemenea inițiativă, oricât de benefică ar fi pentru sănătatea organică în profunzime a sportului autohton în 7, dar iată că a luat totuși cineva taurul de coarne în elita internă masculină la semicerc, și anume SCM Politehnica Timișoara, care a dat credit generațiilor îndrumate în fostul Centru Național Olimpic de Pregătire pentru Juniori, obligându-se a le oferi o șansă, fructificată de ”mânji”, care au completat parcursul ”viola” în sezonul 2021-2022, ”prinzând meserie” umăr la umăr cu rutinații Sadoveac, Fenici, Păiuș ori Cîmpan. Obiectiv atins fără ca poliștii să retrogradeze, povară pe umerii teleormănenilor și clujenilor, care va să zică țel adjudecat cu bonus. 

Doar astfel se poate schimba ceva cu adevărat în bine în handbalul divizionar românesc, decăzut în asemenea hal pe semicercul băieților încât asemenea demersuri, indiferent de riscurile calculate de înfricoșați, ar deveni obligatorii. Handbalul autohton n-are de-ales. Ori își crește și promovează noile generații la seniori, ori continuă să alunece cu importuri de mâna a doua. 

Ce-i drept, deplasarea finală din retur a fost pierdută astăzi de la ora 16 la nou-promovata virtual retrogradată CSM Alexandria, cu 30-27 după reprize aproape identice, la pauză fiind 15-13, astfel încât, indiferent de celelalte rezultate ale penultimei etape în curs dar și de cele ale rundei finale de săptămâna viitoare, când bănățenii vor primi vizita dobrogenilor, cert este că SCM Politehnica Timișoara va încheia sezonul regular al elitei pe locul 11, primul de baraj la turneul de supraviețuire-promovare de săptămâna viitoare, din 20-22 mai, cu începere așadar de vineri, reunindu-le pentru un campionat ”fiecare cu fiecare” și pe a 12-a clasată în primul eșalon, și anume CSM Bacău, respectiv pe a 3-a și a 4-a clasată în mini-campionatul play-off cu 8 formații al ligii secunde, și anume CSM Oradea și CSM Sighișoara, în această ordine după cele 14 etape, cu un bilanț pozitiv bihorenii, 7 2 5 23 puncte, cu unul neutru ardelenii (7 0 7 21p). 

Cum diferențele valorice în handbalul intern sunt suficient de mari și implicit nesănătoase, și în special decalajul între primul și cel de-al doilea eșalon, poliștii de pe locul 11 după 26 de runde în Liga Națională demarează ca mari favoriți în patrulaterul din weekend-ul viitor, echipele de pe pozițiile 3-4 în mini-campionatul play-off al diviziei secunde pornind cu șansa a doua în tentativa promovării. Adjudecată direct de CSM Odorheiu Secuiesc și CSM Reșița, cu câte 30 de puncte după același parcurs în mini-întrecerea 1-8, după ce, în prima parte a sezonului, în sezonul regular al seriei vestice în Divizia A, cu 8 cluburi, CSM Oradea a dominat cu 13 victorii în 14 apariții, urmată de reșițeni, cu 9 succese și două remize.

Pentru evitarea retrogradării, SCM Politehnica va juca pe rând cu CSM Sighișoara – vineri 20 mai, CSM Oradea sâmbătă 21 mai și CSM Bacău, duminică 22 mai. În ordine, cu a doua clasată dintre trupele de pe pozițiile 3-4 în play-off-ul ligii secunde, apoi cu prima clasată din aceeași pereche, iar ulterior cu colega din elită, vecină de clasament pe 12.

Poliștii nu mai puteau evita barajul după eșecul din Teleorman, unde erau obligați să câștige pentru a mai spera cât de cât cumva la rocada cu buzoienii ocupanți ai locului 10, buzoieni în această seară în deplasare la băcăuanii de pe 12, iar acele foarte mici șanse de ascensiune în clasament au fost spulberate la Alexandria.

În consecință, Politehnicii îi mai rămâne o repetiție oficială acasă înaintea turneului de supraviețuire, miercurea viitoare de la ora 16, la încheierea returului, în etapa a 26-a, cu constănțenii care trag la podium. 

Astăzi, în uvertura penultimei runde, ”violeții” au preluat de 5 ori la rând conducerea în primele minute ale deplasării, prin Păiuș, Ignat, Trif, din nou Sabin Ignat și Cristescu, trei dintre golurile egalării fiind marcate pentru nou-promovați de Hamouda, o dată din 7 metri.

Trif și Csog îi desprindeau apoi pe timișoreni la 7-4 în primele 10 minute, și pe fondul eliminării lui Oancea, de fapt cel mai mare avantaj al ”violeților” la Alexandria, de 3 goluri.

Conservat de Cristescu și apoi Păiuș, 9-6 pentru bănățeni la mijlocul reprizei I. Atât avea să le fie, gazdele răsturnând scorul printr-un ”careu” de goluri până în minutul 20, 10-9 prin Hamouda – cu a 5-a sa reușită, Vămanu, Călin și Chiorean. ”Poli” n-a avut replică nici de la 7 metri, ratat de Csog, iar retrogradații au profitat, Hebo înscriind pentru 11-9.

Desprindere și mai clară a teleormănenilor până la pauză, tot la 3 goluri, prin Victor Vîrtic, 13-10 în minutul 27, avantaj păstrat pe rând de Hamouda și Chiorean, 15-12. Final de repriză cu Păiuș marcator, autor al primului dar și al ultimului gol al reprizei I: 15-13 CSM Alexandria.

Alb-violeții înscriau primii și în partea secundă, prin Trif, apropiindu-i la 15-14, fără însă ca ”Poli” să mai ajungă cumva să egaleze în repriza a II-a. Acel gol diferență, cea mai mare apropiere de elevii lui Constantin Ștefan.

Desprinși prin Rome Hebo și Hatem Hamouda, care s-au completat cu ”duble” pentru 19-14 în primele 10 minute după pauză, răstimp în care Ignat a ratat de la 7 metri. Gal îi menținea pe teleormăneni la 5 goluri avans, apoi Neamțu îi apropia pe alb-violeți la 21-18 la mijlocul părții a doua.

Roșca și Vămanu i-au redesprins pe amfitrioni la 5 goluri diferență, 24-19, replica polistă venind sub forma a trei goluri consecutive, în premieră în acest meci, și pe fondul unor eliminări de ambele părți, goluri reușite prin Trif și ”dubla” lui Cristian Fenici, 24-22, tot Fenici ținându-i în meci pe ”violeți” și cu golul de 25-23.

Însă și finalul părții secunde a fost favorabil tot gazdelor, detașate la 29-24 și 30-25, doar a treia lor victorie în 25 de apariții în campionat cu 20 de înfrângeri. Însă al doilea triumf consecutiv, după cel de la Cluj.

Diferență finală de 3 goluri, cât cele 3 aruncări de la 7 metri ratate de alb-violeți, față de cele 3 fructificate, tot atâtea și de către învingători, care au suferit și 6 eliminări, față de cele două ale poliștilor.

Din rândul cărora Ignat, Păiuș și Cristescu au marcat câte 3 goluri până la pauză, iar tot în prima parte și Trif două goluri iar Csog și Aron Dedu câte unul, 13 în 30 de minute. Patrusprezece la reluarea partidei, în prima jumătate a reprizei a II-a prin Trif de 3 ori, Cristescu, Neamțu și Aron Dedu, apoi prin Robert Năstăsie de 4 ori, Fenici cu 3 goluri și Ignat cu o reușită. Totalizând, Răzvan Trif a înscris 5 goluri, iar Cristescu, Ignat și Năstăsie câte 4 – principali marcatori ai învinșilor, cu 9 autori.

Străinii Alexandriei au marcat aproape jumătate din golurile retrogradatei, Hamouda 9 iar Hebo 5. Alți 6 marcatori români pentru fosta codașă, în frunte cu Chiorean – cu 5 goluri, Vîrtic înscriind 4, Vămanu 3 iar Roșca două, pe când Gal și Călin câte unul.

Rezultatele penultimei etape în Liga Națională masculină și programul rundei finale din retur, pe coloana clasamentelor la zi a secțiunii Handbal. 

 

Acest articol a fost publicat în Handbal și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


9 − sase =

 


Ultimele articole din categoria Handbal: