Șuntată de arbitri în primul sfert de oră și rămasă rapid fără Dragas, Poli pierde la CSM București și în mare măsură cursa spre finala mică: 25-22 (12-7)

Rămasă încă după unicul gol egalizator fără masivul inter marcator Dragas, accidentat la deschiderea contului violet, 1-1, în condițiile în care bănățenii nu mai pot conta oricum în restul sezonului pe Sadoveac, lovit și el, și șuntată de arbitri în primul sfert de oră al deplasării de la 17:30, cât să-i fie tăiat elanul, SCM Politehnica a fost condusă permanent în sala ”Rapid” de CSM București, și la 7 goluri diferență, pierzând totodată în mare măsură și oportunitatea de a mai face rocadă în clasamentul din play-off cu cei din capitală, de-acum net mai bine poziționați pentru a prinde finala mică: 25-22 (12-7).  

Astăzi s-a încheiat turul celor 3 etape din faza play-off a patrulaterului ocupantelor locurilor impare după sezonul regular, 1, 3, 5 și 7, iar alb-violeții l-au completat prin a înscrie numai 7 goluri până la pauza unui dur spre murdar meci al amfitrionilor ”albaștri”, precum bucureștenii marcau doar 7 goluri în primele 30 de minute ale disputei de la finele sezonului regular din urmă cu exact 3 săptămâni, în sala ”Constantin Jude”, unde SCM Politehnica se impunea cu 27-17 (9-7).

Rezultat care nu schimba atunci cu nimic situația bănățenilor, intrați în play-off tot de pe locul 7 și implicit fără nici un punct din oficiu, dar o altera semnificativ pe cea a bucureștenilor, care erau trași de ”Poli” în această serie patrulater din play-off, prin alunecare de pe locul 2 pe 3, în rocadă cu Dinamo. Care demara implicit cu punctaj maxim din oficiu în cealaltă grupă, șase puncte la startul întrecerii ocupantei pozițiilor pare după retur, pe când concitadina CSM începea în schimb cu numai 4 din umbra lui AHC Dobrogea Sud.

Constănțeni care în plus i-au și depășit etapa trecută pe bucureșteni pe litoral cu 28-23, de la 10-12 la pauză, lăsându-le astfel ”albaștrilor” lusitanului șanse mai ales la locul secund în serie. Și o finală mică are însă valoarea ei, așa încât ”Municipalul” din capitală a căutat astăzi după-amiază să-și apere cu orice chip poziția în fața urmăritoarei sale, în condițiile în care un triumf polist în ”Rapid” ar fi comprimat diferența de puncte între cele două la unul singur, returul fiind totodată pe ”Bega”, peste două săptămâni.

Dar cum toate măsurile de precauție au fost luate de către organizatori, cele 4 puncte diferență au devenit 7, iar cum SCM Politehnica mai poate obține de-acum cel mult nouă, locul pentru finala mică pare ca și dus.

Timișorenii au sperat totuși să-i prindă din nou pe ”albaștri” cu gândul la succesul din deplasare în Challenge Cup, așa cum se întâmpla la începutul lunii după calificarea din sferturi în Bosnia și Herțegovina, dar CSM a plusat acasă victoriei de sâmbătă din manșa I a semifinalei, 24-26 (13-11) la Sankt Petersburg cu HC Neva SPb, pe care o așteaptă sâmbătă în capitală, în returul pentru intrarea în finală. Pe Neva, unde brazilianul Teixeira a marcat 7 goluri iar făgărășeanul Ionuț Ramba 6 pentru bucureșteni, CSM a reușit serii consecutive de 6 respectiv 9 goluri marcate, prin care prelua conducerea, iar și astăzi s-a detașat decisiv după mijlocul primei părți cu 5 la rând, dintre care două în contul lui Ramba și tot atâtea al fraților Esteki, însă numai după ce arbitrii clujeni și-au făcut datoria în primul sfert de oră, semnificativ imbold…

CSM a rămas așadar în cărți pe două fronturi, cu șanse teoretice încă la prinderea finalei Ligii Naționale, precum și în cursa pentru intrarea în ultimul act din Challenge Cup, eventual cu conaționalii insulari ai antrenorului lor, portughezi de la AM Madeira Andebol SAD care au trecut în semifinala tur acasă cu 27-22 de AEK Atena.

Chiar și fără Marius Sadoveac, out pentru restul fazei play-off, SCM Politehnica a sperat totuși la mai mult în București, unde nici gazdele nu contau de exemplu nu numai pe Tioumentsev, iar Dragas a înfiripat speranțele odată ce a egalat cu fentă, 1-1. Aruncare în care a fost contrat și s-a accidentat la inghinalii piciorului drept, șchiopătând imediat, la ieșirea pe bancă. Fără cale de întoarcere în teren…

Pierdere pentru poliști, cale și mai liberă pentru CSM, același macedonean Georgievski profitând de pe extrema dreaptă, 3-1. Pribanic a redus din handicap însă era și pentru ultima oară ca ”violeții” să se apropie la un singur gol, deși la același 3-2 portarul de-acum de națională Cristi Tcaciuc a făcut minuni, apărând aruncarea de la 7 metri a lui Teixeira dar și cea a lui Georgievski, pe respingerea mingii.

Momentul favorabil n-a fost însă exploatat, din contră, Pero Milosevic fiind din nou întărâtat pe margine de arbitraj și căzând pentru a câta oară în plasă, nervi contraproductivi echipei. Având a doua ieșire în primele 10 minute, a fost sancționat cu ”galben”, și mai greu a fost stăvilit de Dan Dumitru și căpitanul Fenici, însă ”eliminarea” la bancă a devenit inevitabilă, Pribanic fiind implicit nevoit să iasă două minute din teren, capac la faptul că ”Poli” era oricum în inferioritate numerică după eliminarea lui Cîmpan.

Așa încât a atacat în patru, cu Fenici, Vuk Milosevic, Marjanovic și Orbovic, sârb care a aruncat fără sorți de izbândă. Clujenii de la centru au detectat iritarea oaspeților și au plusat, ”galben” și căpitanului Fenici, închizând în schimb ochii și la necesara dictare a unei aruncări de la 7 metri pe un atac bănățean, încât îți spuneai că supraponderalii ardeleni sunt chiar puși pe îngrășat porcul în capitală în Ajun de Paști. Au fost însă încurcate sezoanele, acum e vremea mieilor.

Aveau parcă o misiune și l-au eliminat și pe Fenici, pentru proteste, contrariat fiind la culme după un alt atac polist în care gazdele au depășit limitele regulamentului, iar același Goce Georgievski a taxat pe contraatac, 6-3.

Așa se arăta, cărțile trebuiau rapid făcute într-un important joc din play-off cu vedere spre finala mică, dar evitat de spectatori în ciuda semnificației duelului, majoritatea tribunei a II-a având într-atâtea scaune goale încât conturul denumirii Rapid se evidenția limpede ca lumina zilei. Handbal aproape la vârf din Liga Zimbrilor cu nenumărate locuri neocupate, dar difuzat în direct nevoie mare, această ucidere cu pipeta a jocului ca spectacol sportiv în comuniunea competitori – spectatori. Handbal ”profesionist” între cluburi de rang ale semicercului masculin intern dar de fapt asistate social din banii contribuabililor, în două dintre cele mai mari orașe ale țării. Iar dacă asemenea municipii nu pot asigura susținerea din mediul privat a unor formații dintr-un sport considerat a fi ”național”, atunci unde se situează oare cu adevărat arena românească!?

Răspunsul s-a putut însă lesne contura și prin prisma manierei de arbitraj din primul sfert de oră, detrimentală poliștilor, cele două cartonașe roșii aplicate ulterior gazdelor fiind cât se poate de justificate dar și insuficiente, mai degrabă împăciuitoare. Căci modul cum s-a apărat uneori ”tricolorul” Militaru o avea trecere și acoperire în ochii arbitrilor din bătătura internă, dar poate explica indirect de ce România nu are vad în arena internațională, unde lacunele valorice și calitative o deconspiră.

Una peste alta, odată desprinși, bucureștenii și-au ușurat misiunea, iar oricât s-a străduit ”Poli” spre final, a mai putut reveni până la cel mult 3 goluri handicap, rezultat final 25-22. A câștigat însă și liderul patrulaterului, AHC Dobrogea Sud, și încă în deplasare, 22-27 (13-14) la Călărași, așa încât, status-quo, constănțenii cu 15 puncte înaintea ultimelor 3 runde, CSM București zece iar SCM Politehnica 3 și Dunărea numai două, greu fiind de crezut că returul ar aduce mari răsturnări ierarhice.

Vorba lui Pero Milosevic, punctele din oficiu la startul în play-off au o importanță covârșitoare. Și totuși, încă se mai joacă, joi 2 mai de la ora 16 acasă cu AHC Dobrogea Sud, duminică 5 mai la Călărași și miercuri 8 mai de la ora 16 tot în ”Constantin Jude” și revanșa cu CSM București.

Neprielnic poliștilor fără punct din oficiu a fost și programul din acest tur, cu deplasări la primele două clasate, iar cei din capitală n-au iertat, împinși de la spate pe începutul jocului de rotofeii Barbu și Badiu. Iar oricât de multă dreptate ar fi avut antrenorul Pero Milosevic să fie revoltat, protestele nu pot da roade, minge ridicată la fileu arbitrilor așteptând la cotitură reacția. De unde că s-ar cuveni la un moment dat să înveți din greșeli, căci a fi nevoit un handbalist să fie retras din teren pentru un protest de pe bancă este cât se poate de contraproductiv pentru echipa sub lupă și înrâurirea ulterioară a partidei.

În care ”Poli” a avut prima superioritate numerică abia în minutul 18, dar tunisianul din poarta gazdelor a apărat în fața lui Cîmpan, iar tot CSM a fost cea care a înscris, 9-3. ”Violeții” erau nevoiți să-și reintre în ritm după starea de nervi dar Fenici s-a ales în schimb și cu a doua sa eliminare, Allahkaram Esteki majorând apoi sec avantajul, 10-3 în minutul 23…

Moment greu, în care a intrat și Șania, iar acesta și dacă ar juca neîncetat n-ar mai prea putea recupera timpul pierdut cu accidentări și în convalescență, dar primirea i-a fost nemiloasă. Militaru l-a scurtcircuitat în față, arbitrii nici c-au văzut, dar eliminarea a survenit totuși după sesizarea observatorului delegat…

Se spărgea apoi în sfârșit gheața, Cîmpan, 10-4 în minutul 25.

La care bucureștenii au mai tins o dată la fața timișorenilor, Sajad Esteki din aruncare de la 7 metri în pometele lui Tcaciuc, cartonaș roșu dar și albastru. Cineva se arăta a fi nedumerit pe când autorul celei de-a treia intervenții de netrecut la 7 metri era întins pe parchet. Cristi Tcaciuc, neînvins în 3 aruncări consecutive de la 7 metri, apărând chiar și cu prețul accidentării, cu fața…

Prima parte se încheia însă ideal pentru bucureșteni, Georgievski marca, pentru a și rămâne golgheter al învingătorilor, după care ”Poli” rata un scurt ultim atac.

Iar a doua începea cu Vuk Milosevic apărându-se avansat la Allahkaram Esteki, fără însă a-l și bloca… 13-7. După care Vrazalic își deschidea contul, refăcând pe contraatac avantajul bucureștean de 7 goluri. Gazdele scoteau alți protagoniști la rampă, semn că încă aveau de unde, în ciuda unor absențe. Și au fost nu mai puțin de 5 sportivi ai amfitrionilor care au înscris strict numai în repriza a doua, ceea ce spune multe…

Dar au mai și ratat, caz al aceluiași Vrazalic deși la finele unui contraatac unu la unu cu Tcaciuc, ochind bara la rădăcină, semn al limitărilor fie și la vârful ligii, mare firmament cu puzderie de străini cu pedigree, însă fără a fi confirmate anumite așteptări, interesul difuzorilor și așa mai departe.

Cald dar și rece, Orbovic a spart gheața iar apoi a fost eliminat, ”Poli” lăsând oarecum senzația că ar putea totuși reveni printr-o minune, însă fiind și mereu lăsată în urmă. Revenire pe final în care Militaru a fost totuși și în cele din urmă pus la punct, dar prea puțin și prea târziu, porc îngrășat în Ajun.

Asta-i nația, asta-i situația, și nu s-ar putea turul din play-off încheia altfel decât prin ”eternul” Steaua – Dinamo, după cum a fost etichetat de cei cu difuzarea duelul de joi al celor din capitală, semn că istoria României și a sportului său este una strict postbelică și lecturată cu ochelari de cal. Purtați astăzi și de împărțitori ai dreptății. Bieți trecători pe pământ, referindu-se superficial la eternitate…

Dar viața merge înainte iar joi 2 mai urmează cel de-al patrulea meci din play-off al alb-violeților, acasă cu liderul cu punctaj maxim AHC Dobrogea Sud Constanța, duel la care intrarea spectatorilor se face pe bază de abonament sau bilet în valoare de 10 lei, copiii și elevii având accesul gratuit, acces posibil cu începere de la ora 15. Startul, la ora 16.

S-a mai jucat astăzi și în cealaltă serie din play-off, Potaissa Turda – CSM Focșani 2007 33-30.

*

CSM București – SCM Politehnica Timișoara 25-22 (12-7)

Evoluția scorului…

(în prima repriză) 1-0 Georgievski / 1-1 Dragas / 2-1 Georgievski, 3-1 Georgievski / 3-2 Pribanic / 4-2 Onyejekwe, 5-2 Onyejekwe / 5-3 Marjanovic / 6-3 Georgievski, 7-3 Sajad Esteki, 8-3 Ramba, 9-3 Ramba, 10-3 A. Esteki / 10-4 Cîmpan, 10-5 Pribanic / 11-5 S. Esteki / 11-6 Marjanovic – 7 metri, 11-7 Cîmpan / 12-7 Georgievski.

Scor la pauză: 12-7.

(în repriza a II-a) 13-7 A. Esteki, 14-7 Vrazalic / 14-8 Pribanic / 15-8 Vrazalic / 15-9 Pribanic, 16-9 Rotaru, 16-10 Marjanovic, 16-11 Fenici / 17-11 Teixeira / 17-12 Vuk Milosevic, 17-13 Marjanovic / 18-13 Șomlea, 19-13 Teixeira / 19-14 Orbovic / 20-14 Bera, 21-14 A. Esteki / 21-15 Șania / 22-15 A. Esteki / 22-16 Fenici, 22-17 Orbovic, 22-18 Marjanovic – 7 metri / 23-18 Șomlea / 23-19 Fenici / 24-19 Bera / 24-20 Fenici, 24-21 Șania / 25-21 Bera 7 metri / 25-22 Pribanic.

Eliminări (CSM 7 – SCM 5): Teixeira la 6-3 în minutul 18 și 25-21, Militaru la 10-3, 15-8 și 25-22, S. Esteki la 11-7 – cartonaș roșu + albastru, Ramba la 14-7, Pozzer la 22-17 / Cîmpan și Pribanic la 3-2, Fenici la 5-3 și la 9-3, Orbovic la 19-14.

Cartonaș roșu și albastru la 11-7: Sajad Esteki (CSMB); cartonaș roșu (3 eliminări temporare): Militaru la 25-22.

Aruncări de la 7 metri: CSM 2 fructificate (A. Esteki – 22-15, Bera 25-21) din 5; ratate la scorul de 1-1, 3-2, 11-7 / Marjanovic 2 din 3 – pentru 11-6 și 22-18, ratat la 25-21.

Intervenții ale portarilor: Maggaiz 6 – 1x7m la 2-1; Krupa 0+2 – 1x7m la 25-21 / Tcaciuc 5 în repriza I – 3x7m la 1-1 + 3 după pauză; Varo 0+1.

Marcatori…

CSM (10 jucători): Georgievski 5 goluri (5 în repriza I), A. Esteki 4 (1+3 după pauză), Onyejekwe 2 în repriza I, Ramba 2 în repriza I, S. Esteki 2 în repriza I / numai în repriza a II-a, în ordinea cronologică a înscrierii primului gol: Vrazalic 0+2, Rotaru 0+1, Teixeira 0+2, Șomlea 0+2, Bera 0+3.

SCM Politehnica (8 jucători): Pribanic 5 goluri (2+3), Marjanovic 5 (2+3), Cîmpan 2 (2+0), Dragas 1 (1+0) / numai în repriza a II-a, în ordinea cronologică a înscrierii primului gol: Fenici 4 (0+4), Vuk Milosevic 1 (0+1), Orbovic 2 (0+2), Șania 2 (0+2).

Timeout: Paulo Pereira la 11-7, la 17-13 / Pero Milosevic la 6-3.

Bare: 3-1.

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Handbal și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


× 9 = optsprezece

 


Ultimele articole din categoria Handbal: