Timișoarei să-i fie mare, mare rușine, cum își lasă viitorul de izbeliște! Juniorii I ai LPS Banatul, miei de Paști la semifinalul brașovean

Un fost internațional al României, cu evoluții la Jocurile Olimpice de vară, acum antrenor al juniorilor mari de la LPS Banatul, n-a încercat deloc să se disculpe reflectînd pe inconfortabilul drum de întoarcere spre casă la cele 3 eșecuri în anticamera turneului final național, ci a identificat lipsa unor condiții esențiale și indispensabile ce frînează din start buna activitate pe semicercul juvenil local. Luciean Vasilache, cu franchețe și realism, despre terenul pierdut de Timișoara, parcă fără a-i păsa cu adevărat.

Antrenorul Luciean Vasilache (LPS Banatul Timişoara, juniori 1) a pus cu realism punctul pe i. Cam pe unde sunt adevăratele hibe și cauze ale nivelului actual în handbalul juvenil local masculin

”Mai sus pur și simplu nu puteam și acesta este nivelul la care ne regăsim momentan, dar de fapt pentru noi a fost un lucru pozitiv că am trecut de turneul semifinal I și am ajuns să jucăm în faza secundă, pentru accederea la cel final”, a admis profesorul Vasilache, ai cărui handbaliști au pierdut cel mai strîns în jocul al doilea, de sîmbătă, 25-27 (14-14) cu LPS Iași, cedînd în rest ceva mai drastic gazdei private CS Rom Cri Brașov, vineri, respectiv lui CSȘ Călărași, astăzi, grupări care s-au și calificat pentru turneul final din 14-18 mai.

Cu alte cuvinte, generația de absolvire a semicercului masculin timișorean a pătruns între cele mai bune 16 garnituri din țară, dar nu și în crema celor opt, ca o repetare a scenariului avut de această garnitură și la ediția precedentă.

Într-adevăr, poate altul ar fi fost deznodămîntul cu ieșenii, pentru prinderea unui loc 3 de palmares, dacă n-ar fi survenit ieri rapidele accidentări, deja în repriza I, ale portarului Mărușcă și interului Claudiu Șimicu, cu entorsă cu gleznă, în minutul 15, adaos la cei 2 indisponibili de pe partea dreaptă, lăsați la vatră, însă alții sunt sîmburii neajunsurilor la o generație din care n-au absolvit încă, mai avînd unul-doi ani în sistemul juvenil, doar Mărușcă, Zamfor, Homneac și Chivari.

”Acești juniori foarte greu răzbat la seniori, și foarte importantă este talia. Nu se poate spune că n-ar avea, talii sunt, iar Claudiu Șimicu de exemplu ar avea o șansă, dar sunt probleme acumulate peste ani, din felul cum au parcurs junioratul, iar faptul că noi n-am avut posibilitatea să efectuăm un stagiu de pregătire centralizată de 4 ani are o legătură cu numărul mare de accidentări pe final de sezon”, a explicat Luciean Vasilache, dezvăluind șocantul aspect că, tot din lipsă de fonduri, ”de luna trecută, de la primul turneu semifinal, de la Baia Mare, n-am avut deloc jocuri de pregătire, pentru că n-avem cu ce să ne deplasăm – totul pleacă de la resurse, bani. O lună fără nici un joc de pregătire… În acest sens am specificat alaltăieri, după eșecul cu gazdele din Brașov, că băieții au fost surprinși de ambianța din jurul acestei competiții pentru a intra în finale. I-am scos direct din sala în care iarna ne este frig, în Popescu Colibași din Brașov, cu sute de spectatori în tribune și trompete și tobe”.

Astăzi, cu ocazia eșecului cel mai drastic, 39-21 cu CSȘ Călărași, a doua clasată, după Rom Cri Brașov, învingătoare pe linie dar cu dificultate în fața celor din Bărăgan, Vasilache a avut prilejul să converseze cu colegul omolog din Călărași, pentru a afla din nou același lucru: că Timișoara suferă cumplit la capitolele bază materială și condiții de pregătire. ”Au două cantonamente pe an, sală a sporturilor pe lîngă cea a CSȘ, la dispoziția lor, când doresc, pentru că se axează pe handbal, iar juniorii lor sunt înscriși în Campionatul Municipal București, cu tot ceea ce implică susținerea participării. Condițiile de pregătire contează și fac diferență. Noi avem trei poziții săptămînale în chirie la sală, miercuri, joi și vineri cîte o oră și jumătate, în Banu Sport, însă suntem de fapt cam pe fugă. Mai ne pregătim în aer liber, la sala de forță, dar nu este ceea ce trebuie. Prin construcția ce și-o ridică Aradul, Timișoara rămîne unicul oraș din țară al cărei LPS nu are propria sală de sport! Este foarte simplu după părerea mea pentru îmbunătățirea condițiilor din Timișoara, dar toată chestia este dacă sunt alocate fondurile necesare, și aici nu mă refer neapărat la conducătorii Liceului, ci la toți factorii de decizie. Nu știu cum se gospodăresc alții dar iată că realizează ceva…” 

Așadar nu tu cantonamente cu anii, nu tu proprie sală de pregătire, nu tu jocuri de verificare cu lunile. Astfel sunt lăsate de izbeliște formații juvenile din sporturi cu tradiție pe Bega, antrenorii și sportivii fiind pur și simplu trădați. Efectul? Contraperformanțele de moment și retezarea șanselor pe termen lung, la seniorat.

Răspunde oare cineva!? Bineînțeles că nu. Să le intre salariul pentru șezut pe cur, căci deznodămîntul CSȘ Călărași – LPS Banatul Timișoara 39-21, la handbal băieți, juniori I, se va prăfui într-un ungher uitat al timpului. O Tempora! Dar vom reveni ceva mai limpede pe tema batjocurii în care e lăsat să subziste sistemul juvenil local.

Niște adolescenți cu talie și viitorul în față, dar de fapt miei la tăiat, și nu din vina lor. Vorba fostului internațional român, ”am făcut absolut tot ce ne-a stat în putință și a depins de noi…”

 

 

 

Acest articol a fost publicat în Exclusiv, Handbal, Juniori și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

5 răspunsuri la Timișoarei să-i fie mare, mare rușine, cum își lasă viitorul de izbeliște! Juniorii I ai LPS Banatul, miei de Paști la semifinalul brașovean

 1. Vasi spune:

  Din pacate daca nu-i fotbal in Timisoara si mai ales la LPS Banatul sportul nu exista!!!!!!
  La turneul de la Baia Mare baiatul meu s-a accidentat grav la genunchi (ruptura de tendon incrucisat)
  si de la scoala nu a primit nici buna ziua ce sa mai spunem de asigurare medicala pentru sportivi sau
  facilitati pentru recuperare! Conducerii LPS Banatul mai ales sa-i fie rusine!!!! Copii muncesc 5 zile pe
  saptamana 2 ore pe zi dar nu au nicio conditie pentru performanta asigurata!!!

 2. Florin spune:

  Este trist ce se intampla la Timisoara…si nu numai. Am apreciat si apreciez in mod deosebit echipa din Timisoara, deoarece consider ca are una duin cele mai frumoase echipe la generatia de varsta 1994, dar si la 1995. Sper ca Timisoara sa renasca precum Phoenix…. asa cum a facut-o de atatea ori si sa ajunga acolo unde ii este locul.

  Cu cele mai sincere aprecieri pentru prof. Lucian Vasilache si colegii sai,
  prof.dr. Florin Paraschiv
  antrenor HC ROM-CRI Brasov

 3. OARGA EUGEN spune:

  Felicit antrenorii si pe cei mai dragi,adica jucatorii.Din pacate ei sant sacrificati asa cum a-ti scris,ca si mieii de pasti.Oare ce fac acei nesimtiti care ne tot duc spre pieire de 20 de ani.Nu fac nimic si am ajuns sa-mi para rau ca m-am nascut in Romania.Voi dragi copii sa aveti grija de sanatatea voastra ca pe nesimtitii cu pricina nu-i intereseaza.Referitor la baiatul din Timisoara accidentat eu stiu ca sant asigurati toti juniorii si sa-si solicite asigurarea,respectiv conducerea de la club.Sant alaturi de el si-i propun sa-si faca public necazul,cu deschidere de cont bancar pentru al ajuta.Eu voi fi pentru.

 4. Generatia 91 spune:

  Generatia 91 in 2010 si salut va pup papa,tot mananca astia de la lps. Si cornurile cu lapte de la copii mici asa de hapsani au ajuns. !!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


cinci + = 11

 


Ultimele articole din categoria Exclusiv: