Timişoreanca Oana Ionescu, supravieţuitoare la baraj cu U Neptun Constanţa în Liga Naţională de handbal feminin

Barajul de salvare/promovare al Ligii Naţionale de handbal feminin e practic gata înainte de limită, după două dintre cele 3 runde de jocuri ale patrulaterului pe teren neutru, Universitatea Neptun Constanţa, cu o timişoreancă în componenţă, şi CSM Ploieşti păstrându-şi astăzi locurile în elită, graţie a câte două victorii.

Dispunând în această seară la limită, cu 24-23, la pauză 14-10 (Ionescu – două goluri), de Handbal Municipal Buzău, a doua în seria estică a ligii secunde, prim-divizionara de la malul mării şi-a conservat statutul de grupare de Liga Naţională, rezolvând definitiv şi ecuaţia completă a supravieţuirii, după ce şi CSM Ploieşti trecea de la ora 16, cu 25-22, la pauză 14-13, de HC Alba Sebeş.

CS Neptun Constanţa, cu timişoreanca Dana Ionescu în componenţă, supravieţuitoare la baraj în Liga Naţională

 

 

Interesant, dobrogencele au încheiat sezonul regulat pe locul 9, însă, ca şi reşiţenii la băieţi, au pierdut duelul tur-retur din play-out cu ocupanta locului 10, cedând de două ori craiovencelor, ceea ce le-a aruncat în triunghiularul locurilor 10-12. În care, paradoxal, deşi venea de pe ultima poziţie, a 12-a la finele returului, HCM Râmnicu Vâlcea a smuls cele mai multe puncte, decisivă fiind victoria cu 30-29 în fieful ploieştencelor, care încheiau după 22 de etape penultimele, pe 11.

În consecinţă, vâlcencele salvându-se, U Neptun Constanţa şi CSM Ploieşti s-au regăsit în lupta pentru supravieţuire din barajul cu ocupantele locurilor 2 la finele returului ligii a II-a, Divizia A. Pe care l-au trecut însă cu bine, după ce se impuneau luni şi în ziua inaugurală a întrecerii, „marinarele” cu 39-30 în dauna celor din Alba, meci în care Oana Ionescu a marcat un gol, iar prahovencele cu 33-30 în faţa lui HM Buzău.

Constanţa – Ploieşti, miercuri dimineaţă, a rămas în aceste condiţii doar un duel de orgoliu, pentru adjudecarea locului 1 la baraj, dar fără alte emoţii legate de evitarea retrogradării. Şi în care U Neptun s-a impus la scor, cu 38-19. De notat că unicul punct obţinut de ploieştence în cele 4 jocuri din zona valorică 10-12 a play-out-ului a fost într-un 22-22 (12-9) înregistrat acum 4 săptămâni la malul mării, joc în care timişoreanca Oana Ionescu puncta de 4 ori.

Acum în vârstă de 28 de ani, Ionescu, lansată de LPS Banatul şi care a evoluat şi în handbalul de club de peste hotare, trăia în 2012 dezamăgirea retrogradării din elită cu U Neptun Constanţa, dobrogencele revenind după numai un sezon în Liga Naţională.

Barajul patrulater are loc la Sibiu, după ce era iniţial stabilit a se disputa la Târgovişte. Dacă HC Alba Sebeş n-a obţinut promovarea, în schimb din seria vestică a intrat în Liga Naţională fosta semifinalistă a Cupei Campionilor Europeni, SC Mureşul Târgu Mureş, pe când din cea estică, CSM Unirea Slobozia.

Timişoara ar putea avea în noul sezon o singură secund-divizionară, în loc de două, şi anume sub patronajul Universităţii de Vest, intenţionându-se aşadar revenirea „la matcă”, întru reînvierea vechii „U”, o multiplă campioană naţională. Gruparea s-ar rotunji din comasarea lui CST, de 3 sezoane în liga a II-a, ultimul, încheiat pe locul 6, şi CS Universitatea, mereu o codaşă în Divizia A Seria B, a 11-a şi ultima în 2013-2014. Printre fruntaşele actualei ediţii de liga a doua s-au număr grupările din Sebeş, Piteşti şi Bistriţa, care vor emite probabil din nou pretenţii la promovare.

La băieţi, doar CS Caraş Severin s-a salvat la baraj, U Suceava retrogradând, practic într-o rocadă cu CSM Călăraşi, după ce HC Vaslui şi CSM Oradea au promovat direct.

Aidoma competiţiei masculine, şi cea a fetelor va deţine 14 cluburi prim-divizionare în 2014-2015. Dar până la startul întrecerilor interne, barajele tur-retur de calificare la Campionatul European, în cazul fetelor, din 11 şi 15 iunie, contra Belarusului, cu al doilea joc la Oradea, respectiv Mondial, în cazul băieţilor, din 7 şi 15 iunie, cu manşa I, sâmbătă la ora 18, contra Suediei, în sala Dinamo.

 

Acest articol a fost publicat în Handbal și etichetat cu , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


3 + patru =

 


Ultimele articole din categoria Handbal: