Salvaţi Universitatea! „U” Timişoara, 40 de ani de la jucarea finalei Cupei Campionilor Europeni. Episodul I

Echipa de handbal fete a Universităţii ducea Timişoara şi semicercul românesc în primele luni ale anului 1973 în finala celei de-a XII-a ediţii a Cupei Campionilor Europeni, echivalent al Ligii Campionilor de astăzi, ultim act în care era învinsă de Spartak Kiev, devenită atunci, pentru a patra oară la rînd, cîştigătoare a supremului trofeu continental la nivel de cluburi feminine. www.sporttim.ro va rememora în săptămînile următoare, din arhiva vremii, paşii elevelor lui Constantin Lache în fazele finale ale C.C.E. din ´73. Astăzi, episodul I din campania „Salvaţi Universitatea!”

Handbalistele Universităţii Timişoara, multiple campioane ale României, la ora finalei Cupei Campionilor Europeni ´73

Vă veţi întreba poate ce reprezintă campania „Salvaţi Universitatea!” şi ce caută în contextul rememorării marii performanţe din 1973, cotidianul nostru încercînd şi prin aducerea în discuţie a actualităţii să atragă atenţia opiniei publice locale şi să o sensibilizeze şi pe mai departe în privinţa tristei şi ingratei situaţii din ultimii ani a echipei feminine a Universităţii, ocupantă a locului 13, penultimul, în ierarhia la zi a seriei vestice a ligii secunde de handbal, cu o victorie şi 12 înfrîngeri, golaveraj -127, aflată într-o cu atît mai nefericită postură în comparaţie cu reuşitele cîndva multiplei campioane naţionale a României.

Subfinanţată, neglijată şi ca o a cincea roată la căruţă la C.S. Universitatea, pentru a nu mai vorbi în întregul sportului timişorean, în care se zbate într-o cruntă mediocritate şi ignoranţă, continuatoarea multiplei campioane de altădată merită cu siguranţă o soartă mai bună.

„U” ridica ştacheta foarte, foarte sus în urmă cu 4 decenii, pe fondul preluării conducerii tehnice a echipei feminine studenţeşti de către profesorul Constantin Lache, care ducea la imediata câştigare a campionatului naţional, ediţia 1967/1968, postură din care universitarele aveau să se alinieze la start şi să-şi adjudece competiţia internaţională de 6 echipe nicăieri altundeva decît în oraşul în care, tot în luna aprilie, dar peste alţi 4 ani, jucau finala Cupei Campionilor Europeni ´72-´73.

Conform consemnării din cotidianul „Drapelul roşu”, în ediţia sa din 8 aprilie 1969, sub semnătura lui P. Arcan, „Universitatea Timişoara a cîştigat trofeul de la Bratislava”, punctată după cum urmează: „După cum am mai amintit, în zilele de 5-8 aprilie echipa campioană feminină Universitatea Timişoara a participat la un turneu în Cehoslovacia, organizat de clubul sportiv Internaţional Bratislava. Într-o convorbire telefonică avută cu conferenţiarul Petru Stanciu, preşedintele secţiei, am aflat că echipa a avut o comportare bună, reuşind să cîştige trofeul pus în joc. Toate cele 5 partide susţinute au constituit tot atîtea victorii, învingînd pe rînd: Internaţional Bratislava 9-6, Hue Danemarca 19-7, W.K. Brno 17-8, O.F.K. Belgrad 7-6 şi Vinograd Bratislava 8-4. În clasamentul celor mai bune realizatoare ale turneului, în ordinea golurilor înscrise, primele patru locuri au fost ocupate de jucătoarele timişorene: Terezia Szekely, Emilia Neghină, Angela Moşu şi Cristina Metzenrath. De la Bratislava, echipa Universitatea Timişoara îşi continuă drumul la Zagreb, unde va participa la un turneu internaţional organizat de clubul Lokomotiv Zagreb”.

Pentru conformitate, iată rezultatele Universităţii şi ierarhia de la Dunăre pe baza consemnării presei cehoslovace: 9:6 (4:4) cu Inter, 19:7 (11:2) cu Horsholm (Danemarca), 17:8 (7:4) cu echipa de liga a doua ZKL Brno, 7:6 (2:4) cu Sloboda Beograd şi 8:4 (4:3) cu Vinohrady Bratislava BSP.

1. Universitatea 5 5 0 0 60:31 10 puncte; 2. Inter 8p; 3. Beograd 4p; 4. Horsholm 4p; 5. Vinohrady 3p; 6. Brno 1p.

* În episodul II, săptămîna viitoare, despre succesul repurtat de Universitatea în ianuarie ´73 în sala Olimpia, în jocul tur al sferturilor de finală ale Cupei Campionilor Europeni 1972-1973.

 

Acest articol a fost publicat în Exclusiv, Handbal și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

2 răspunsuri la Salvaţi Universitatea! „U” Timişoara, 40 de ani de la jucarea finalei Cupei Campionilor Europeni. Episodul I

 1. cstm spune:

  Foarte bune astfel de articole, poate e acel impusl care sa mai salveze din echipele si sportul Timisorean.

  … si pentru autorul articolului sa faca in asa fel incat sa se poata da SHARE (pe facebook) si sa apara ceva mai atractiv decat un tinyurl (shar.es/4FDEr) mult prea sec si care nu atrage atantia si altora sa citeasca

 2. Florin spune:

  Sunt de acord cu ante scriitorul meu „sa se poata da SHARE (pe facebook) si sa apara ceva mai atractiv decat un tinyurl (shar.es/4FDEr) mult prea sec si care nu atrage atantia si altora sa citeasca”.

  In ceea ce priveste handbalul banatean in aceste momente este jale.
  Ce ati zice si de un titlu de genu sa ajutam „handbalul banatean”. Incepand de la echipe din judet cum ar fi Sinicolau Mare la baieti ( liaga a 2a si saracii sunt vai de iei), putem continua cu echipele din judetul timis si din cate am vazut a aparut o noua echipa Giroc (baieti) care am auzit ca fece furori prin campionatul din judet. Noi trebuie sa ajutam echipele tinere care fac sportul din placere nu din constrangere cum sunt Fetele de la universitatea Timisoara care daca nu castiga meciul nu ia examenele la facultate.
  Noi trebuie sa ajutam pepinierele deoarece copii care termina junioratul nu are unde juca, nu au in timpul junioratului sa face meciuri amicale.
  Acestea sunt semnale de alarma nu o echipa care acum 50 de ani a facut ceva. ( nu mai este Lache in viata sa vada).
  Nu avem mentalitate din pacate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


+ cinci = 13

 


Ultimele articole din categoria Exclusiv: