Violeții, de la egal la egal cu Minaur până la mijlocul părții a doua

Poli a preluat conducerea de 5 ori în prima repriză a jocului oficial de debut în 2020 și a egalat apoi de nouă ori pe terenul băimărenilor mai bine clasați, inclusiv cu primul gol al părții secunde, ultima oară în minutul 42, 21-21, însă a rămas cu cinci în urmă în ultimele zece minute ale întâlnirii de la ora 18, pierzând la reluarea returului în Liga Zimbrilor. Rotația mai scurtă s-a făcut în cele din urmă resimțită, gazdele beneficiind în schimb de nu mai puțin de 12 marcatori de goluri: CS Minaur – SCM Politehnica 33-31 (14-13). 

Alb-violeții și-au vândut scump pielea în Maramureș joi seară dar nu s-au putut lepăda de statutul competitorilor cu șansa a doua în duelul din etapa a XV-a în elita masculină de handbal, în ciuda tuturor eforturilor depuse de un efectiv care a pierdut titulari cheie în pauza competițională și n-a putut conta pe deasupra nici pe cel mai bun jucător român din Liga Națională în anul care s-a încheiat, distincție recepționată de Marius Sadoveac.

Comparativ, gazda CS Minaur, care a încheiat în careul fruntaș sezonul de toamnă grație mai ales unui parcurs de succes pe propriul teren, cu 6 victorii și o singură înfrângere în tur în sala ”Lascăr Pană”, cu Potaissa Turda în octombrie, și-a conservat componența în pauza intercompetițională, beneficiind acum și de aportul extremei Tomas Cip, revenit de la turneul final Euro 2020, unde a jucat în tricoul Cehiei. 

În consecință, cu toate că a jucat de la egal la egal cu ”portocaliii” băimăreni, egalându-i de nouă ori consecutiv după ce îi și conduceau pentru ultima dată cu 11-12 în minutul 25, Poli a cedat pasul în ultimul sfert de oră, erodată pe fondul rotației inferioare și a numărului mai mic de jucători cheie de rutină și impact în momente decisive.

Implicit, înfrângerea din Maramureș și victoria acasă a celor din Focșani, care s-au apropiat astfel la un singur punct în clasament de alb-violeți, îi pun sub presiune pe timișoreni în perspectiva partidei de pe teren propriu de duminică după-amiază (ora 17) cu a doua clasată, Potaissa Turda, cu timp în plus de recuperare după ce a jucat deja ieri. 

Deși a câștigat ultimele 5 meciuri de campionat din 2019, inclusiv în deplasare la Buzău și Reșița, SCM Politehnica a abordat noul an doar de pe poziția a șaptea, rămânându-i așadar un singur punct avans în fața ocupanților locului 9, cu 11 runde rămase de disputat din retur. Mai multe dintre acestea pe teren propriu, cu vizitatori din Turda, Făgăraș, Vaslui, Constanța, Buzău și Reșița, deplasările fiind în schimb toate lungi, la CS Dinamo, Focșani, CSM București, Călărași și Bacău, așadar și la ”vecinele” din zona pozițiilor 7-9.

Întâia înfrângere polistă din 9 noiembrie încoace s-a conturat în ultimul sfert de oră al deplasării la Baia Mare, golurile fără replică ale sânmiclăușeanului Buzle, lui Cristescu și cehului Cip desprinzând-o pe CS Minaur în tot atâtea minute până la mijlocul părții a doua, 24-21, cea mai mare diferență de până atunci într-un meci mai mult decât echilibrat în primele sale peste 40 de minute.

Cristian Fenici și Andrei Păiuș de două ori au redus apoi din handicap pentru bănățeni la două diferență, însă același Cip – tot de două ori la rând, dar și internaționalul român Botea au restabilit avantajul elevilor lui Stephane Plantin, și pe fondul câte unei eliminări de ambele părți, ex-băimăreanul Șomlea respectiv centrul Vojvodic. 

După care a urmat a doua desprindere a amfitrionilor, decisivă, de la 27-24 la 30-25 în minutul 54, și pe fondul eliminării pivotului polist Baican la 28-24, dar mai ales ale intervențiilor portarului Țenghea, câteva la rând. Reviriment violet, cu trei apropieri la două goluri diferență, dar atât, conturând un eșec greu de evitat în circumstanțele date. Altele ar fi fost poate datele problemei cu Pribanic, Dragas și Sadoveac în efectiv, toți trecuți cândva pe la Minaur…

Cât a avut forțe proaspete, Poli a etalat competitivitatea-i caracteristică, reușind chiar încă o răsturnare de scor după primul sfert de oră, și mai clară, de la 9-7 la 9-11, ”careu” prin golul lui Marjanovic din aruncare de la 7 metri, Cîmpan, din nou Marjanovic și Șomlea, însă nu toate atacurile violeților au rămas la fel de eficiente, apărarea fiind pe de altă parte surprinsă de combinații ale gazdelor pe semicerc. Iar avantajul s-a transformat în scurt timp în handicap, golgheterul maramureșean Csepreghi restabilind egalitatea și preluând apoi conducerea de 4 ori la rând, inclusiv pentru 14-13 la pauză, în două rânduri din 7 metri la începutul reprizei a II-a, 16-15 în minutul 34.

Tot Alexandru Csepreghi era și ghicit de Tcaciuc de la 7 metri, o ratare din totalul de cinci oportunități ale gazdelor, identic celui fructificat integral de alb-violeți, care au avut parte de mai puține eliminări, cinci, față de cele 7 din tabăra învingătorilor, mai abrazivi în apărare, ceea ce l-a făcut pe Pero Milosevic să fie cu atât mai vulcanic pe margine. 

Poliștii au dat și golgheterul întâlnirii, extrema belgrădeană Filip Marjanovic, autor a 9 reușite dintre care cinci din aruncări de la 7 metri, Șomlea înscriind de 5 ori, Fenici și Păiuș câte 4 goluri, Baican, Cîmpan și Vuk Milosevic – fiecare câte 3, cu mențiunea că din efectivul învinșilor au mai făcut parte portarii Tcaciuc, Babasafari și Rusu, respectiv Trif, Neamțu, Irimescu, Năstăsie și noile achiziții Fodorean și Enculescu. 

Minaur a contat din nou pe Csepreghi, revenit cu 6 goluri, dintre care jumătate din 7 metri, câte 4 înscriind Tudor Botea, Milan Kotrc și Tomas Cip, iar Căbuț și Coric câte trei fiecare, Mureșan, Haiduc și Vojvodic câte două, în vreme ce Buzle, Cristescu și Nagy – câte unul, cu mențiunea că doar Bușecan n-a marcat dintre jucătorii de câmp utilizați de câștigători. 

Codașii reșițeni au furnizat surpriza în deplasare a etapei, prin a se impune la limită la Bacău. Rezultatele etapei a XV-a, care se va încheia vineri cu un duel bucureștean din careul fruntaș, respectiv programul viitor, pe coloana clasamentelor. Urmează săptămâna viitoare un duel Constanța – Dinamo la finele rundei a XVI-a, luni, iar marți de la 11 tragerea la sorți a semifinalelor turneului Final4 al Cupei României, cu Poli dar și cele două mai sus menționate în cadru, precum și cei din Bacău. Iar apropo de trageri la sorți, România va întâlni Bosnia și Herțegovina în dubla manșă din aprilie contând ca fază I între cele două eliminatorii ale preliminariilor din primăvară pe drumul spre turneul final mondial de anul viitor din Egipt.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Handbal și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


sase − 5 =

 


Ultimele articole din categoria Handbal: