Necesara reabilitare a bazinului de înot din complexul sportiv ”Bega” a fost întârziată și amânată cu anii, dar și tărăgănată ca lucrări în sine, gripate de veșnicele complicații și neajunsuri, incinta fiind în cele din urmă totuși redeschisă, după termenul de predare însă chiar și așa cu deficiențe. Printre care și cele legate de blocstarturi, aspecte punctate în timp în aceste pagini prin mai multe consemnări. Și nu degeaba, iar încă o dovadă în acest sens a lovit din păcate aseară pe adresa unei ținte inocente, un elev cursant în ora de înot suferind o gravă accidentare din cauza structurii inadecvate a blocstarturilor cu pricina. Au fost și alții care au pătimit și vociferat în ultimii ani din aceeași cauză, dar Fabian Arba, în vârstă de 8 ani, a ajuns din bazin direct la Urgențe, pe masa de operație, suferind o intervenție chirurgicală la un tendon rupt și rămânând internat în spital.

Bazinul ”Bega”
Blocstarturile amplasate la bazinul de înot al Complexului Sportiv ”Bega” ca parte a modernizării incintei în cursul acestui deceniu nu se pretau absolut deloc necesarului unui lăcaș de mișcare și sport, dat fiind structura lor, cu muchii tăioase și implicit cât se poate de periculoase pentru integritatea corporală a practicanților natației, însă chiar și așa au fost dispuse la capătul culoarelor cu lungimea de 25 de metri.
Consiliul Local Timișoara, care are în grijă complexul ”Bega” din zona Circumvalațiunii, n-a expediat blocstarturile înapoi furnizorilor la relansarea incintei în 2013, chiar dacă era cât se poate de clar încă din capul locului că erau inadecvate utilizării în regim de siguranță, prezentând un grad sporit de risc în ceea ce privește accidentările, ba din contră, panglica reinaugurării a fost tăiată cu suficient fast deși cu mare întârziere, semn al avizării folosirii blocstarturilor.
La vremea respectivă, în urmă cu aproape 5 ani, respectiva festivitate a reinaugurării bazinului se efectua în ciuda unor semnificative deficiențe legate de funcționalitatea sa, inclusiv în ceea ce privește factori cheie precum calitatea apei și a blocstarturilor, dar chiar și așa s-a dat ”undă verde”.
Cine și de ce a putut aproba instalarea unor blocstarturi evident inadecvate? Cum a fost posibil a se oferi avizul de utilizare în condițiile pericolelor de accidentări induse de respectivele structuri?
Era doar o chestiune de timp până la apariția unei accidentări și mai serioase, petrecută aseară și având victimă un cursant în vârstă de 8 ani, cu mențiunea că nefericita întâmplare ar fi putut fi evitată prin prevenție și amplasarea unor blocstarturi corespunzătoare.
Însă factorii responsabili în acest sens n-au prea făcut demersuri esențiale vreme de mai mulți ani, în ciuda numeroaselor sesizări ale practicanților înotului, unele, lansate tot în urma unor accidentări, poate mai puțin semnificative. Degeaba s-au plâns destui, trăgând semnale de alarmă. Tot ceea ce s-a întâmplat în primă fază a ținut de utilizarea… flexului, pentru ”îndulcirea” muchiilor, iar ulterior, după 2 ani de folosință, de adăugarea unor apărătoare la colțuri, completări vitale unor ansamble care ar fi putut aduce chiar moartea în cazul unei loviri cu tâmpla de părțile cele mai ascuțite ale blocstarturilor. De fapt, Sporttim consemna și în martie 2014 că un concurs de înot avea loc fără blocstarturi, înlăturate în cele din urmă, doar ca urmare a apariției accidentărilor.
Dar în țara lui merge și-așa s-a continuat fără o necesară amplasare a unor blocstarturi corespunzătoare, ci pe riscul practicanților natației.
Numeroase au fost neajunsurile și deficiențele de tot felul care au gripat de la reinaugurare tot ceea ce înseamnă activitatea la bazinul ”Bega”, unele dintre acestea, semnalate și în aceste pagini, iar unele și de natură contractuală, fără însă a se pune la punct aspecte cu grad ridicat de risc pentru integritatea corporală a practicanților înotului.
Unul dintre aceștia, Fabian Arba, fiu al lui Claudiu Arba, profesor de Educație Fizică și Sport precum și antrenor de fotbal la LPS Banatul, dar și frate mai mic al multiplului medaliat Adrian Cristian Arba, competitor din generația 1999 tot în bazinul de înot, practică natația de 2 ani, în grupele de selecție și începători, la bazinul ”Bega”.
Fabian, în vârstă de 8 ani, a suferit o gravă accidentare la mână luni seară în cursul orei de înot din grupa de începători pregătită de profesoara Toth Ildiko, și tocmai datorită periculozității blocstarturilor, tăindu-se la 3 degete, dintre care unul serios afectat, prin ruperea tendonului. Copilul a suferit o hemoragie abundentă iar un părinte aflat la fața locului l-a transportat în timp util la serviciul ambulatoriu de Urgențe, unde Arba a fost supus unei intervenții chirurgicale, rămânând internat peste noapte în spital, dar și în continuare. La propriu, vai de pielea de pe degetele vătămate ale elevului, iar la figurat, vai de obrazul gros al decidenților care au acceptat inițial achiziționarea și darea în folosință a acestor veritabile arme oarbe.
Părinții copilului accidentat au reclamat scandalosul caz la Poliție, fiind de așteptat o necesară tragere la răspundere a factorilor de decizie prin a căror ignoranță s-a dat ”undă verde” cumpărării și dării în folosință a unor blocstarturi inadecvate, care au periclitat implicit de-atunci în mod continuu integritatea corporală a practicanților natației.
Mai mereu au fost și după reabilitare felurite probleme la bazinul ”Bega”, dar lucrurile au curs tacit de la sine, fără ”cutremure” și înlocuiri, în ciuda faptului că administrarea incintei lăsa cât se poate de clar de dorit, de exemplu atât în ceea ce privește temperatura apei cât și clorurarea, sau atât în ceea ce privește curățenia cât și unele programări, detrimentale pe alocuri tocmai celor care ar avea la o adică întâietate, înotătorii juvenili în regim competițional, legitimați la gruparea locală Clubul Sportiv Școlar numărul 1.
Despre toate cele s-ar putea scrie la o adică o scurtă nuvelă, cei afectați fiind rezilienți în raport cu diverse stări de fapt rostogolite după modelul ”merge și-așa”, dar ca încheiere, pomenind și despre administratorul incintei, responsabil în teritoriu al administratorului Complexului Sportiv Bega, Municipalitatea, un sugestiv și suficient indiciu ar fi conferit de aspectul că grija sa la orele dimineții de astăzi a ținut de locul de amplasare în parcarea din față a autovehiculului unuia dintre profesorii de înot de la CSȘ1 Timișoara, ca primă și ultimă întrebare, în contrast cu interesul celorlalți pentru starea de sănătate a copilului accidentat la orele serii.