Clubul de Înot Masters Timişoara cheamă amatorii la startul duminical al întrecerii AquaChallenge cu o provocare aparte dar şi atrage atenţia pentru conştientizarea opiniei publice în sensul că românii sunt printre codaşii europeni, pe 24 conform Eurobarometrului, la practicarea mişcării sportive de către adulţi

Clubul de Înot Masters Timişoara, primul fondat în ţară pentru practicarea înotului amator într-un cadru organizat, ca parte a unui context mai larg, de promovare în general a efectuării de mişcare de către adulţi, vizând în acelaşi timp atât păstrarea stării de sănătate cât şi îmbunătăţirea capacităţii sportive a practicanţilor, contribuie cu un semnificativ bine social nu numai prin latura practică în sine a iniţierii unor asemenea activităţi, ci şi prin conştientizarea opiniei publice în sensul importanţei unei vieţi active, conştientizare şi sub forma atragerii atenţiei şi punerii în lumină a unor semnificative dovezi elocvente şi sugestive, precum de exemplu aspectul că într-un clasament european privitor la practicarea de activităţi sportive de către adulţi (Eurobarometru 2022), România ocupă unul dintre locurile codaşe în condiţiile în care 62% dintre românii adulţi nu fac niciodată sport sau activităţi fizice, situaţia fiind mai rea doar în Polonia (65%), Grecia (68%) şi Portugalia (73%). Statistica, mai jos, cu ocazia lansării de către Masters Timişoara a invitaţiei pe duminică de participare la „Make it back! AquaChallenge”, eveniment de înot ce se va desfăşura de la ora 11 în bazinul „Bega” din zona Circumvalaţiunii.

„Make it back! AquaChallenge” este un eveniment de amatori deschis tuturor adulţilor pasionaţi de înot, indiferent de viteză sau tehnică în practicarea înotului, participarea în sine fiind mai importantă decât rezultatele.

Aspect tocmai în sensul celor menţionate ceva mai sus, în condiţiile în care înotul masters implică adulţi care practică acest sport ca amatori, participarea fiind mai presus de rezultate, cu menţiunea că sportivii concurează pe grupe de vârstă, mai exact de 16-24 de ani, 25-29, 30-34, 35-39 şi aşa mai departe, cu categorii de 5 ani, ultima incluzând orice vârstă peste 100 de ani. Clubul de Înot MASTERS Timişoara reuneşte persoane care au împlinit vârsta de 18 ani şi care au ca pasiune înotul, printre ei numarindu-se foşti sportivi, precum şi persoane care nu au practicat niciodată înotul de performanţă. 

Make it back! AquaChallenge este gândit ca o etapă în cadrul unor acţiuni de pregătire pentru cei care doresc să participe la maratonul de înot 24h AquaMasters, dar fără ca participarea la evenimentul de duminică să fie condiţionată de participarea la „maraton”.

Organizatorii doresc să facă din acest eveniment o oportunitate de socializare, respectiv de petrecere activă şi în acelaşi timp plăcută a timpului liber. Evenimentul este o provocare pentru iubitorii înotului, oferind posibilitatea unei abordări diferite în raport cu concursurile tradiţionale. 

Desfăşurându-se sub formă de runde de înot de câte 100 de metri, timpul alocat unei runde scăzând cu câte 10 secunde la fiecare rundă.

Provocarea constă în a înota un număr cât mai mare de runde. Pentru aceasta, înotătorii trebuie să îşi regleze viteza astfel încât să parcurgă distanţa de 100 de metri în timpul alocat rundei. Rămânând în cursă, pentru runda următoare, doar înotătorii care au parcurs 100 de metri până la momentul încheierii rundei. 

Iar pentru a se stabili distanţa totală parcursă de un înotător, se ia în considerare numărul de runde în cadrul cărora înotătorul a parcurs distanţa de 100 de metri înainte de semnalul de încheiere al rundei.

Clasamentul final se face pe grupe de vârstă şi gen, în funcţie de distanţa parcursă pe durata rundelor în care înotatorul s-a încadrat în timpul alocat acestora.

Nu este necesar ca participanţii să facă parte dintr-un club sau asociaţie sportivă. Pot participa persoane care au împlinit 18 ani pană la data desfășurării și care au o stare de sănătate și o pregătire fizică adecvată pentru participarea la un astfel de eveniment. În mod excepțional, cu acordul scris al unuia dintre părinți sau al unei persoane adulte care are calitatea de tutore, pot participa și persoane care au împlinit vârsta de 16 ani. Vârsta trebuie probată pe baza actului propriu de identitate.

Fiecare participant beneficiază de un certificat de participare în care sunt menționate: numele și prenumele, distanța parcursă și locul obținut, genul și grupa de vârstă.

Concurentul şi concurenta cu cel mai mare număr de bazine parcurse, la fiecare grupă de vârstă vor primi câte un trofeu simbolic.

Înscrierile se fac la http://www.timisoara.inot-masters.ro. Detalii despre eveniment, repartizarea pe culoare, precum și alte informații actualizate sunt disponibile on-line.

Constituirea Clubului de Înot MASTERS Timişoara a reprezentat o premieră națională, mişcarea de înot masters fiind demarată în România de către clubul din Timişoara cu speranţa că şi în alte localități se vor constitui asemenea cluburi. În prezent, cluburi de înot masters mai funcţionează în Arad, Baia Mare, Braşov, Câmpina, Cluj, Galaţi, Ploieşti şi Reşiţa, dar evenimente de înot masters sunt organizate şi în alte oraşe. 

Clubul de Înot MASTERS Timișoara funcţionează în regim de auto-susţinere financiară, costurile deplasărilor la concursuri fiind suportate de către participanţi.

„Make it back! AquaChallenge” este un eveniment organizat de către Clubul de Înot MASTERS Timişoara în colaborare cu Direcţia Judeţeană de Sport şi Tineret Timiş.

*Cei interesaţi de Clubul de Înot MASTERS Timişoara pot obţine detalii suplimentare pe Internet, la www.timișoara.înot-masters.ro sau la e-mail: contact@timișoara.înot-masters.ro.” 

Iar în încheiere iată graficul statistic al datelor clasamentului european privitor la practicarea de activităţi sportive de către adulţi (Eurobarometru 2022), România ocupând unul dintre locurile codaşe, 24, în condiţiile în care 62% dintre românii adulţi nu fac niciodată sport sau activităţi fizice, situaţia fiind mai rea doar în Polonia (65%), Grecia (68%) şi Portugalia (73%).

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Înot, Sport de masă și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


× noua = 63

 


Ultimele articole din categoria Înot: