David Popovici, campion al lumii la 17 ani la 100 și 200 metri liber, ”dublă” egalată după aproape o jumătate de secol

Sportul românesc are o nouă stea cât se poate de strălucitoare, juniorul bucureștean David Popovici confirmând și în această seară la Budapesta în finala probei masculine de 100 de metri din cadrul celei de-a XIX-a ediții a Campionatului Mondial de natație pentru seniori sub egida FINA, la 48 de ore după ce cucerea medalia de aur la 200 de metri liber. O acoladă de recorduri stabilite la cel mai înalt nivel de înotătorul născut la 15 septembrie 2004, cât n-a împlinit încă nici 18 ani.

David Popovici nu doar s-a calificat în finalele de 100 și 200 de metri ale ediției maghiare a ”Mondialului” de natație pentru seniori, dar juniorul bucureștean le-a și câștigat, luni seară pe 200 de metri, după numai 48 de ore și în proba masculină de 100 de metri liber, cronometrat cu timpul de 47 de secunde și 58 de sutimi, cu 6 sutimi avans în fața francezului Maxime Grousset respectiv 13 în fața canadianului Joshua Liendo Edwards, al treilea la final.

David Popovici, dublu campion al lumii de seniori ca junior (foto: fina.org, GettyImages)

Implicit, după ce luni a devenit primul înotător din România care a cucerit medalia de aur într-o probă masculină la Campionatul Mondial de natație pentru seniori sub egida FINA prin a stabili cel mai iute timp din ultimii 10 ani pe 200 de metri, Popovici a plusat în această seară prin a ”semna dubla” în bazinul budapestan, impunându-se și la 100 de metri liber și egalând astfel o performanță care n-a mai fost realizată din 1973, când americanul Jim Montgomery triumfa la ”Mondial” în aceleași probe de 100 și 200 metri. Astfel, la numai 17 ani, bucureșteanul este și cel mai tânăr înotător din istorie care reușește ”dubla 100-200 de metri”.

Succesul de luni a fost extraordinar în condițiile în care Popovici, pregătit de Adrian Rădulescu, a fost de departe și cel mai tânăr finalist al probei de 200 de metri liber, adjudecată într-un minut, 43 de secunde și 21 de sutimi, cu o secundă și 26 de sutimi înaintea celui de-al doilea cel mai tânăr finalist, medaliatul cu argint sud-coreean Sunwoo Huang, în vârstă de 19 ani, britanicul Tom Dean (22 ani) încheind al treilea, la o secundă și 77 de sutimi în urma românului. Ceilalți 5 finaliști pe 200 de metri, cu vârste de 20, 22 respectiv 25 de ani, reprezentând SUA – 2 înotători, Austria, Germania și Australia.

O medie de vârstă ceva mai scăzută a finaliștilor din această seară a probei de 100 de metri liber masculin, Popovici și chinezul Pan – al 4-lea la sosire, la 8 sutimi de secundă de podium, fiind mezinii cursei pentru medalii, cu vârsta de 17 ani, ceilalți 6 competitori având 19, 21, 22 respectiv 23 de ani, caz valabil și pentru al doilea clasat, francezul Grousset, vicecampion mondial la 6 sutimi de secundă în urma bucureșteanului de la CS Dinamo. În tot cazul, mai mulți finaliști europeni la 100 de metri, cinci față de cei 4 la 200 de metri liber, David Popovici triumfând tot de pe culoarul 4.

De la 48 de secunde în sus, nord-americanul Curry, clasat al cincilea, maghiarul Nemeth (22 ani) al șaselea în 48.13, britanicul Burras (22 ani) penultimul în 48.23 iar italianul Miressi (23 ani) pe 8 în 48.31s.

Multiplu campion european de juniori anul trecut la Roma, unde s-a impus în probele de 50, 100 și 200 de metri ale băieților, stabilind și recorduri mondiale juvenile, David Popovici a triumfat săptămâna aceasta la cel mai înalt nivel, între seniori la nivel mondial, scriind cea mai aureolată pagină din istoria înotului românesc. 

Deja cu două medalii de aur la competiția începută sâmbătă la Budapesta și care se va încheia pe 3 iulie pe malurile Dunării, lotul delegat al Federației Române de Natație și Pentatlon Modern la cea de-a XIX-a ediție a ”Mondialului” sub egida FINA plasându-se astfel între primele 10 clasate în ierarhia la zi pe medalii a întrecerilor din țara vecină. Clasament dominat de SUA cu 10 medalii de aur, 6 de argint și 9 de bronz, urmată de Italia (4-1-3), China (3-0-4), Australia (2-4-1), Japonia (2-3-2), Canada și Franța (fiecare 2-3-1), respectiv România. Ucraina și Ungaria au mai câștigat medalii de aur, iar de argint Brazilia, Coreea de Sud, Germania și Olanda, ”bronz” cucerind Austria, Grecia, Lituania și Regatul Unit. 

Acest articol a fost publicat în Înot, Sport juvenil și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


sase × 7 =

 


Ultimele articole din categoria Înot: