Clubul de Înot Masters Timişoara, care pregăteşte organizarea la finele săptămânii a unei noi ediţii a tradiţionalei reuniuni de nataţie „Cupa Familiei”, cu peste 10 de ani vechime, a avut 2 reprezentanţi de succes sâmbătă la Szentes într-o întrecere internaţională de înot pentru amatori cum sunt nenumărate în Ungaria, aceasta desfăşurându-se într-un bazin descoperit de 33,3 metri, cu participarea a aproape 200 de pasionaţi din Austria, Bulgaria, România, Slovacia şi Ungaria.
Mişcarea de înot masters implică adulţi care practică acest sport ca amatori, participarea în sine fiind mai importantă decât rezultatele. Sportivii concurează pe grupe de vârsta: 25-29, 30-34, 35-39, şamd, cu categorii de 5 ani, ultima categorie incluzînd orice vârsta peste 100 de ani.
Echipa Clubului de Înot Masters Timişoara a fost formată la Szentes din Mihai Liseţchi, concurent la categoria de vârstă 60+ ani, şi Eleonora Tarţa (60+), care, în total, au obţinut la probele individuale 9 locuri pe podium, după cum urmează:
– 5 medalii de aur: Mihai Liseţchi – 3, Eleonora Tarţa – două;
– 3 medalii de argint: Mihai Liseţchi – 1, Eleonora Tarţa – două;
– o medalie de bronz: Mihai Liseţchi.
Mai activ a fost Mihai Liseţchi, participant la 5 probe individuale, cu tot atâtea medalii.
Clubul de Înot MASTERS Timişoara reuneşte persoane care au împlinit vârsta de 18 ani și care au ca pasiune înotul, printre ei numarindu-se foști sportivi, precum și persoane care nu au practicat niciodată înotul de performanță.
Într-un clasament european privitor la practicarea de activități sportive de către adulți (Eurobarometru 2014), România ocupă unul dintre locurile codașe între cele 28 de țări ale UE, în condițiile în care 60 % dintre românii adulți nu fac niciodată sport sau activități fizice, situația fiind mai rea doar în Bulgaria (78 %), Malta (75 %) și Portugalia (64%). În acest context, clubul MASTERS Timișoara promovează practicarea activității sportive de către adulți, în general, vizând, în același timp, atât păstrarea stării de sănătate, cât și îmbunătățirea capacității sportive a practicanților.
Clubul de Înot MASTERS Timișoara funcționează în regim de auto-susținere financiară, toate costurile fiind suportate de către participanți.
Constituirea Clubului de Înot MASTERS Timișoara a reprezentat o premieră națională, mișcarea de înot masters fiind demarată în România de către clubul din Timișoara în anul 2007. În prezent, cluburi de înot masters mai funcționează în Arad, Baia Mare, Brașov, Câmpina, Cluj, Galați, Ploiești și Reșița.
Cei interesați, pot obține detalii pe Internet, la www.timișoara.înot-masters.ro sau la e-mail: înscrieri@timișoara.înot-masters.ro