Nu mai puțin de zece ”tricolori” din totalul celor 24 ai lotului României la Campionatul European de înot pentru juniori de la Otopeni s-au calificat în finalele ediției desfășurate de marți până astăzi în Ilfov, iar 6 dintre aceștia au cucerit și medalii, dintre care 5 de aur și 4 de argint, cu laureatul mondial la seniori David Popovici vârf de lance și pe plan continental juvenil, cu 4 triumfuri dintre care 3 individuale și un loc secund într-o altă contribuție colectivă, la ștafetă.
Dacă la Budapesta, între seniori, pe plan mondial, România s-a bazat pe juniorul David Popovici pentru a se înscrie între cele 23 de națiuni medaliate, salvând aparențele în condițiile în care doar 4 ”tricolori” au concurat la stilurile liber și spate respectiv la sărituri în apă în totalul celor 74 de probe, în schimb la Otopeni, pe plan continental, în întrecerile juvenile, înotul românesc a dovedit că poate avea o reprezentare reușită de grup, înaintând încă o ”lungime” pentru a continua ieșirea la suprafață în natația internațională, ceea ce dă speranțe.
Iar cifrele nu mint.
Cum vor fi aceste nădejdi transformate în izbânzi la seniori, doar timpul ne va edifica, dar semnele sunt bune.
Având câte un reprezentant și în două dintre cele 12 finale programate duminică în ultima zi a ediției 2022 a ”Europeanului” de înot pentru juniori, România n-a coborât așadar ștacheta prezenței zi de zi, în toate cele 6 zile de concurs, în măcar câte două finale la medalii în propriile ”ape teritoriale”. Ba chiar 3 în seara de miercuri, a doua a competiției continentale din Ilfov.
Care va să zică juniorii ”tricolori” au urcat pe blocstarturile a 13 finale din totalul celor 42 programate începând de marți lângă București. În aproape o treime dintre acestea.
Iar în 9 dintre cele 13 finale în care s-au calificat au cucerit și medalii, majoritatea fiind de aur – cinci, marea majoritate a acestora fiind ce-i drept adjudecată cu aportul lui David Popovici. Dar participarea junilor exponenți ai FRNPM nu s-a limitat și în Ilfov, precum la ”Mondialul” seniorilor, doar la ”explozia” bucureșteanului Popovici, completat la Dunăre de dubla intrare în finală a lui Robert Glință.
Nu-i puțin lucru să treci de serii preliminare și semifinale pentru a pătrunde în 13 finale, aproape o treime din totalul acestora, iar chiar dacă o serie de țări au avut loturi clar mai numeroase și puternice la LEN European Junior Championships, asigurându-și ca atare mult mai multe prezențe în finale, dar și obținând rezultate mai bune, inclusiv mai multe medalii, participarea României este totuși una notabilă prin numărul în creștere al juniorilor propuși spre afirmare. Câți dintre aceștia vor și confirma cu adevărat la seniori, doar timpul ne va spune, dar cert e că David Popovici a intrat deja în istoria scenei seniorilor.
Comparativ, reușitele de la Otopeni i-au fost mult mai la îndemână, duminică cucerind și cea de-a treia medalie de aur într-o probă individuală în finalele ”Europeanului” juvenil, la 100 de metri liber, în 47 de secunde și 69 de sutimi, cu 96 de sutimi avans, după cele adjudecate la 200 respectiv 50 de metri liber juniori.
Doar 2 au fost ”tricolorii” prezenți la startul celor 12 finale de duminică, așadar 2 dintre cei 80 de finaliști în cele 10 probe individuale duminicale au fost români, alte două finale fiind la ștafetă, fără reprezentanți ai FRNPM, însă pe de altă parte atât David Popovici cât și Vlad-Ștefan Stancu au urcat pe podium, ”Mondialistul” pe cea mai înaltă treaptă a sa, Stancu pe locul 2, astfel încât în 3 dintre cele 6 zile de întreceri înotătorii din Carpați au izbutit ”duble” unu-doi la ”Europeanul” juvenil, miercuri, joi și duminică.
Medalie cu medalie s-a strâns zestrea României la ”Euro” juvenil, plasând-o pe locul 6 la egalitate cu Turcia într-o ierarhie a numărului acestora, câte 9 fiecare, dar mai prețioase ale ”tricolorilor”, mai exact 5 de aur și 4 de argint, față de cele 4 de aur, două de argint și 3 de bronz din contul reprezentanților ”semilunei”. Polonia a dominat acest clasament, cu 16 medalii, dar tot 5 de aur, precum românii, însă și cu 4 de argint și 7 de bronz, câte 14 medalii cucerind Ungaria și Italia, maghiarii însă și cele mai multe de aur, nu mai puțin de șase. De fapt, Ungaria este singura națiune cu un număr ceva mai redus de locuitori care s-a înscris la Otopeni în rândul celor 7 țări detașate ca număr al medaliilor cucerite, cel puțin câte 9, față de grupul altor 18 federații care s-au limitat la un număr mai restrâns de medalii, cele mai multe din acest pluton obținându-le Ucraina – 6, iar Belgia cinci, pe când Danemarca, Estonia, Germania și Olanda câte 3 fiecare, opt fiind delegațiile vizitatoare care s-au ales cu o singură medalie.
Care va să zică România s-a înscris într-o companie selectă, la vârf cu Polonia, Ungaria (6 de aur, 5 de argint și 3 de bronz) și Italia (4-5-5), completate de Franța cu 13 medalii (4-6-3) și Regatul Unit, cu 11 (2-4-5), însă doar maghiarii au cucerit mai multe medalii de aur decât juniorii FRNPM, iar numai polonezii au mai obținut și ei 5 medalii de aur, precum Popovici&Co. Ca o paranteză, e drept și aspectul că gradul de competitivitate al întrecerilor a fost știrbit de absența juniorilor ruși și din Belarus, știut fiind faptul că destule recorduri de timp încă în vigoare la nivel juvenil sunt deținute de federația de la Moscova.
Acestea fiind zise, marea reușită a federației de la București ține de faptul că nu mai puțin de 10 juniori ai săi s-au calificat în finale, șase dintre aceștia cucerind medalii. Nu sunt așadar valabile spusele ”cu o floare nu se face primăvară”, fiind vorba despre mai multe flori, în condițiile în care și 4 fete și-au câștigat dreptul de a înota în finale.
Popovici a cucerit 3 medalii de aur în probe individuale la stilul liber iar Stancu una, la 1.500 de metri liber juniori, prezențele pe prima treaptă a podiumului la Otopeni fiind completate încă din prima seară a competiției de ștafeta de 4×100 de metri liber a băieților, cu aceiași Popovici și Stancu în componență, dar și Cozma respectiv Dinu. Izbânda lor, în 3 minute, 18 secunde și 93 de sutimi, cu 8 sutimi înaintea britanicilor.
Medaliile de argint au fost adjudecate de Vlad-Ștefan Stancu, la 400 respectiv 800 de metri liber, dar și de Bianca Costea, născută în ianuarie 2005, a doua în finala de 50 de metri liber a junioarelor, în 25 de secunde și 34 de sutimi, la numai 12 sutimi în urma nemțoaicei Jazy, precum și de ștafeta mixtă Popovici, Dinu, Costea, Diaconescu – compusă din 2 băieți și două fete, la 4×100 metri liber, în urma Italiei.
Joi s-a văzut cel mai bine că înotul românesc a ieșit binișor la suprafață, când și alți tineri talentați decât David Popovici au luat medaliile zilei pentru FRNPM, și anume Stancu chiar pe cea de aur la 1.500 de metri liber, cu 8 secunde înaintea polonezului de pe locul 2, timpul învingătorului fiind 15:05.47, iar Bianca Costea pe cea de argint, vicecampioană europeană de junioare la 50m liber. Iar Stancu avea să pluseze sâmbătă și duminică, argint viu mai întâi pe 800 de metri, vicecampion continental juvenil în 7 minute, 54 de secunde și două sutimi, la o secundă și 98 de sutimi în urma italianului Galossi, apoi la 400 de metri liber băieți, ”tricolorul” născut la 13 august 2005 – așadar care n-a împlinit încă 17 ani, încheind în 3 minute, 50 de secunde și 61 de sutimi, la două secunde și jumătate în urma aceluiași peninsular Galossi.
Reușitele lor, întregind o performanță notabilă, cu Popovici vârf de lance, aureolat miercuri la 200 de metri liber în 1:45.45 cu peste două secunde avans în fața omniprezentului Galossi, apoi și vineri pe 50m liber în 22 de secunde și 16 sutimi, cu 39 de sutimi în fața croatului Hribar, iar duminică ”pe sută”, cu aproape o secundă avans.
Deloc de neglijat și celelalte prezențe românești în finalele de la Otopeni, cel mai aproape de podium situându-se ștafeta junioarelor Costea, Preda, Bako și Diaconescu în cursa la medalii de marți pe 4×100 de metri liber, ”tricolorele” încheind pe locul 5.
Două junioare din România au încheiat pe 6 cursele la medalii, Rebecca-Aimee Diaconescu miercuri în finala la 50 de metri spate feminin, adjudecată de o franțuzoaică, iar mezina din 2008 Aissia Prisecariu vineri la 200 de metri spate în 2:14.87, aurul fiind adjudecat de omniprezenta maghiară Dora Molnar în 2:10.31.
Iar românii au reușit să intre în Ilfov și în finala unui al treilea procedeu prin reușita calificării Andrei Denisa Gorecki în cursa la medalii a stilului fluture, închiend a șaptea pe 200 de metri în două minute, 15 secunde și 58 de sutimi, cursă dominată de bosniaca Pudar în 2:08.92, cu peste 3 secunde avans în fața urmăritoarelor clasate pe podium, din Franța și Italia.
Nu în ultimul rând, între cei 26 de juniori ai României la ”European”, și un adolescent dintr-un oraș mare al țării dar fără bazin olimpic în știrbita sa infrastructură sportivă, și anume timișoreanul Emil Dăncăneț, care, chiar dacă n-a egalat cea mai bună performanță a sa în seriile preliminare de marți ale probei de 50 de metri bras băieți, înregistrând al 26-lea timp din totalul celor 50 din concurs, insuficient pentru pătrunderea în semifinale, și chiar dacă a avut al 35-lea timp din totalul de 56 în seriile duminicale la 100m bras, 1:04.87, în condițiile în care 1:03.58 a fost cel mai modest timp de calificare în semifinale, și-a depășit totuși condiția dat fiind proveniența sa dintr-un oraș subdezvoltat sportiv în care înotul se zbate ca peștele pe uscat.
Ceea ce însă nu se mai poate așadar spune și în general despre înotul juvenil românesc, care a luat o gură bună de aer lângă București, fără a fi totuși cazul ca sportul carpatin să se îmbete deja care cumva cu apă rece, cum că ”am avea înot”. Mai e mult până departe, iar doar timpul le va dovedi pe toate. Confirmarea e dată strict de seniorat, iar David Popovici a arătat calea la Budapesta, ceea ce conferă speranțe, însă ieșirea la suprafață efectuată și la Otopeni este doar un cap de pod care necesită a fi consolidat și fortificat. Demersuri implicând necesitatea imperativă a îmbunătățirii infrastructurii natației interne. Juniorii și-au demonstrat potențialul, așa încât ar fi cazul ”a sări” și ”sistemul” cu ceva consistent pentru lărgirea bazei de selecție în înot. Cum însă sistemul mioritic sare cap sau burtă, deșertăciunea fiind nețărmurită, sunt toate șansele ca risipa de potențial să rămână în vigoare.