Maratonul de înot ”24h Aqua Masters”, cu peste 547 de kilometri parcurși în Bazinul Bega. Fostele Glorii, locul I. ”Unul dintre cele mai dificile evenimente sportive la care am participat”, conform britanicului Rob Cook

Peste 547 de kilometri au fost înotați de către 77 de pasionați de natație în 24 de ore, în perioada 21-22 martie 2015. Pentru a celebra Ziua Mondială a Apei (22 martie), 8 echipe au participat în Bazinul Bega din Zona Circumvalațiunii la maratonul de înot ”24h AquaMASTERS”, un eveniment rezervat amatorilor care au împlinit 18 ani. Timișoara era în 2012 gazdă a primului maraton de înot masters din România…

Miscarea de inot masters implica adulti care practica acest sport ca amatori, indiferent de viteza sau tehnica in practicarea inotului, participarea, in sine, fiind mai importanta decat rezultatele. Evenimentul s-a desfasurat in bazinul „Bega” din Timişoara, pe durata a 24 de ore, incepand de sambata, 21 martie, ora 13:00, nonstop, pana duminica, 22 martie, ora 13:00 (inclusiv pe durata noptii).

Conform clasamentului general, pe echipe, ”Fostele Glorii” a acoperit în cele 24 de ore cea mai mare distanţă:

1. Fostele Glorii… 82,00 kilometri înotați;

2. Masters TM M+    74,55 km

3. Experiența Multisport Arad    72,45 km

4. Plutașii    71,80 km

5. Culoarul 7    68,10 km

6. Balaurii    60,25 km

7. Saguaro        59,40 km

8. Masters TM F+    58,50 km

Premii speciale pentru cea mai mare distanţă înotată într-un schimb al stafetei, adică într-o repriza de 30 de minute, au obtinut Borbely Anita cu 1,80 km, la femei, respectiv, Marcel Rasadean si Mihai Tomescu-Vlad cu cite 2,20 km la bărbaţi.

Cea mai mare distanţă înotată în ansamblul celor 24 de ore, a fost de 8,85 km, de catre Anita Borbely, la femei, iar la bărbaţi de 12,80 km, de catre Mihai Tomescu-Vlad.

Media distanţei înotate de către un participant într-o repriză de 30 de minute a maratonului a fost de 1,42 km.

Media distanţei înotate pe totalul celor 24 de ore ale evenimentului de către un participant a fost de 7,10 km.

Ca o premiera, la actuala editie, a participat, pentru prima oara in istoria evenimentului, o echipa feminina. Este vorba despre Masters Timisoara F+.

Cei mai varstnici participanti au fost Tarta Eleonora (n. 1961), la femei, si Octavian Rufu (n. 1939), la barbati. Cel mai tanar a fost Mihai Tomescu-Vlad.

Au participat urmatoarele echipe: (1) EXPERIENTA MULTISPORT ARAD, (2) Plutașii, (3) MASTERS Timisoara M+, (4) Saguaro, (5) MASTERS Timisoara F+, (6) Fostele Glorii, (7) Balaurii, (8) Culoarul 7. Cele opt echipe participante au fost formate din cate 8 titulari (cu maxim 2 rezerve) care au inotat ca stafete, in reprize de câte 30 de minute, o data la 4 ore (maximul de timp inotat de un titular fiind de 3 ore). Competitia s-a desfasurat atat individual, pe grupe de varsta, femei si barbati, cat si intre echipe, criteriul de departajare fiind distanta inotata.

Toti sportivii au primit o diploma de participare. Cele mai bune performante in raport cu distanta inotata pe durata evenimentului, pe genuri (femei/barbati) si categorii de vârstă (18-24, 25-29, 30-34, 35-39, şamd) au fost premiate (sponsorizare oferita de catre Decathlon).

Echipele de pe primele 3 locuri si concurentul, respectiv, concurenta cu cel mai mare nr. de km.  inotati pe durata unei reprize de 30 min, respectiv, pe durata evenimentului, au primit, de asemenea,  diplome. Rezultate obtinute individual, pe pe grupe de vîrstă, la femei respectiv bărbaţi, sunt disponibile online la http://timisoara.inot-masters.ro/rezultate—maraton-2015/.

Robert Cook (Rob), cetatean britanic si participant la maraton, a declarat, intrebat fiind daca a mai participat la competitii de inot: „Nu, deloc! In Marea Britanie practicam in mod regulat inotul, dar pentru tonifiere musculara si sanatate, nu pentru competitii.” Apoi, el a explicat motivul pentru care practica, in prezent, inotul ca adult (inotul masters) ca membru al Clubului de Înot Masters Timişoara din ianuarie 2015: „Pentru mine, inotul este mai ales legat de o anumita stare de bine, de sanatatea corpului meu. Pe de alta parte, pentru mine, marele beneficiu al practicarii inotului masters este acela de a fi parte a unei echipe, de a lucra impreuna pentru a obtine rezultate mai bune. Sansa de a intalni oameni noi si sa ma antrenez in mod activ impreuna cu ei te motiveaza sa iti depasesti limitele si sa iti imbunatatesti abilitatile de inot. De cind am devenit membru al clubului din Timisoara, m-am simtit binevenit si o adevarata parte a unei echipe. Acest lucru a fost deosebit de binefacator, mai ales ca, in prezent, traiesc intr-o tara noua pentru mine.”

Rob a povestit cum s-a simtit pe durata evenimentului: „Maratonul de inot masters din Timisoara a fost unul dintre cele mai dificile evenimente sportive la care am luat parte. De fiecare data cind ieseam din apa muschii imi erau mai obositi si a fost din ce in ce mai dificil sa pastrez acelasi ritm de inot. Dar fiind parte a unei echipe mi-a creat motivatia de a continua, iar actualizarea periodica a statisticilor competitiei mi-a dat posibilitatea de a compara prestatia mea cu a celorlalti competitori. Evenimentul a fost bine organizat, cu hrana si spatiu de odihna puse la dispozitie de catre organizatori, asa ca a fost grozav ca m-am putut concentra pe deplin asupra inotului. In dimineata urmatoare, cind maratonul s-a incheiat, am avut sentimentul unei mari realizari personale si am fost foarte fericit sa fiu parte a familiei de inotatori din Timisoara.”

Evenimentul a fost transmis live online. Pe toata durata desfasurarii sale au fost publicate statistici cu privire la evolutiile din concurs, atat individuale, cat si pe echipe (detalii se gasesc la https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?key=0AscuSYf29qs_dERadE45V2J4TWpieHhCMFFFQW4wbXc&usp=sharing#gid=7).

Arbitrajul a fost asigurat prin voluntariat de catre studenti ai Facultatii de Educaţie Fizică şi Sport. Alti voluntari, Adela Robos si Nicola Dumitru-Andre, au realizat fotografii pentru albumul foto al evenimentului.

Pentru a sustine eforturile depuse de participanti la un asemenea maraton, organizatorii au pus la dispozitia participantilor pachete de hrana (sponsorizate partial de catre Magic Pizza, respectiv, de catre pizzeria Al Piano), batoane de cereale, glucoza, banane, apa.

Pentru o mai rapida relaxare intre doua reprize de inot, participantii au beneficiat pe toata durata evenimentului de sedinte de masaj oferite in regim de sponsorizare de catre Florin Chindea si Adrian Daniel, specialist kinetoterapeut.

Evenimentul a beneficiat de prezenta unor invitati de marca, personalitati din diferite domenii, care prin prezenta lor sustin nevoia cresterii constientizarii publice cu privire la problematica apei. Invitatii au inotat in deschiderea evenimentului pe o distanta de 100 m (4 lungimi de bazin). Nu au avut importanta procedeul, viteza sau corectitudinea tehnica. Au fost prezenti: Florin Mihoc, jurnalist (TVR Timisoara), Randall Morisson, membru al echipei de rugby RCM mvt Universitatea de Vest, Tele Dumitra, organizator de evenimente sportive, campion national la canotaj si atletism (masters), Dan Necsa, membru in consiliul de administratie al AQUATIM, unul dintre sponsorii institutionali ai evenimentului.

Tudor Crețu, scriitor, director a Bibliotecii Judetene și Alina Hexan, reprezentanta Eco Club Timisoara, au rostit scurte alocuțiuni în cadrul ceremoniei de deschidere a evenimentului. Preocupata de probleme de mediu, organizatia Eco Club Timisoara a pregatit un panou cu materiale de sensibilizare privind problematica apei, panou ce a fost expus la bazin pe toata durata evenimentului.

Organizatorii au dorit sa faca din acest eveniment o oportunitate de socializare, respectiv, de petrecere activa si, in acelasi timp, placuta a timpului liber. Evenimentul este o provocare pt iubitorii inotului, oferind posibilitatea unei abordari diferite in raport cu concursurile traditionale.

Evenimentul este organizat de catre Clubul de Înot Masters Timişoara in colaborare cu Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Timiş, Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport – Universitatea de Vest din Timişoara si Eco Club Timisoara.

Detalii despre eveniment si informatii actualizate se gasesc la http://timisoara.inot-masters.ro/maraton-de-inot-24-aquamasters-editia-a-iv-a/

*

Clubul de Inot MASTERS Timisoara reuneste persoane care au implinit varsta de 18 ani si care au ca pasiune inotul, printre ei numarindu-se fosti sportivi, precum si persoane care nu au practicat niciodata inotul de performanta. Initiativa promoveaza practicarea activitatii sportive de catre adulti, in general, vizand, in acelasi timp, atit pastrarea starii de sanatate, cit si imbunatatirea capacitatii sportive a practicantilor. 

Clubul de Inot MASTERS Timisoara  functioneaza in regim de auto-sustinere financiara, costurile deplasarilor la concursuri fiind suportate de catre participanti.

Constituirea clubului de inot masters a reprezentat o premiera nationala, miscarea de inot masters fiind demarata in Romania de catre clubul din Timisoara cu speranta ca si in alte localitati se vor constitui asemenea cluburi. In prezent, cluburi de inot masters mai functioneaza in Arad, Baia Mare, Brasov, Cluj, Galati, Ploiesti si Resita. 

Practicarea inotului in cadrul Clubului de Inot MASTERS Timisoara se face la bazinul din Zona Circumvalatiunii. Cei interesati, pot obtine detalii pe Internet, la www.timisoara.inot-masters.ro sau la e-mail:[email protected], respectiv, fax: 0356 816 474.

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Înot, Sport de masă și etichetat cu , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


9 − doi =

 


Alte articole legate de acest subiect: