Masa rotundă “Activitățile sportive și sănătatea adulților”. Eurobarometru: peste 2/3 din adulții români nu practică regulat activități fizice

Conform unei cercetări făcute la nivel european (Eurobarometru) în 2014, 69 % dintre adulții din România nu practică în mod regulat activități fizice, media europeană a celor aflați în această situație fiind de 25 %. Practic, în această ierarhie, România se găsește pe unul dintre ultimele locuri din Europa. Pe de altă parte, dacă adulții din România ar fi mai implicați în practicarea de activități sportive, starea de sănătate a populației adulte ar putea fi semnificativ îmbunătățită respectiv costurile privind sănătatea în bugetul public ar putea fi drastic diminuate. În acest sens, masa rotundă “Activitățile sportive și sănătatea adulților” este cât se poate de binevenită, joi 28 septembrie între orele 13:30 și 16:30, în Sala Revoluției de la etajul 1 al Consiliului Județean Timiș…

Sporttim anunță și salută totodată evenimentul, cotidianul timișorean pledând cu insistență pentru impulsionarea și încurajarea mișcării la nivel de masă și nu doar în sportul competițional, viziune și concept ce stă la baza etosului publicației.

În acest sens, evenimentul inclus pe agenda Săptămânii europene a sportului 2017 urmărește următoarele obiective, conform organizatorilor:

o          Promovarea conceptelor de “întărire a sănătății prin activități fizice“, respectiv de “îmbătrânire activă“, precum și a modalităților de practicare a lor,

o          Identificarea unor modalități de colaborare între actorii instituționali (organizații din sport, din sănătate, administrație publică, organizații ale vârstnicilor) interesați țn implementarea acestor concepte.

Discuția este deschisă, fiind invitați să participe, prin reprezentanți, organizații din sport care lucrează cu adulți, instituții din sănătate (în special medici de familie), autorități publice, organizații ale vârstnicilor.

 

Programul evenimentului masa rotunda “Activitățile sportive și sănătatea adulților”

13:30-Deschiderea evenimentului

13:45-Relația dintre sănătate și practica activităților sportive de către adulți. Concepte aplicabile

  •            „Întărirea sănătății prin activități fizice”[1].

o   conceptul și practica acestui concept la nivel internațional și în România.

o   politici publice aferente acestui concept la nivel internațional (OMS, UE etc.) și în România

–       prezentare: Mihai Lisetchi (10 min)

  •            „Îmbătrânirea activă”[2]

o   conceptul și rolul activităților sportive în practica acestui concept.

o   practica la nivel internațional și în România.

o   politici publice aferente acestui concept la nivel internațional (OMS, UE etc.) și în România

–       prezentare: Simona Petracovschi (10 min)

14:25- Beneficii și pericole pentru sănătate legate de practicarea activităților sportive de către adulți.

  •           Care sunt principalele beneficii și pericole? (introducere în problematica specifică)

–       medicina. Prezentare: Dan Gaiță (10 min),

–       psihologie. Prezentare: Mircea Dragu (10 min)

  •            Există limite de prudențialitate pentru sănătate legate de practicarea activităților sportive de către adulți? Perspectiva practicienilor (discuție între participanți)

15:15-Colaborarea dintre instituțiile interesate (publice și private) privind promovarea practicării de activități sportive de către adulți ca metodă de întărire a sănătății (discuție între participanți)

  •            Există o asemenea colaborare în prezent? Cum se materializează ea?
  •            Ce impedimente afectează în prezent această colaborare?
  •            Ce posibilități există pentru dezvoltarea acestei colaborări în viitor?

Câteva exemple de posibile acțiuni comune:

–       declarație comună privind importanța practicării de activități sportive de către adulți ca metodă de întărire a sănătății

–       campanie comună de promovare a importanței practicării de activități sportive de către adulți ca metodă de întărire a sănătății„

–       cercetare privind întărirea sănătății adulților prin activități sportive

–       eveniment anual pe tema întăririi sănătății adulților prin activități sportive (practica socială, acțiunile organizațiilor, implicarea autorităților etc. Starea actuală și recomandări pentru viitor)

–       crearea unei platforme comune (cluster) a instituțiilor interesate (publice și private) de întărirea sănătății adulților prin activități sportive

–       altele?

 16:15-Închiderea evenimentului.

Evenimentul este organizat în colaborare de către Facultatea de Educație Fizică și Sport, Asociația Județeană Sportul pentru Toți Timiș, Direcția Județeană pt. Sport și Tineret Timiș, Direcția de Sănătate Publică, Forumul Național de Prevenție, Clubul de Inot MASTERS Timișoara. El se înscrie într-o serie de manifestări dedicate practicării activităților sportive de către adulți ce vor fi organizate în Timișoara.

Saptămâna europeană a sportului  este o inițiativă a Comisiei Europene de promovare a sportului și a activității fizice în întreaga Europă.

Punerea în aplicare a săptămânii în întreaga Europă este în mare parte descentralizată și are loc în strânsă colaborare cu coordonatorii naționali și cu numeroșii parteneri care se angajează ferm în sprijinirea săptămânii. În România, coordonator naţional #BeActive este Federaţia Română Sportul pentru Toţi, în strânsă şi continuă acţiune comună cu Ministerul Tineretului şi Sportului, co-finanţator al proiectului. Mai multe detalii la http://beactiveromania.eu/.”

Pentru detalii privind masa rotundă, persoana de contact este Mihai Lisețchi, email: [email protected], mobil: 0722 218 204.

 

 

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Înot și etichetat cu , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


− 2 = sapte

 


Ultimele articole din categoria Înot: