Patrick Damian la 50 liber și ștafeta fetelor Aquasport de 4×50 mixt, locuri 2 la juniori în ultima zi la Naționalul în bazin scurt, Nicole Vișan pe 3. Giurcă în finală A, timișoreni în 7 finale B

Natația juvenilă timișoreană a completat duminică după-amiază la Miercurea Ciuc foarte buna prezență zi de zi începând de joi la ediția din acest an a Campionatului Național de înot pentru seniori, tineret și juniori în bazin scurt de 25 de metri, izbutind din nou alinierea la start într-o finală A la medalii, dar și cu 7 reprezentanți în finale B de consolare, în cadrul cărora Patrick Damian și Nicole Vișan, de la CS Aquasport, au reușit clasări pe podium la nivelul categoriei lor de vârstă, vicecampion al țării respectiv a treia. În plus, ștafeta de 4×50 mixt a fetelor de la Aquasport s-a situat a doua la 14-15 ani.

Dacă în edițiile autumnale anterioare ale ”Naționalului” în bazin de 25 de metri, găzduite până anul trecut la Hunedoara, timișorenii și-au croit cu greu culoar din seriile de calificare de dimineață spre finalele după-amiezii, rareori prinzând câte o finală B de consolare a locurilor 9-16, și foarte rar una la medalii, ”A”, în schimb anul acesta la Miercurea Ciuc au ieșit la suprafață, atât prin prezența numerică în finalele B, cu un plus și în cazul finalelor A, cât și prin izbânzile înregistrate la categoriile lor juvenile de vârstă, cu destul de multe medalii în cont.

Într-o perspectivă de ansamblu a competiției sub egida Federației Române de Natație și Pentatlon Modern, altele au fost centrele din țară care au deținut destul de clar prim-planul în cursele la medalii din finalele ”Open” ale seniorilor și în ierarhiile juvenile, însă rezultatele adolescenților din Timișoara au înregistrat un indubitabil salt semnificativ în raport comparativ cu cele consemnate în cazul lor la participările anterioare, evidențiind un progres în regim de continuitate.

Iar după ce seară de seară am punctat conform tradiției prezențele înotătorilor de la cele 3 grupări de pe Bega în finalele A și B din cea de-a doua reuniune a fiecărei zile, plus clasările inclusiv cu medalii la nivelul categoriilor lor de vârstă, la juniori sau tineret, nota menținută de timișoreni joi, vineri și sâmbătă a avut o finalitate pe măsură în reuniunea finală de duminică, măcar la fel de fructuoasă pentru bănățeni. Trăgând linie după cele 4 zile de concurs cu tot atâtea reuniuni finale A și B, totalul prezențelor timișorene dar și al medaliilor la categorii juvenile devine însemnat, mai jos fiind adăugate și trimiterile către consemnările pe marginea primelor 3 seri de întreceri.

Cristina Giurcă, din generația 2001, înotând pentru CSM Timișoara, a mai izbutit și duminică dimineață o calificare din seriile preliminare în finala A de după-amiază, în acest caz a probei de 50 de metri spate, în care a fost cronometrată cu timpul de 30 de secunde și 74 de sutimi, pe locul 6 în ”Openul” la medalii al senioarelor, respectiv pe 5 la categoria sa de vârstă, 14-17 juniori-tineret feminin.

Precum în zilele anterioare, timișorenii au fost din nou aproape sau foarte aproape de alte intrări în finale A, izbutind totuși în schimb prezențe în finale B, în care s-au bucurat de noi medalii.

Argint într-una dintre probele individuale, vicecampion al țării la 15-16 ani, la 40 de sutimi de secundă în cadrul acestei grupe de vârstă după Leon Stan, tot din generația sa. Este vorba despre Patrick Adorian Damian, născut în anul 2002, de la CS Aquasport, cronometrat cu timpul de 23 de secunde și 51 de sutimi în finala B de 50 de metri liber pe care a câștigat-o, așadar al nouălea la nivel național în clasamentul general ”Open” al probei seniorilor, respectiv pe 5 la 15-18 ani, juniori-tineret. Pe 5 la 15-16 ani în cadrul aceleiași probe, concitadinul său Rareș Tănăsie, tot din generația 2002, de la CSȘ1 Timișoara, care cu o seară înainte devenea chiar campion al țării la aceeași categorie de 15-16 ani, la 100 de metri bras. Acum, la 50m liber, Tănăsie a încheiat în 24:17, pe 5 în finala B respectiv pe 9 la categoria 15-18 ani.

Pe locul 3 la categoria sa de vârstă, cea mai mică a întrecerii, 14-15 ani, a junioarelor, Nicole Vișan, din generația 2004, care concurează pentru CS Aquasport Timișoara, a devenit medaliată cu bronz în ”Naționalul” în bazin scurt, cu timpul de 29:38 în proba de 100 de metri liber, în care a câștigat finala B, așadar a noua pe țară între senioare dar și pe 6 la grupa de vârstă 14-17 ani, junioare-tineret. În aceeași finală B, și Carina Notingher (n. 2002; CSȘ1 Timișoara), a treia în 1:00.25, respectiv pe 8 la categoria 14-17 ani.

Argint a mai cucerit CS Aquasport și pe echipe, a doua la categoria 14-15 ani cu ștafeta de 4×50 de metri mixt, în componența Precob – Motoș – Vișan – Ahmad, cronometrate cu timpul de 2:08.16, cu care au încheiat cursa pe locul 5 la ”Open” respectiv pe 4 la categoria 14-17 ani, triumfătoare fiind stelistele, prin surorile Gîdea, Ioana și Ivan, în 1:55.58.

CS Aquasport a aliniat o ștafetă și în concursul băieților, prin Leucuța, Călin, Damian și Remzing, care au încheiat cursa pe locul 10 cu timpul 1:50.43, poziția a 7-a la grupa de vârstă 15-18 ani, triumful aparținând celor de la CSU Pitești, prin Iordăchescu, Ancuța, Popa și Pătru, în 1:42.03 la 4×50 de metri mixt.

Timișorenii au înotat duminică după-amiază și în alte finale B, Rareș Călin (n. 2000; CS Aquasport) clasându-se pe locul 3 la 200 de metri bras cu timpul de 2:25.69, așadar al 11-lea pe țară la ”Open” respectiv pe 7 la grupa sa de vârstă, 15-18 ani.

Samira Ahmad (n. 2004; CS Aquasport) a fost cronometrată cu timpul de 31:69 în finala B la 50 de metri spate feminin, în care a încheiat a cincea, echivalent cu locul 12 la categoria 14-17 ani respectiv 6 la grupa sa de vârstă, 14-15 ani. Iar Vlad Adrian Remzing (n. 2001; CS Aquasport) a încheiat pe 6 în finala B la 400 de metri liber, cu timpul 4:20.18, al 9-lea la 15-18 ani.

Finalele A ”Open” ale seniorilor au fost adjudecate duminică în majoritate de înotători care au mai cucerit aurul și în finale A din reuniunile zilelor precedente. Astfel, Alin Coste (n. 1992; CS Dinamo) s-a impus cu timpul de 22 de secunde și 26 de sutimi pe 50 de metri liber, Andrei Anghel (1998; CSM) a triumfat în 53:75 la 100m spate, Atila Abibula (n. 1995; Farul) în 2:15,65 la 200 de metri bras, iar Bogdan Scarlat (1997; CS Dinamo) a câștigat pe 400 de metri liber în 3:50.25, în ceea ce privește concursurile masculine, pe când la fete vârsta câștigătoarelor a fost în general mai precoce. Gabriela Ioana Gâdea (n. 2002; CSA Steaua) a câștigat chiar două locuri I în reuniunea finală, în 29:18 la 50 de metri spate iar la 200m fluture în 2:15.09, Kristina Maria Schneider (1999; CSM Brașov) triumfând în 56:43 pe 100 de metri liber și Alexandra Dobrin (1993; CSU Pitești) pe 400 de metri mixt în 4:54.19.

Una peste alta, înotul timișorean a scos și mai mult capul în Harghita, semnalând prin noul val juvenil continuarea revirimentului după ani de restriște și pe fondul unei deficitare infrastructuri de profil. Încep să se adune unele roade, semn al bunei selecții, formări și lansări efectuate la Clubul Sportiv Școlar 1 Timișoara nu doar rareori în regim de adversitate, fundație de pe care unii juniori și-au căutat cel mai favorabil culoar cârmind spre CSM Timișoara sau CS Aquasport, grupare care a preluat la rândul ei ștafeta selecției și formării, conturând și prin completare un efectiv cu perspective.

Pentru conformitate, trimiteri către celelalte consemnări zilnice pe marginea ”Naționalului” în bazin de 25 de metri de la Miercurea Ciuc, în ordine cronologică.

După reuniunile zilei inaugurale… http://sporttim.ro/inot/inotul-timisorean-lansat-la-nationalul-in-bazin-scurt-cu-medalii-la-categorii-juvenile-ale-stafetelor-cs-aquasport-dar-si-la-individual-plus-o-prezenta-in-finala-a-si-o-finala-b-adjudecata

După finalele de vineri… http://sporttim.ro/inot/juniori-timisoreni-pe-podium-la-miercurea-ciuc-in-ziua-a-doua-a-nationalului-in-bazin-scurt

Și după cele de sâmbătă… http://sporttim.ro/inot/rares-tanasie-css1-timisoara-campion-pe-tara-la-100m-bras-in-bazin-scurt-la-15-16-ani-3-cluburi-de-pe-bega-sambata-in-finale-a-4-medalii-juvenile

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Înot, Sport juvenil și etichetat cu , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


doi × 3 =

 


Ultimele articole din categoria Înot: