Profesorul Tiberiu Şucan (CSŞ1 Timişoara) propune dar aleşii Timişoarei şi Timişului dorm pe ei

Astăzi încep la Bacău întrecerile Campionatului Naţional de semifond pentru copii de 11-13 ani iar o a doua deplasare în acelaşi oraş moldav în răstimp de numai cîteva zile pentru nişte elevi timişoreni de gimnaziu, implicînd drumuri istovitoare şi cheltuieli pe transport, cazare şi masă, în vederea participării la competiţii din nataţia juvenilă românească, dovedesc cît se poate de clar prejudiciul suferit din toate punctele de vedere de înotul de pe Bega datorită absenţei în ditamai oraşul a unui bazin olimpic capabil să găzduiască asemenea concursuri. Nu neapărat pe această temă, una-două idei împărtăşite între periplurile moldave de profesorul Tiberiu Şucan, antrenor de înot în secţia de profil a CSŞ1 Timişoara. Notaţi, edililor? Luaţi aminte, Primăria Timişoara, CLT, CJT? Sau încă mai dormiţi pe voi şi după 23 de ani?

Copiii şi juniorii de la CSŞ1 Timişoara încă aşteaptă redeschiderea, deja cu două luni întîrziere, a bazinului de pregătire din Circumvalaţiunii, unde timpul le-a fost oricum redus de la 3 ore la o oră. Poate se mai schimbă totuşi ceva în acest oraş dominat în ale sportului de mici, obscure şi meschine interese. Poate...

Aşadar înotul timişorean s-a întors cu zestre de la Campionatul Naţional pentru copii de 10-11 ani, ce a avut loc sîmbătă şi duminică la Bacău, semn că nataţia locală are bineînţeles potenţial şi talente ar fi, iar cei mai măricei dintre elevii de gimnaziu de pe Bega sar astăzi de la ora 10 în prima reuniune a Naţionalului de 11-13 ani, ce va avea loc pînă duminică tot la Bacău.

Mai jos nu vom vorbi despre uriaşul potenţial irosit de Timişoara prin absenţa unui bazin olimpic aidoma celui de 50 de metri, cu 8 culoare, din oraşul moldav, ceea ce ar atrage implicit pentru oraş încasări din cazarea a sute de copii şi toate costurile aferente, scăzînd în schimb costisitorul şi obositorul transport, vreo două treimi de zi doar dus, ci despre ce s-ar putea face printr-o bună organizare, fie şi în condiţiile actuale din ditamai mun´cipiul.

Desigur, nu neapărat în condiţiile date de anul 2012, în care principala bază de antrenament a grosului copiilor şi juniorilor înotători din oraş, cei de la CSŞ1 Timişoara, obişnuiţi cu pregătirile în bazinul Complexului Sportiv Bega, a fost închisă din primăvară încoace, pentru reparaţii, redarea sa în folosinţă fiind întîrziată deja cu două luni, dar începînd măcar din această iarnă, cînd lucrurile ar reveni cît de cît la normal.

Spunem şi cît de cît pentru că, de fapt, adevărul gol-goluţ este că selecţia potenţialilor viitori înotători competitivi ai Timişoarei a suferit teribil în ultimii ani pe seama faptului că antrenorii secţiei de înot a CSŞ1 Timişoara s-au văzut constrînşi împotriva voinţei lor dar mai ales a tot ceea ce înseamnă nevoi, planuri şi cicluri normale de pregătire, pe seama spaţiului şi timpului limitat de acces la mai sus amintitul vechi bazinuţ din Circumvalaţiunii, uneori doar pe cîteva culoare şi în mod cert numai în anumite intervale orare zilnice.

Cu alte cuvinte, copiii şi juniorii legitimaţi la cea mai mare secţie de profil din Timişoara oricum intrau cu ţîrîita în apă, tot mai puţin faţă de volumul necesar de pregătiri, pentru a nu mai vorbi că în atare situaţie nici nu mai putea fi vorba, ca timp şi spaţiu, de efectuarea selecţiilor. Şi de ce? Pentru simplul motiv că – pe tipicul şablon al nepotismului şi mafiei clientelare din absurda şi ridicola noastră societate – unele culoare erau puse la ore convenabile, rezervate vezi Doamne publicului, la dispoziţia diverşilor „pretini”, rude sau colegi din fauna păiănjenişului de mici interese ţesute de funţionăraşi mai mari sau mai infimi şi avînd de-a face cu administrarea treburilor urbei.

Există voci răzbătînd dintre truditorii în nataţia juvenilă timişoreană care subliniază faptul că în ultimii ani CSŞ1 aproape că n-a mai avut parte de selecţii la înot între copiii locului tocmai datorită piedicilor şi şicanelor la adresa acestei secţii, directe, chiar de la vîrful clubului, şi care acum ies ceva mai limpede la suprafaţă, în urma pensionării fostei directoare Tamara Savu, într-un scenariu gen „După noi potopul”, cu referiri la dandanale şi în badminton, „Usoda” sau oarece mult prea numeroase şi costisitoare amenajări la cabana din Munţii Semenic a grupării, dar şi colaterale, vizavi de accesul limitat la bazin.

Mai cu perdea, antrenorii din înot au relevat aspectul că dacă ar fi fost după unii, nataţiei juvenile la CSŞ1 i s-ar fi acordat cît mai puţine ore de pregătiri, cu cît mai puţini copii, sau dacă s-ar fi putut, mai deloc. În aceste condiţii, CSŞ1 Timişoara „defilează” la această oră pe seama selecţiilor realizate cu ceva ani în urmă.

Deficit căruia profesorul Tiberiu Şucan, antrenor în cadrul secţiei conduse de Ioan Bădescu, îi găseşte un remediu eficient şi util, cu condiţia existenţei unei bune organizări şi, bineînţeles, a punerii lucrurilor în practică.

Astfel, Şucan, care se află şi zilele acestea la Bacău, după ce îi conducea şi săptămîna trecută acolo pe mai micii „brotăcei” ai Timişoarei, şi care a explicat că vecinii maghiari sau sîrbi au rezultate în nataţie tocmai pentru că se bazează ca procedură normală pe intense şi bine structurate selecţii în marea masă a învăţăceilor de vîrstă şcolară şi gimnazială, ne-a spus că vede ca absolut firească punerea la dispoziţie de către Municipalitate a unui mijloc de transport care să aducă zilnic la bazinul din Circumvalaţiunii, aşa mic, înghesuit şi depăşit cum este acesta, copii de la unităţi de învăţămînt din oraş, prin rotaţie, împuşcîndu-se doi iepuri dintr-un foc.

„Toţi procedează aşa peste hotare. Ar fi extrem de benefic pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor să fie iniţiaţi în înot. În primul rînd, această iniţiativă organizîndu-se prin intermediul şcolilor, totul s-ar derula într-un cadru bine pus la punct iar astfel şi copiii unor familii cu mai mică dare de mînă, care poate altfel nu şi-ar permite, ca bani şi timp, să-şi ducă fiul sau fiica la înot, ar avea şansa să se iniţieze în înot. Pe de-o parte, s-ar putea evita astfel potenţialele înecuri de mai tîrziu, şi toată spaima părinţilor legată de prezenţa copiilor într-o bună zi la piscină, fără a avea bazele înotului, iar pe de altă parte ne-ar oferi nouă posibilitatea să vedem şi selecţionăm copii care prin calităţile lor s-ar preta sportului de performanţă. Iar copiii din medii mai puţin afluente ar avea poate o dorinţă în plus de a răzbi. Poţi să treci pe stradă pe lîngă un copil cu potenţial de a fi un viitor sportiv de Jocurile Olimpice dar să nu-ţi dai seama şi astfel să-l pierdem, pe cînd alta este să îl vezi înotînd în bazin”, a explicat Tiberiu Şucan, care are o soluţie şi pentru finanţarea propunerii sale.

„Repartizarea unui mijloc de transport pentru preluarea copiilor, prin rotaţie, de la diverse şcoli, şi aducerea lor la bazin, nici n-ar trebui să coste atît de mult dacă de exemplu tocmai copiii, cu ajutorul părinţilor lor, ar colecta toate sticlele, deşeurile plastice de care zilnic se dispersează, iar şcolile ar strînge fonduri din această simplă iniţiativă. Astfel s-ar putea acoperi costul motorinei. Este greu de crezut că la un asemenea oraş ca Timişoara nu s-ar putea pune la dispoziţia copiilor din şcolile noastre un autobuz pentru a-i aduce să fie iniţiaţi în înot. Ar fi un lucru util, plăcut şi benefic pentru întreaga comunitate iar maghiarii de exemplu folosesc această modalitate în mod curent, pentru ca noile generaţii să înveţe să înoate dar şi ca mod de selecţie. Esenţiale sunt însă o bună organizare şi o bună conlucrare dar mai ales bunăvoinţa. Unele lucruri se pot înfăptui şi din puţin”, a mai spus Şucan.

Desigur. Ce-a fost, a fost, iar înotul juvenil local aproape că a fost torpilat, prin incompetenţă, dezinteres şi reavoinţă, de n-ar fi existat mîna de profesori-antrenori care cu pasiune au întreţinut flacăra acestei activităţi.

Ce va fi, depinde numai de o bună organizare, de aplicarea strategiilor celor în deplină cunoştinţă de cauză, şi anume antrenorii din domeniu, precum şi de buna gestionare a resurselor, financiare, logistice, umane, fie ele şi mai retrînse.

Cît despre pasul următor, şi anume construirea unui bazin olimpic pretabil găzduirii unor competiţii de nivel naţional şi chiar internaţional, ridicol prin absenţa sa într-un oraş ca Timişoara, de promisiuni şi vise deşarte sunt probabil absolut sătui cei din înotul local şi nu numai. Subiectul este cu atît mai binevenit la ora acestor noi alegeri doar că, ne-am obişnuit deja, planurile măreţe sunt trîmbiţate doar pînă ce aleşii se văd întronaţi în confortabilele fotolii ale suficienţei lor, după care vine vremea contractelor în funcţie de interese, cumetrii, prietenii tipic carpatine.

Vorba unui senior veteran al înotului timişorean, „o să mor eu şi nu voi vedea acel bazin, şi oricum nu va rezolva problema. E nevoie de bazine la şcoli din diverse cartiere…” 

Idei ar fi, la fel şi putere de muncă şi o arzătoare dorinţă, deopotrivă din partea antrenorilor şi copiilor. Doar că suntem cu toţii intraţi pe mîna unor impostori incompetenţi, dezinteresaţi de bunăstarea comunităţii, ci doar de binele personal, şi mînaţi de alte principii de viaţă. Suntem intraţi la apă pe mîna noastră, chiar şi în absenţa bazinelor…

Dar, ca prim pas, suntem chiar curioşi dacă bazinul de la „Bega” va fi redeschis măcar pentru „Cupa de Sprint” din 8-9 decembrie. Sau se doarme profund pe banul public.

***

Astăzi, în reuniunea de la ora 10, prima a C.N. de semifond pentru 11-13 ani, vor înota pentru CSŞ1 Timişoara, la 100 metri fluture (fete, 11 ani) Karina Luana Herlas şi Ştefana Vizman, la categoria 12 ani Roxana Drăghia şi Ana Elena Varadi, la 400 metri spate (băieţi 12 ani) Leonard Leucuţa, Szolt Talpai, Radu Văipan şi Alexandru Epure, iar în proba de spate la 13 ani: Mario Sergiu Sîrbulov, Cătălin Mihai Ancuţa, Adrian Cristian Arba, Alin Antal-Musteţi şi Andrei Macovei.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Înot, Sport juvenil și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


patru − = 3

 


Ultimele articole din categoria Înot: