Radu Vaipan, un „Delfin” campion naţional la 10 ani

E neobosit. Recorduri judeţeene, locuri întâi şi trei. Toate în reuniunea a doua, de sâmbătă după-amiază, a Cupei de Sprint la copii şi juniori, găzduită în ultimul weekend din noiembrie de bazinul complexului sportiv al CSŞ1, din zona Circumvalaţiunii.

Radu Vaipan, născut în 23 aprilie 2000, a ciuntit peste o secundă din vechiul record judeţean pentru vârsta de 10 ani în proba de 25 metri bras băieţi, cu timpul de 18 secunde şi 15 sutimi, cu care ar fi câştigat dealtfel şi concursul celor născuţi în ´99. Nu mai e 19´17´´ ştafeta de atins pe plan local de Radu.

Dacă vi se pare un succes minor, ei bine, Vaipan câştigase cu numai o săptămână înainte proba de 50 metri bras a Campionatului Naţional pentru copii de la Reşiţa, cu timpul de 40´67´´, un salt de la 42´73´´, înregistrat la Arad în luna iunie. Aşadar a devenit cel mai bun pe ţară, dintre 170 de copii. Secretul? „Antrenamente de câte două ore, plus stretching obligatoriu”, cum ne explică tatăl său.

Radu, elev în clasa a IV-a la Şcoala Generală 18, pozează pentru noi într-un frumos tricou albastru cu însemnele clubului local Delfin Timişoara în piept, colegii săi Mihai Loichiţa şi Liviu Caba completând podiumul la 25 metri bras în Cupa de Sprint, cu timpii 19´30´´ şi 19´61´´.

Vaipan a câştigat şi proba imediat următoare a generaţiei 2000 băieţi, cea de 100 metri mixt, cu timpul de 1 minut, 23 secunde şi 31 sutimi, din nou, performanţă cu care ar fi învins şi elevii în vârstă de 11 ani. Când l-am întrebat care stil îi dă bătăi de cap, micuţul campion n-a stat pe gânduri: „Spate!” Într-adevăr, el ieşind ultimul în seria sa la proba de picioare a reuniunii de dimineaţă, în vreme ce de exemplu la liber a mai prins un podium, locul 3, în 15´43´´ pe 25 metri.

Cad recorduri judeţeene la Cupa de Sprint

Alexia Ioniţă, născută în anul 2005, a câştigat cu un avans de peste două secunde în faţa colegelor ei de la Delfin Timişoara proba de 25 metri liber a Cupei de Sprint, stabilind un nou record judeţean în această categorie. De la 26´46´´, Alexia a îmbunătăţit timpii la 25´03´´, urmând-o Medeea Gabor, născută în 2004, şi Maura Cismaş.

Un record al Timişului a căzut şi la proba de liber a fetelor născute în 2001, Andreea Hojda învingând în 15´28´´, cu 40 de secunde mai bun decât vechea performanţă. Aici podiumul a fost dominat de înotătoarele casei, de la CSŞ1, cu Lucia Guircă pe locul 2 şi Karina Herlaş pe 3.

Fără a doborî recorduri judeţeene, Lucia Giurcă, 9 ani, a urcat de 3 ori pe prima treaptă a podiumului, la liber, bras şi mixt

Radu Biriboacă, născut în 1998, tot de la CSŞ1 Timişoara, a câştigat proba de 25 metri bras la categoria sa de vârstă cu timpul de 16´39´´, un nou record judeţean, îmbunătăţind vechiul 16´77´´.

Tot la bras, dar în rândul fetelor născute în 1997 şi mai mari, Vasilica Bălăceanu, şi ea de la CSŞ1 Timişoara, a stabilit un nou record judeţean al categoriei, 16´37´´, faţă de 17´28´´, fiind urmată pe podium de colegele de club şcolar Larisa Şucan şi Anamaria Vlădescu.

Patric Damian, 8 ani, s-a impus atât la liber cât şi la bras

În fine, doborârea recordurilor judeţeene a fost completată în proba de liber a băieţilor născuţi în 1997 şi mai mari de Tamaş Talpai, de la CSŞ1 Timişoara, în 11´60´´, în ciuda faptului că elevul născut în ´96 a încheiat abia pe locul 4, în urma unor înotători mai mari, născuţi în 1993 şi chiar 1989.

Delfin: „Ne mişcăm, cu părinţi inimoşi, chiar fanatici, într-un înot încă nu la pământ”

Febra concursului Cupa de Sprint, larmă de voci tinere, muzică din boxe şi o întrebare. Cine e „Delfin”? Gheorghe Szuhanek, de 50 de ani în preajma bazinelor de înot, îmi spune că e un club privat pus pe picioare cu „multă muncă depusă de părinţi inimoşi, chiar fanatici, care şi-au ales un comitet de 5 membri şi, beneficiind de cotizaţia de 2% din impozitul pe venit şi sprijin de la Consiliul Judeţean şi Direcţia Judeţeană de Sport, au reuşit să-şi lanseze copiii la apă în competiţii”.

„Sunt bucuros că am atins locul 14 din 40 echipe la nivelul Campionatului Naţional pentru copii de 10 şi 11 ani, în condiţiile în care am înotat împotriva cluburilor municipale, şcolare ori liceelor sportive care sigur nu se pregătesc ca noi, doar cu două antrenamente, în cel mai bun caz patru. Aşadar ne mişcăm, deşi ne-am înfiinţat abia în ianuarie 2010”, spune Szuhanek, a cărui muncă, nu-i de mirare, se vede. Îl completează Mircea Marincu, un părinte, amintind de promovarea celor mici şi insuflarea spiritului de competiţie: „L-am dat la înot la 3 ani, să înveţe, şi în timp a cules diplome şi medalii. Acum are 11 ani, e la <Delfin> şi rămânem”.

Mereu căutând copii pentru iniţierea în înot, Szuhanek a selecţionat în septembrie de la Liceul Bela Bartok elevi de clasa I, 6 fetiţe şi doi băieţi începători fiind aliniaţi la Cupa de Sprint. „Acesta e viitorul. Problema e că nu-s condiţii grozave, mai ales în ceea ce priveşte bazinele. Înotul timişorean nu-i la pământ, se vede aici, dar e foarte deficitar ca infrastructură, după ce-am pierdut ILSA, Usoda, Băile Neptun. Noroc cu iniţiativa privată de la Aqua Arena, care ne găzduieşte şi pe noi”.

De fapt Aqua Arena e gazdă a celei de-a opta ediţii a Memorialului „Petre Lovaş”, un concurs pe care Szuhanek e bucuros să-l ţină în viaţă, în ciuda bătăilor de cap organizatorice: „E rezervat cluburilor de vestul ţării şi celor din estul Ungariei şi al Serbiei. Dar când compari cum suntem noi primiţi şi găzduiţi acolo, unde aproape fiecare cartier beneficiază de bazin acoperit, şi ce protocoale au cei de peste graniţă, de fapt ceva normal, deloc exagerat, cu ceea ce putem noi să le oferim, te trec fiori. E greu să ţii un asemenea concurs când nu te sprijină mai nimeni. Am găsit ceva ieftin, la 70 lei, pentru delegaţia de 50 persoane a sârbilor, dar chiar şi asta costă şi mă întreb de unde voi scoate banii ăştia!? E o problemă. Ne rugăm de Sportul pentru Toţi, de Consiliul Judeţean”.

Cupa de Sprint a avut succes...

În ciuda ambianţei plăcute, de concurs, într-un cadru familial al lumii înotului juvenil, găzduită la Cupa de Sprint de CSŞ1 Timişoara în bazinul complexului sportiv din zona Circumvalaţiunii, Szuhanek pune totuşi punctul pe i: „E frumos pentru copii dar acest bazin de 25 metri nu e unul de concurs, ci de antrenamente. E o sală înghesuită şi capac la toate lipsită de tribune. Pentru pretenţiile Timişoarei…” Poveste veche.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Înot și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


+ 9 = saptesprezece

 


Ultimele articole din categoria Înot: