Clasic și tipic mioritic, România s-a lăsat dusă de valul ”dublei” lui David Popovici în Ungaria iar nenumărați au fost oportuniștii opinând pe creasta spumoasă a triumfului proaspătului campion al lumii, însă crunta realitate, inconvenabil adevăr ignorat din neștiință, ține de faptul că juniorul bucureștean se numără între cei doar 4 și numai 4 componenți ai lotului de sportivi al delegației Federației Române de Natație și Pentatlon Modern la această a XIX-a ediție a Campionatului Mondial de natație pentru seniori de la Budapesta. Acest ”4” al reprezentării și prezenței ”tricolore” în principala competiție sub egida FINA, o măsură mai exactă a nivelului României în natația mondială, performanțele lui David Popovici fiind cu atât mai neprețuite în acest context. Și care publicație menționa oare repetitiv în deceniul trecut, în mai multe consemnări disponibile în arhiva secțiunii ”Înot”, cu subiect și predicat, cu timpi și detalii legate de probele de concurs și recordurile înregistrate, despre un anume David Popovici? Sporttim. Câtă vreme nici măcar portalurile FRNPM nu scriau despre băiat, darmite ”marea presă” de pe Dâmbovița.
Clasic concurs carpatin al circului băgătorilor de seamă în jurul succeselor lui David Popovici în bazinul budapestan, însă realitatea mult prea inconvenabilă pentru a fi expusă măcar într-o mică măsură ține de prezența numerică foarte, foarte redusă a României la ”Mondialul” de natație din Ungaria, ceea ce spune cât se poate de multe despre adevărurile din natația carpatină în întregul ei și din spatele sclipiciului reușitelor juniorului bucureștean la Budapesta.
În condițiile în care ”Mondialul” programează nu mai puțin de 74 de probe de concurs cu decernare de medalii, atât în înot cât și în sărituri în apă, respectiv în înotul în ape deschise dar și în polo pe apă, a alinia numai și numai 4 sportivi, dintre care 2 – David Popovici și Robert Glință, în întreceri masculine de liber respectiv spate, iar Constantin Popovici și Angelica Muscalu la sărituri, spune chiar totul despre ”cotele apelor Dunării” în natația românească.
Nu mai puțin de 71 de federații naționale ale altor țări aliniază delegații mai numeroase la actuala ediție a ”Mondialului” budapestan, dintre cele 185 de națiuni reprezentate săptămânile acestea în Ungaria, tot cu câte doar 4 practicanți ai natației prezentându-se în țara vecină printre altele de exemplu și Insulele Mariane de Nord, Antigua&Barbuda, Maldivele, Palestina, Guam, Bahamas, Pakistan, Sudan, Sierra Leone, Bahrain, Zimbabwe, Liban, Mongolia ori Panama. Aruba are mai mulți, cinci, iar Seychelles chiar șase.
David Popovici a țâșnit pe culoarul 4 spre aurul mondial în finalele A ale probelor de 100 respectiv 200 de metri liber masculin, iar Robert Glință s-a calificat la rândul său în finala la 100m spate, însă izbânzile lor constituie excepțiile care confirmă regula. Au salvat aparențele în raport cu natația românească, ridicându-se enorm de mult peste nivelul real al acestei discipline din Carpați în profunzimea sa.
Festivism ieftin în țară la ora actuală, Țiriac venind cu ”planuri” pentru junele campion, miniștrii întrecându-se care mai de care să preia prim-planul, dar cui oare îi păsa cât de cât cu adevărat de natația românească la ora la care David Popovici nu țâșnea impetuos pe scena mondială?
Era oare natația un domeniu activ promovat și mediatizat în România? Nici măcar portalurile oficiale ale Federației Române de Natație și Pentatlon Modern – cel vechi și cel nou, nu se îngrijeau cu adevărat de propria imagine, cât despre reliefarea acestei activități de către ”marii campioni ai presei sportive” de pe Dâmbovița, era ca nulă.
Doar timpul a dat din nou și din nou perfectă dreptate publicației Sporttim, care a amintit peste anii deceniului trecut în numeroase rânduri despre David Popovici, ce-i drept mai adesea despre Robert Glință, mereu în pagina I și mai mereu cap de afiș, punctând reușitele juvenile ale acestor campioni de mâine.
În martie 2019 bunăoară, câtă vreme înotătorul bucureștean avea doar 14 ani, Sporttim consemna despre reușitele dublului laureat mondial în paragrafe diferite ale articolului pe marginea ”Naționalului” de la Bacău, articol accesibil aici, prenumele și numele David Popovici fiind repetate de nu mai puțin de 10 ori în cadrul aceluiași material, după cum urmează:
”Tineret și juniori – individual masculin:
100 m liber – David Popovici (CSA Steaua) – 50:80.”
”Juniori, individual masculin:
100 m liber – David Popovici (CSA Steaua) – 50:80.”
”Iar prima zi consemna și două recorduri naționale. Astfel, în proba de 400 m mixt masculin, în finala A, David Popovici (CSA Steaua) a stabilit un nou record național la 15 ani, cu timpul de 4:34:10. Dimineață, în calificările aceleași probe, David reușise un prim record național cu timpul de 4:37.69.”
”În cea de-a treia reuniune de finale s-au desemnat noii campioni în probele de 200 de metri liber, 50 m bras, 100 m spate și 4×100 m liber, la feminin și masculin, la seniori, tineret și juniori. David Popovici, sportiv de la CSA Steaua, a stabilit un nou record național la 15 ani, în proba de 200 m liber masculin. Prima dată, David a bătut recordul în serii, când a scos timpul de 1:55:75. Precedentul record era în picioare din 18 decembrie 2003 și aparținea cu Cătălin Cosma, cu timpul de 1:56:97. Apoi, în finala A, David și-a bătut propriul record de dimineață, terminând cursa cu timpul de 1:53:30.”
”4×100 m liber masculin – CSA Steaua (Andrei Rusen, George Adrian Rațiu, Constantin George Alexandru Stoica, David Popovici) – 3:28:76.”
”În fine, reuniunea finală a desemnat campioni naționali în probele de 50 m liber, 200 m mixt, 400 m liber și 4×100 m mixt, la feminin și masculin, seniori, tineret și juniori, disputele demarând în serii. Astfel, David Popovici (CSA Steaua) a stabilit un nou record național la 15 ani, la 50 m liber masculin, cu timpul de 23:64. Precedentul record i-a aparțiunut lui George Rațiu, cu timpul de 23:73, din data de 12 decembrie 2015.”
”4×100 m mixt masculin – CSA Steaua (David Popovici, Liviu Alexandru Coman, Eduard Rednic, George Adrian Rațiu) – 3:53:79.”
Din ”ciocul vestic”, Sporttim și-a îndeplinit menirea, iar arhiva stă mărturie mută, valabil și în cazul altor ”tricolori” la ”Mondial” precum Robert Glință sau Constantin Popovici, despre reușitele lui Robert Andrei Glință consemnându-se sistematic în aceste pagini de mai bine de 6 ani. Asta în vreme ce ”marii campioni ai presei sportive” de pe Dâmbovița, ”de la centru”, înoată între superficialități despre sânii ”divelor”, câștiguri în bani ale spotivilor și alte ”vârfuri de lance” ale promovării subculturii prin sport. Căruia i-au făcut cât se poate de mari deservicii în timp, și încă îi mai fac, cu aceeași impetuozitate.
Spicuire din arhiva Sporttim, din mănunchiul consemnărilor despre David Popovici, Robert Glință sau Constantin Popovici.
Timișoreni pe podium la Campionatul Național de înot pentru seniori, tineret și juniori