România, campioană mondială de juniori la ștafetă 4x100m liber, cu David Popovici doborând alte două recorduri ale lumii în serii și finală, Constantinescu, Cozma și Dinu

După performanțele din această vară de la Budapesta – la Campionatul Mondial de seniori, respectiv Otopeni și Roma, la ”Europenele” juvenile și de seniori, David Popovici a adăugat deja încă una majoră în ziua inaugurală a Campionatului Mondial de juniori la înot din Peru, unde, cu două noi recorduri ale lumii, în serii și în finală, a contribuit decisiv la triumful ștafetei României în proba masculină de 4×100 metri liber.

Cea de-a opta ediție a FINA World Junior Swimming Championships, ”Mondialul” juvenil de înot, a început marți în centrul acvatic Videna din Lima, capitală a statului sud-american Peru, gazdă până duminică a întrecerilor, iar David Popovici, înotătorul de prim-plan al acestei competiții, și-a înscris din nou numele în cartea recordurilor, atât în prima sesiune a zilei inaugurale, de serii de calificare într-o probă de ștafetă, cât și în finalele serii.

Bucureșteanul Popovici a doborâț de două ori recordul competiției FINA World Junior Championship la stilul liber pe 100 de metri, performerul dublu campion mondial de seniori la doar 17 ani conducând acum ștafeta de 4x100m liber a României la calificarea în finală și primul ei triumf major juvenil în această probă, într-o zi de debut a competiției în care și Brazilia, Japonia și Ungaria au câștigat finale ale unor concursuri de ștafetă.

În ultimul său an de juniorat, ”Mondialul” juvenil fiind rezervat fetelor cu vârste între 14 și 17 ani și băieților de 15-18 ani, Popovici a reușit din iunie mai multe performanțe absolut remarcabile, câștigând la Budapesta titlul mondial între seniori în probele de 100 și 200 metri liber, imediat mai apoi mai multe titluri continentale la ”Europenele” de juniori de la Otopeni, prin doborârea altor recorduri, iar pe 13 august stabilind un nou record al lumii, 48 de secunde și 86 de sutimi la 100m liber, la ”Europenele” de seniori de la Roma, vechiul record, din urmă cu nu mai puțin de 13 ani fiind deținut de brazilianul Cesar Cielo. Două zile mai apoi, Popovici devenea doar al treilea înotător care să doboare bariera de un minut și 43 de secunde pe 200 de metri liber,câștigând atunci titlul continental în 1:42.37, nu doar un record mondial de juniori dar de asemenea cel mai rapid timp din lume în ultimii 13 ani.

Tot atâtea indicii care-l dădeau pe bucureștean mare favorit atât cu echipa României cât și în plan individual la ”Mondialul” juvenil de zilele acestea din Petru, unde, cu un timp de 47.07s, a fost catalizatorul triumfului ștafetei ”tricolor” în finala la 4x100m liber, cu un avans de 1.45 secunde în fața Franței. Popovici, multiplul campion mondial sub egida FINA dar și european sub egida LEN, totodată deținător al recordului lumii pe suta de metri liber, a înregistrat cu un timp intermediar de 22.72s mai mult de o secundă avans față de urmăritori pe primii 50 de metri, timpul său pe sută de 47.07 constituind un nou record, cu trei zecimi de secundă mai rapid decât cel din seriile de dimineață (47.37s), și acela un record. Asta în condițiile în care, istoric vorbind, România nu s-a calificat vreodată cu o ștafetă masculină într-o finală olimpică, iar doar o dată, în 2007, la Campionatul Mondial, în cea de 4×100 metri mixt. 

Popovici a câștigat titlul mondial juvenil cu România la ștafeta de 4×100 metri liber împreună cu Alexandru Constantinescu (care a înregistrat un timp de 51 secunde și 17 sutimi), Stefan Cozma (51.10) și Patrick Dinu (49.50s), triumf tricolor în 3:18.84.

David Popovici: “Sunt foarte fericit să văd cel mai mare succes al unei ștafete a României! Am înotat bine și ne place să câștigăm împreună. Ne simțim bine după cursă și sunt mai fericit cu medaliile la ștafetă”. Alexandru Constantinescu: Energia publicului e foarte bună și i-am simțit susținerea în această seară”. Ștefan Cozma: “Ce putem spune, îl iubim pe David!” Patrick Dinu: “Am avut o zi mare. Ne place aici, a fost grozav să câștigăm”.

 

Acest articol a fost publicat în Înot, Sport juvenil și etichetat cu , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


4 × = douazeci patru

 


Ultimele articole din categoria Înot: