Septupla medaliată olimpică Kirsty Coventry, prima femeie preşedinte a Comitetului Internaţional Olimpic, o premieră şi pentru Africa

Continentul african n-a mai avut până acum reprezentare în fruntea Comitetului Internaţional Olimpic, dar prima femeie aleasă preşedinte din istoria sa, şi încă drept cea mai tânără dintre candidaţi, la doar 41 de ani, Kirsty Coventry, schimbă dintr-o dată lucrurile în baza unui scrutin adjudecat de o manieră detaşată. 

Reprezentantă a delegaţiei statului Zimbabwe la cinci ediţii ale Jocurilor Olimpice de vară, în care a câştigat şapte medalii dintre care două de aur, drept cel mai decorat sportiv olimpic din istoria participărilor sportului african, fosta înotătoare a câştigat de fapt mai clar decât se anticipa, şi rapid, încă din primul tur de scrutin, în nici zece minute, ceea ce doar părea iniţial a fi una dintre cele mai imprevizibile alegeri la această şefie prin prisma senzaţiei că niciun candidat nu s-ar fi detaşat la prima vedere ca fiind favorit cert.

Însă Kirsty Coventry era la urma urmei cea căreia ex-preşedintele septuagenar german al CIO, Thomas Bach, avea viziunea de a-i încredinţa ştafeta.

Pentru următorii opt ani, cu începere din 24 iunie, când îşi va intra oficial în rol conform rezultatului alegerilor de joi 20 martie de la Costa Navarino, la circa 100 de kilometri de locul sacru de naştere al Jocurilor Olimpice, Olympia, scrutinul derulându-se în cea de-a doua zi din cea de-a 144-a sesiune a CIO.

Un triumf pe tărâm elen pentru fosta înotătoare care în 2004, în urmă cu 21 de ani, ca tânără reprezentantă a celor din Zimbabwe la 20 de ani, cucerea argintul olimpic în proba feminină de 200 de metri spate la ediţia ateniană a Jocurilor Olimpice de vară revenite atunci în Grecia.

Coventry se număra şi de-astă dată printre cei predestinaţi a lupta pentru cele mai înalte onoruri, dintre principalii candidaţi, însă maniera desprinderii „la sprint” cu mare detaşare a marcat decisiv scrutinul alegerilor înfăptuite la începerea primăverii astronomice.

Ministru al Sportului, Artelor şi Recreaţiei din septembrie 2018 în guvernul din Zimbabwe, Kirsty Coventry era implicată de peste un deceniu în mişcarea olimpică, mai exact în Comitetul Atletic, în care era aleasă în anul 2013, ulterior ca membru individual din 2018, iar actualul mandat de opt ani ar putea avea parte de o extensie cu maximum alţi patru ani dacă va mai fi realeasă în 2033.

Câştigarea alegerilor găsind-o în Comisia Executivă a IOC – International Olympic Committee, cu rol conducător al comisiilor monitorizând pregătirea ediţiei Jocurilor Olimpice de Tineret din 2026 de la Dakar, dar şi a ediţiei australe din 2032 a Jocurilor Olimpice de vară, de la Brisbane, imediat următoare celei de la Los Angeles, din 2028.

Nu era încă născută Coventry când la sesiunea CIO din 1981 de la Baden Baden, în Germania, era în premieră cooptată o femeie ca membru al comitetului, şi-avea a trece încă peste un deceniu şi jumătate până în 1997, la ora alegerii primei vicepreşedinte a forului olimpic, ex-medaliata cu bronz în canotaj din 1976 Anita De Frantz, care avea a şi candida chiar la preşedinţie în 2001.

Adjudecată, iată, de către o femeie după aproape două decenii şi jumătate, în împrejurimile înălţătoare ale litoralului Mării Ionice. 

Unde Kirsty Coventry aproape n-a mai avut rival în a strânge 49 de voturi încă din primul tur, aşadar „jumătate plus unu” dintre cele 97, detaşându-se de vicepreşedintele brazilian al CIO, Juan Antonio Samaranch, fiu cu 28 de voturi în numele său al fostului preşedinte al Comitetului Internaţional Olimpic, urmat tot la mare distanţă de conducătorul federaţiei internaţionale de atletism, World Athletics, Sebastian Coe, englez ales cu 8 voturi. Câte patru au fost obţinute de preşedintele Uniunii Cicliste Internaţionale, David Lappartient, respectiv al Federaţiei Internaţionale de Gimnastică, Morinari Watanabe, iar doar câte două de Prinţul Feisal Al Hussein – membru al Comisiei Executive a CIO, şi Johan Eliasch, preşedintele FIS.

Una peste alta, un mănunchi al premierelor pentru tânăra înotătoare de altădată care urca pe podiumul olimpic tocmai în Grecia, în 2004. 

Unde a devenit în 2025 întâia femeie preşedinte a CIO, dar şi întâiul preşedinte al Comitetului Olimpic Internaţional din partea Africii, totodată şi cea mai tânără în istoria de 130 de ani a forului olimpic internaţional. Foto: Milos Bicanski / Getty Images.

 

 

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Înot, Olimpism și etichetat cu , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


6 + doi =

 


Ultimele articole din categoria Înot: